Pravi izazov

Ovako izgledaju stanovi na Bačvicama kada ih uređuje poznata pravnica. Odskaču izgledom

 Sospiro Spalato
Nacrte za oba stana, raspored prostorija, izradio je poznati arhitektonski biro Aalto, a za ostalo su zaslužni sami vlasnici

Nika Vidučić je pravnica koja u slobodno vrijeme rado bježi od svog zanimanja, rokova i formalnosti te se povlači u svijet dizajna, interijera, boja i uzoraka. Saznajemo kako tu privrženost dizajnu crpi još od malena dok je odrastala uz majku koja je uvijek uživala u uređivanju interijera, zapravo, u dizajnu bilo čega, te se tako i Nika, odrastajući uz predivno uređene prostore, najljepše dekorirane božićne i uskršnje stolove, najzanimljivije okićena božićna drvca pomalo i sama zaljubila u svijet dizajna. Iako priznaje da nikada nije imala hrabrosti staviti dizajn na prvo mjesto ipak je uvijek bila nekako povezana s njime, a konačni dokaz tomu je pokazala u nedavnom uređenju dva mala stana na splitskim Bačvicama.

image
Sospiro Spalato
image
Sospiro Spalato
image
Sospiro Spalato

Uređenje ova dva prostora od 30 metara četvornih započelo je od samih temelja. Srušeni su svi zidovi, promijenjeni podovi, stropovi te su odrađeni svi instalaterski i završni radovi. - Nacrte za oba stana, dakle raspored prostorija, izradio je poznati arhitektonski biro Aalto, a za ostalo smo zaslužni suprug i ja. Točnije, Livio je radio tehničke stvari, nadzirao majstore, odradio sam gotovo kompletno rušenje svega, uskakao kad i gdje bi majstori zapeli, brinuo o tome da je sve odrađeno kvalitetno, a ja sam se uhvatila dizajna i interijera – opisuje nam Nika. Cijela adaptacija je trajala tri mjesec, a ideja je bila napraviti apartmane koji odskaču od klasične apartmanske ponude i ponuditi nešto novo, nešto luksuzno i otkačeno, nešto što će gosti zapamtiti.

image
Sospiro Spalato
image
Sospiro Spalato

Bilo tko tko se ikada uhvatio posla uređenja interijera zna da je to izrazito zahtjevan posao, a još kada je u pitanju malo kvadrata, kao u ovom slučaju, onda to postane pravi izazov. - Bilo nam je bitno u interijeru skučene kvadrature stvoriti dojam prozračnosti i prostornosti, da izgleda veći nego što ustvari jest. Tako da je moj prvotni cilj bio vizualno povećanje prostora. U tome su mi od velike pomoći bile pomno odabrane nijanse, stropovi od 3 metra visine, puno ogledala, stakla i bogata rasvjeta – objašnjava vlasnica i dodaje - Nakon što sam, po mom mišljenju, odradila sve što je bilo u mojoj moći da prostor vizualno povećam i u isti unesem dojam čistoće i svjetlosti došlo je vrijeme za „zabavu“. Prvi i, meni omiljeni detalj u oba apartmana su zidne tapete koje se protežu duž zidova od gotovo 5 metara širine i 3 metra visine, a naručene su iz Švedske. One su zapravo bile moja polazišna točka u uređenju oba stana. Dale su dubinu prostoru, naglasile njegovu visinu i zapravo boje na njima čine i povezuju cijeli stan u jednu smislenu cjelinu.

image
Sospiro Spalato
image
Sospiro Spalato
image
Sospiro Spalato
image
Sospiro Spalato

Nika u jednom od stanova odabire baršunasti trosjed petrolej boje sa zlatnim nogicama koji je udoban i praktičan, ali istovremeno efektan komad koji je u fokusu prostora i dominira istim, dok je ostatak namještaja, bijele, kašmir, bež boje sa staklenim površinama i zlatnim detaljima. Blagovaonski stolovi su ručno rađeni po narudžbi, zlatnog postolja i okrugle staklene ploče, a iznad svakog se nalazi bogat i raskošan luster. Dizajnerica nam priznaje kako je oduvijek pri odabiru lustera bila vrlo izbirljiva i trudila se da to bude jedan dobar i upečatljiv komad jer smatra da je dobar luster srce svakog stana.

image
Sospiro Spalato
image
Sospiro Spalato
image
Sospiro Spalato

U spavaćoj sobi nalazi se veliki baršunasti bračni krevet također petrolej boje i zanimljivog uzorka, dok se pored njega sa svake strane nalaze prozirni noćni ormarići od akrilnog stakla iznad kojih vise zlatne visilice. Kupaonice su prostrane, keramičke pločice su velikih dimenzija sa minimalnim fugama, u jednoj su kupaonici pločice kombinacija tamnosmeđe - crnog mramora sa pločicama koje podsjećaju na svjetliji beton, dok se u drugoj nalaze pločice kamenog uzorka zemljanih boja u kombinaciji sa uzorkom drveta kojima je unesena toplina u prostor.

image
Sospiro Spalato
image
Sospiro Spalato

- Budući da smatram da je dobra i efektna rasvjeta sastavni dio svakog interijera posebnu sam posvetila upravo tome – naglašava Nika. Tako je moguće skoro u svakom kutku pronaći barem mali detalj koji se poigrava sa svjetlošću i donosi život svakom centimetru prostora.

image
Sospiro Spalato
image
Sospiro Spalato

- Ugođaj i osjećaj doma u moderno uređenim stanovima pokušala sam postići dodavanjem antiknih detalja, poput staklenog, ispucalog globusa i setova starinskih knjiga tamno zelene boje, uz mnoštvo mirisnih svijeća koje su uvijek moj najjači adut za postizanje osjećaja topline i ugode. Dugo sam pronalazila sitnice za stanove, nešto po tavanu i spremištima, nešto kod mame koja je kraljica svih rasprodaja. Bilo je zabavno igrati se detaljima jer detalji su ono što čini dizajn – ističe Nika za sami kraj. Sospiro apartmane potražite i na @sospiro_spalato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 21:54