Top rezidencija

Duh starih primorskih kuća: Kuća okružna mirom, tišinom i netaknutom prirodom Vranskog jezera

 4UHA
Bogatstvo kamena u kombinaciji s velikim staklenim stijenama povezuje interijer s čarobnim eksterijerom

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

AUTORI PROJEKTA:

  • Mislav Bašić, mag.ing.arch.
  • Martina Kinkela, mag.ing.arch.

Ovaj smo projekt crtali razmišljajući o dugom, toplom dalmatinskom ljetu, cvrkutu ptica koje vladaju parkom prirode i spektakularnom zalasku sunca zadarskog krajolika.

Iako se ljeto od nas oprostilo, pokušat ćemo ga barem još jednom prizvati i na kratko otputovati u Dalmaciju.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

Kuća za odmor u blizini Vranskog jezera je zamišljena upravo tako – da produži ljeto, oživi sanjivu jesen, pozove vas u topao interijer u zimskim, blagdanskim danima, a u proljeće probudi želju za ispijanjem jutarnje kave na suncu koje je tada taman i dovoljno toplo i dovoljno blago.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

Specifičan oblik čestice, izdužene u smjeru istok – zapad, te pozicija prilaza budućoj stambenoj građevini utjecale su na organizaciju zona i orijentaciju kuće. Vila je načelno postavljena u smjeru pružanja česticei prema južnom suncu, no sadržaji te zajedničke zone za uživanje i opuštanje su usmjerene prema zapadnom suncu.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

Upravo iz tog razloga smo osmislili načine da se tom istom suncu kompletno prepusti ili, po potrebi, od njega zaštiti. Zaštita od sunca projektirana je u drvenom dekoru koji se poziva na najprirodniji hlad – drveće - kojeg nismo zatekli na čestici. Sve dok masline ne porastu.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

Dizajnu vanjskog izgleda kuće pristupili smo poštujući njenu jedinstvenu lokaciju unutar parka priroda Vransko jezero.

Teme koje smo proveli kroz eksterijer su jednostavne linije u duhu starih primorskih kuća, bogatstvo kamena, moderna verzija uskih prozora u kombinaciji s velikim staklenim stijenama - kako bismo “uhvatili” dobre poglede prema okolnom krajoliku i povezali interijer s čarobnim eksterijerom.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

Prizemlje je zamišljeno da zimi nudi ugodan boravak u zajedničkom, dnevno prostoru, dok se ljeti kuća otvara prema bazenu i terasi s roštiljem.

Vila ima ukupno 4 spavaće sobe, svaka s vlastitom kupaonicom te terasu za hidromasažnim bazenom na prvom katu, orijentiranu na spektakularne zalaske sunca.

Dok nas eksterijer poziva na pronalaženje unutarnjeg mira, interijer nas poziva na avanturu.

Jedno od naših najvećih močvarnih područja ujedno je i ornitološki rezervat. Veseli i raspjevani stanovnici tog područja, a rekli bi najljepše prirodne budilice, postali su nam već u ranoj fazi projekta savršena inspiracija.

Drugim riječima – u interijer smo unijeli eksterijer – prirodno stanište brojnih vrsta ptica.

Ideja je bila upustiti se u pustolovinu traženja ptica u interijeru. Stvoriti osjećaj njihova prisustva.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

Pomno odabrane zidne tapete svojim dizajnom unose prirodu u svaku prostoriju. U kupaonicama su to keramičke pločice koje dekorom podsjećaju na kolorit ptičjeg perja, dok je kroz čitav interijer birana rasvjeta koja svojim dizajnom podsjeća na ptice, grančice i krletke.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

Ogledala, umivaonici, noćni ormarići i ostali manji komadi namještaja i detalja su također birani u prirodnoj temi – njihovi okrugli, nepravilni oblici unijeli su interpretaciju drveća i kamenih jezerskih oblutaka u interijer.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

Razmišljajući o sanjivoj jeseni pred nama, maštamo o tome kako bi bilo jako lijepo provesti je ispred ovog kamina, na prostranoj, udobnoj sofi, pod dekicom u hygge stilu, uz pucketanje drva, miris toplog biljnog čaja, kave…ili kuhanog vina.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

S tom toplom, pucketajućom misli Vas pozdravljamo,

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.hr ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @_4uha ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 10:38