Jedinstveni karakter

Dobrodošli u caffe bar Karbon u Labinu: Industrijski dizajn kao emotivna posveta rudarima

 K O R I D O R 2 7
 RAJAN MILOSEVIĆ
Caffe bar Karbon nalazi se u centru Labina (Zelenice 11), a njegova površina iznosi 60-tak kvadrata

Njegovi vlasnici, Paulo Glušić i Željana Gregov, prostor kafića dizajnirali su i, uz pomoć jednog majstora i nekolicine prijatelja, uredili samostalno.

- Ime bara (što u prijevodu znači ugljen), kao i sam prostor, posveta je rudarima, bez čijeg doprinosa Labin danas ne bi imao svoj jedinstveni karakter i toliko jak identitet - odmah na početku ističu vlasnici i govore kako, što se tiče adaptacije kafića, odražene su sljedeće stvari: sušeni su spušteni stropovi da bi se došlo do originalnog betona, čime je prostor vizualno dobio na veličini. Vođeni industrijskim dizajnom, zidovima je dan izgled betona, a monotoniju sive razbila je dekorativna cigla crvene boje. Prostor upotpunjuju detalji iz rudnika, kao što su originalno zvono, telefon, lampe i sam ugljen.

image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ

Kafić se sastoji od prostranog ciglenog šanka, toaleta i dva različito uređena sjedeća prostora. Jedan dio čini cigleni zid, s foteljama i stolovima oblijepljenim starim novinskim člancima iz tog vremena, što bi predstavljalo nekadašnji "elitni" dio samog Labina, tzv. "Vilete". Drugi dio čine crni stolovi s metalnim stolicama za "radničku klasu", tzv. "Kazarmoni" (skupina zgrada izgrađena za radnike i njihove obitelji). Jedan zid u potpunosti je crn i reljefno obrađen, tako da podsjeća na ugljen.

image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ

Rudarske boje su crna i zelena pa su ručno rađena rasvjetna tijela u zelenoj, a držači za šećer u obliku vagoneta koji su prevozili ugljen u crnoj boji. Slike rudara i detalji nekadašnjeg Labina krase zid od cigle, dok se na nosivom stupu može pročitati poezija na labinskoj cakavici, posvećena teškom radu naših rudara.

image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ

Još jedna posebnost je cjenik pisan rukom vlasnice, što ga čini jedinstvenim na širem području.

image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ
image
RAJAN MILOSEVIĆ

- Izuzetno smo ponosni na to što smo ponudu pića u Labinu doveli na jednu višu razinu, kao i njegovo serviranje. 100% arabica kava vrhunske kvalitete, premium čajevi, premium alkohol, craft pive, kao i crveno točeno pivo te kokteli, samo su dio onoga što Karbon nudi. Iza nas je najizazovnija prva godina rada, a kreativnost, inovativnost i ljubav prema ovom poslu, ono je zbog čega ga radimo. Podrška obitelji, prijatelja i osmjeh na licima gostiju, potvrda je za uspjeh do kojeg smo se došli požrtvovno, pokušavajući živjeti svoje snove - ističu vlasnici, i za kraj kažu:

- Jedinstveni spoj povijesti jednog grada, kulture ispijanja kave ili nekog drugog pića, i velike ljubavi prema ljudima, ugostiteljstvu i kreativnom stvaranju. Industrijski dizajn prostora s detaljima iz rudnika čine posvetu teškom životu naših djedova rudara, čija je žrtva postala dio našega identiteta, koji s ponosom predstavljamo svijetu. Karbon (što na labinskoj cakavici znači ugljen) starijim generacijama da bi se prisjetile, a mlađima da bi naučile i poštovale.

Više na: Karbon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 09:18