Dnevni boravak Sande Pavlinić

Za udobnu sofu dovoljno je samo 6 paleta po 40 kn

Svaki komad namještaja ima otiske mojih prstiju. Sve sam sama izradila. Imati nešto posebno, drukčije, a pritom ne potrošiti mnogo novca zaista je savršen osjećaj – kaže Sanda Pavlinić. Iako je po struci PR stručnjakinja, shvatila je da je taj posao ne zanima.

Barem ne toliko koliko njezin dotadašnji hobi: uređivanje namještaja, šivanje i restauriranje. Posljednju godinu svoj je hobi pretvorila u posao. A gdje prvo testirati svoju sposobnost nego u vlastitom stanu? Sanda je za samo četiri i pol tisuće kuna potpuno uredila svoj dnevni boravak. Umjesto šetnje po salonima namještaja ona je obilazila željezarije, Hrelić i buvljake.

Prostranu kutnu garnituru dimenzija 250×200 cm izradila je u suradnji s tapecirerom. Za donji dio garniture iskoristila je šest paleta, kupila je spužve vrhunske kvalitete i materijal kojim su obložene. – Osim što je važno da garnitura lijepo izgleda, treba biti i funkcionalna i udobna. Zato sam pazila da spužve budu kvalitetne. Kako bi se uklopio stol, i on je napravljen od paleta.

One su jeftine i mogu se naći od 20 do 40 kuna, jedino je boja bila nešto skuplja – kaže Sanda. Kutnu garnituru ukrasila je jastucima koje je sama izradila i oslikala. Njihova komercijalna cijena sigurno bi bila mnogo veća, a čak sedam jastuka ona je napravila za samo 150 kuna. – Ako znate osnove šivanja, zaista nije problem. Isto je i s oslikavanjem, a mogu se prati i u perilici rublja – objašnjava Sanda.

No, svaku prostoriju, osim osnovnog namještaja, čine detalji. Lampe, police i sve ostalo što naš dom čine jedinstvenim. Ono što je nemoguće ne primijetiti u njezinu stanu sigurno je lampa. Iako na prvi pogled izgleda kao crna podna lampa, zapravo je riječ o oslikanom zidu i običnoj žarulji. – Ideja je bila ne trošiti prostor uzalud.

Nacrtati lampu na zidu i staviti žarulju bilo je idealno rješenje. Zapravo mi je još jedino ostao luster. Njega ću napraviti ovaj tjedan. Kupila sam globus, prerezat ću ga na pola i to će biti moj luster. Originalna ideja, što ne? A za koliko novca? Za 40 kuna! – priča ova kreativka. Kao detalje iskoristila je i stari okvir za slike u koji je umetnula jutu i posložila fotografije dragih ljudi.

Na zanimljivom stalku na zidu vise i omiljeni časopisi. Kad sve pogledaš, možeš samo pomisliti kako se ja toga nisam sjetio. Gotovo je nemoguće reći koliko košta taj stalak, napravljen samo od komada trake i nekoliko vješalica. Budući da je u stanu zatekla stol i stolce koji nisu bili za bacanje, odlučila ih je iskoristiti. Šest stolaca i stol sama je preuredila i potrošila samo 600 kuna. – Vrlo je malo namještaja koji je zaista za smeće. Većina se može iskoristiti i kvalitetno služiti svrsi. Zašto baciti nešto što može biti ljepše i originalnije od kupovnog? – zaključuje ova kreativka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 06:39