TOP INTERIJERI

Dizajnersko carstvo podno Sljemena: Pomno osmišljen dom od 150 četvornih metara na dvije etaže

markomihaljevic.com
 Marko Mihaljević
Obiteljska kuća u podsljemenskoj zoni riznica je komada namještaja i detalja poznatih svjetskih design tvrtki i brendova

Najviše volimo kada nas u svoj dom kao goste pozovu ljudi istančane estetike, a koji opet ne bježe od topline i ugode koju bi svaki životni prostor u nekoj mjeri ipak trebao imati. Baš takva je obiteljska kuća u podsljemenskoj zoni u koju vas vodimo, a sastoji se od stana površine oko 150 četvornih metara na dvije etaže, dnevne zone u prizemlju te tri spavaće sobe na katu.

Dom je to obitelji s dvoje djece koja sada koriste jednu sobu dok je druga trenutno organizirana kao radni prostor.

Kuća je, govore nam vlasnici, sagrađena 1880. godine kao skromna vincilirska kuća u vinogradu koji je u to vrijeme bio podalje od grada. Bio je to mali objekt koji se sastojao od dvije prostorije: vinskog podruma i gornje prostorije za obitavanje, međusobno povezane vanjskim drvenim stubištem.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Sav namještaj u kući kupljen je u zagrebačkom showroomu Themelia, i to globalno poznatih i renomiranih dobavljača bezvremenskog dizajna čija je kvaliteta već godinama neupitna

image
Marko Mihaljević

Tijekom godina kuća je dograđivana i bivši je vlasnik proširio prizemlje tako da je formiran manji stan. Sadašnji vlasnici dogradili su unutarnje stubište i nadogradili potkrovlje, čime je stvorena mogućnost da prizemlje bude dnevna zona povezana s vrtom, a da spavaći trakt bude na katu. I prizemlje i kat imaju kupaonicu. Adaptacijom se kuća statički ojačala, a drveno potkrovlje samo je po sebi duktilno, tako da je kuća u potresu prošla bez oštećenja.

image
Marko Mihaljević

Sačuvani su neki elementi stare kuće, pa su tako ostavljeni vidljivi drveni stropni grednik i lučni prolazi koji povezuju boravak i blagovaonicu

image
Marko Mihaljević
image
Kuhinja se od blagovaonice, po potrebi, može odvojiti kliznom stijenom
Marko Mihaljević

- Imali smo već izgrađenu suradnju s arhitekticom Sandrom Meštrović, koja se nastavila i na adaptaciji ovog našeg prostora. Kuća je od početne krem boje prilikom adaptacije hrabro obojena crvenom u tonu opeke, što šarmantno izgleda na tako maloj kući i dobro se stapa s tamnom drvenom oblogom potkrovlja i drvenim griljama. Interijer je moderniziran, ali su sačuvani neki elementi stare kuće, pa su tako ostavljeni vidljiv drveni stropni grednik i lučni prolazi koji povezuju boravak i blagovaonicu, kao i 'prozor' u sredini. U interijeru su upotrebljeni moderni materijali prilagođenim suvremenom životu - otkrivaju vlasnici dok nas uvode u dnevnu zonu, koja se sastoji od boravka i blagovaonice u čijem je nastavku kuhinja koja se po potrebi može odvojiti transparentnom kliznom stijenom. Klizna stijena, kao i sva unutarnja vrata, su Tre Piu, nabavljena preko Themelije, zastupnika tog poznatog brenda, a ona ih je i postavljala. Nadalje, kuhinja je mala, ali dobro organizirana, s prozorom i pogledom na zelenilo. Na drugoj strani na blagovaonicu se nastavlja vanjska terasa s pogledom na brežuljke, na kojoj se može ugodno blagovati u sjeni vinove loze.

image
Marko Mihaljević

Iz predsoblja je izlaz u vrt, s kojim je boravak u stalnom vizualnom kontaktu jer je spojen staklenim vratima s predsobljem. Mali vrt prava je oaza mira, a teren je pod nagibom, tako da je u donjem, zaklonjenom dijelu, deniveliranom od ulice, organizirano vanjsko sjedenje za blagovanje na zraku ispod ruže penjačice koja cvjeta od svibnja pa sve do listopada.

image
Marko Mihaljević

- U prizemlju je i prostrana kupaonica, koja je ujedno i gostinski toalet. Sav namještaj kupljen je u Themeliji od renomiranih dobavljača bezvremenskog dizajna. U boravku je velika sofa Charles branda B&B Italia i Vitrina relaks fotelja Grand Repos. U uskoj i dugačkoj blagovaonici je stol Athos B&B-ja Italia dužine 255 cm, a budući da volimo druženja, bilo nam je važno i da se razvlači, i to na 320 cm, kako bi za njim komotno blagovalo 12 osoba. Kuhinja Poliform smještena je na tri zida i maksimalno je iskoristila mali prostor, a izborom bijele boje visokog sjaja i čistim linijama izgleda puno veće. Elementi za odlaganje Poliform u dnevnom boravku također su lakirani bijelim lakom visokog sjaja u kombinaciji sa zidnim panelima i policama koji nastavljaju priču zagasite boje keramičkih pločica - nabrajaju vlasnici i dodaju da su osnovni tonovi krupnih komada namještaja u neutralnim bojama poput bijele, tople sive i crne, a detalji kao što su jastučići, blagovaonski stolci i slike svojim upečatljivim koloritom osvježavaju prostor.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Roditeljska soba, kao i soba koju koristi dvoje male djece, ima izlaz na terasu s koje se pruža fantastičan pogled na užurbani grad

image
Marko Mihaljević

- U potkrovlju je ostavljena vidljiva krovna konstrukcija koja nam nije bila opterećenje u projektu, nego smatramo da je obogatila prostor. Na katu su manja, ali funkcionalna kupaonica i tri sobe. Najveća soba je roditeljska spavaonica, koja je dovoljno prostrana te je u njoj smještena i walk-in garderoba brenda Poliform. Volimo čitati, pa je tu i kutak za opuštanje u udobnoj lounge fotelji. Roditeljska soba, kao i soba koju koristi dvoje male djece, ima izlaz na terasu s koje se pruža pogled na grad.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Terasa je namijenjena uživanju u prvoj jutarnjoj kavi dok se gledaju brežuljici i priprema se za novi radni dan i obaveze

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Treća se soba sada koristi kao radna, a idealna je za rad jer je orijentirana na vrt s pogledom na krošnje katalpi. U radnoj sobi je stol Joyn i radna fotelja Soft Pad dizajn R&C Eames, Vitra kao i stare dizajnerske fotelje Albertina, Zanotta koje su pretapecirane u vedre mondrijanovske boje - otkrivaju.

image
U radnoj sobi su dizajnerske fotelje Albertina (Zanotta) koje su pretapecirane u mondrijanovske boje
Marko Mihaljević

Rasvjeta u ovom domu je prilagođena prostoru, u boravku je razigrani splet rasvjetnih tijela marki Aim i Flos, iznad blagovaonskog stola su dvije Flosove visilice Ray, a na katu je zbog kosih stropnih površina ugrađena rasvjeta Downut, Modular te Foscarinijeve plitke plafonijere Bahia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 03:07