NEKI NOVI UREDI

Dizajnerski studio u Ravnim Kotarima: U zelenilu i daleko od gužve je najpoželjnije raditi

 NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX
Prizemlje obiteljske kuće u Ravnim kotarima preuređeno je u poslovni prostor u kojem radi dizajnerica interijera Daniela Kulović

Studio DP Interijeri nalazi se u Budaku, u Ravnim kotarima. Usred zelenila i daleko od gužve, a opet dovoljno blizu mora, u prizemlju obiteljske kuće nedavno je završen projekt ureda dizajnerice interijera Daniele Kulović. Kuća se sastoji od dvije etaže, o gornjoj smo već pisali, a sada vam donosimo malu poslasticu iz prizemlja s iste lokacije. Daniela nam prepričava kako je u ovaj posao krenula samostalno i nije imala suradnika pa je bilo logično da ima kućni ured, a budući da je to bilo baš u vrijeme najjačeg vala pandemije, sve je ukazivalo da će morati krenuti u prenamjenu prizemlja svoje obiteljske kuće.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX

- U prizemlju kuće imali smo veliki prostor za druženje koji se sastojao od kuhinje, velikog stola i dnevnog boravka pa smo odlučili jedan dio tog prostora pretvoriti u ured - govori dizajnerica.

Prostor ureda se sada sastoji od 25 metara kvadratnih i dodatnih 15 metara kvadratnih kuhinje. Uređenje je trajalo svega dva mjeseca i sve je uspješno i po zamislima izvedeno uz suradnike koji i inače rade s Danielom na njezinim projektima.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX
image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX

- S obzirom na to da je prostor već bio potpuno uređen, nisu bili potrebni veliki građevinski radovi. Krenuli smo s postavljanjem pregradnog zida od knaufa i podova. Naime, na podu su već postojale pločice, tako da smo preko njih postavili laminat. Potom je uslijedilo bojanje zidova. U idejnom rješenju zamislila sam kombinaciju zidne tapete preko vrata pa smo se odlučili za filomuro vrata, odnosno ona s nevidljivim dovratnicima, a kako bismo dodali dozu elegancije, na rubove tapeta smo postavili ukrasne lajsne. Pojedina mjesta su zahtijevala gletanje, primjerice zbog promjene rasvjete i prekidača. Zaista smo pazili na svaki detalj, tako da smo izabrali moderne, kristalne prekidače - jednu naizgled malenu stvar u cijelom prostoru koja može puno postići kada je u pitanju dekor - prepričava Daniela i dodaje kako je potom nastupio svima zanimljiviji dio: potraga, izrada i montiranje namještaja, dekorativna rasvjeta, lajsne i ostali detalji koji stvaraju ugodnu i inspirativnu radnu atmosferu.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX
image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX

DIO ZIDA OBLOŽEN JE PLOČICAMA, ZIDNA JE TAPETA POSTAVLJENA PREKO FILOMURO VRATA, A DOZU ELEGANCIJE DIZAJNERICA JE ŽELJELA POSTIĆI UKRASNIM LAJSNAMA

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX

Prostor je pun detalja, zapravo bih rekla da na prvu djeluje zaista skladno, no kada pogledate malo bolje, vidjet ćete da je razigran i isprepleten raznolikim motivima, materijalima i bojama. Kako sam naglasila, eleganciju prostoru definitivno daju lajsne i štukature te zlatni detalji. Centar ureda je svakako veliki zlatni luster koji se sastoji od više visilica te postavljeni logo našeg brenda na zidu u istoj boji. Kada je u pitanju namještaj, kombinirali smo pomalo retro kauč, prozirne stolce za naše posjetitelje te radne stolove u kombinaciji mramora i željeznih zlatnih nogu. Osim tapeta i štukatura, na jedan dio zida dodali smo čak i pločice te police izrađene od željeza, kao i drvene ormariće sa zanimljivim frontama - kaže.

Zanimljiva je baš ta odvažna igra s materijalima, motivima i bojama. Sama dizajnerica priznaje da je još kod 3D prikaza projekta znala kako će ovo biti posebno zahtjevan zadatak, gdje osim samog kombiniranja različitih uzoraka treba i pronaći one kvalitetne koji će se savršeno uklopiti.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX

Ured je opremljen retro sofom, prozirnim stolcima te radnim stolovima u kombinaciji mramora i željeznih zlatnih nogu, a posebno se ističe veliki zlatni luster koji se sastoji od više visilica

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX
image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX

- Koristili smo raznolike materijale, od laminata na podovima, preko radnih i dekorativnih ploča od iverice i medijapana, a na mjestima smo postavili lacobel staklo. Poigrali smo se i reljefnim pločicama brenda 41zero42. Radi se o talijanskim pločicama koje predstavljaju spoj tradicije i modernog te zaista daju posebnost prostoru. Osim toga, na jednom dijelu smo koristili i letvice od iverice izrađene po mjeri - posljednjih mjeseci apsolutni must have kada su u pitanju moderni prostori. Dekorativne obloge uvijek su dobro rješenje kada želite dati poseban čar prostoru. Ako su dobro ukomponirane, daju određenu profinjenost i originalnost. One su zapravo veoma slične po izradi i bojama, ali uvijek ovise o tome gdje ćete ih postaviti i s čime ćete ih kombinirati, kako bi zasjale u punom sjaju. Što je najbolje od svega, danas su dostupne u specijaliziranim trgovinama, tako da zapravo jedino na što trebate paziti kod njih jest da su stručno postavljene. Kao i kod svega ostalog - objašnjava nam Daniela.

image
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/CROPIX

Saznajemo da su u ovom slučaju obloge zidova imale samo dekorativnu funkciju. Također, dizajnerica nam govori kako su sve lijepljene prvenstveno zato što na tržištu postoji niz kvalitetnih silikona koji su najlakši i najuredniji za izvedbu.

- Kada zbrojimo sve troškove, ovo je bilo veliko ulaganje, ali svakako je vrijedilo. Budući da sam točno znala što želim, kod nekih stvari, primjerice namještaja, uspjela sam uloviti i određene akcije i popuste, što svakako preporučujem prilikom uređenja prostora. Naime, većina salona uvijek ima određene akcije pa ih je dovoljno samo pratiti da biste uštedjeli. Što se tiče primjerice talijanskih pločica o kojima smo govorili, prodaju se po kvadratu i cijena je 500 kuna, letvice smo uzeli na komade gdje jedan košta oko 100 kuna, štukature su otprilike 70 kuna po metru, a tapete 650 kuna po kvadratu - govori za kraj Daniela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 10:16