po maminim željama

Divan stan od 45 kvadrata koji je arhitektica s pažnjom i ljubavlju uredila za svoju mamu

 Belinda Design
Stan se sastoji od prostora koji spaja dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom, spavaće sobe, kupaonice, hodnika te balkona

Studio BELINDA DESIGN - belinda-design pod vodstvom Belinde Pušić, iznimno nadarene arhitektice, smjestio se u Kiseljaku u Bosni i Hercegovini, gdje je Belinda i odrasla. Studio se isključivo bavi uređenjem interijera, od unutarnjih građevinskih radova do finalnih dekorativnih detalja, što uključuje čak i odabir posteljine ili posuđa.

image
Belinda Design
image
Belinda Design

Između nekoliko doista fantastičnih Belindinih projekata interijera mi vam danas donosimo priču o tome kako je arhitektica uredila stan za svoju mamu. - Htjela sam slobodu u procesu uređivanja, a ovo je bio savršen način da razveselim mamu i dizajniram stan s najboljom funkcijom i modernim stilom. Stan se kao i Belindin ured nalazi u Kiseljaku i površine je 45 metara kvadratnih s balkonom.

image
Belinda Design
image
Belinda Design
image
Belinda Design

Sastoji se od otvorenog prostora koji spaja dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom, spavaće sobe, kupaonice, hodnika te balkona. Zatečeno stanje je bilo roh-bau tako da se arhitektica odlučila na izmjenu pojedinih zidova, te su također imali slobodu u odabiru zidnih i podnih obloga. - Želja je bila pokazati obrnuto uređenje u korištenja materijala u određenim prostorima i njihovim namjenama. Tako smo zid u kuhinji umjesto standardnih pločica obložili štukaturama, premazali masnom perivom bojom i postavili prozirno kaljeno staklo visine 70 centimetara.

image
Belinda Design
image
Belinda Design

- Kuhinjske elemente smo podigli od poda i postavili rasvjetu, a za materijal izabrali Elgradov top mat dekor u crnoj boji visoko otporan i na kojemu ne ostaju otisci prstiju – objašnjava nam arhitektica i dodaje - U dnevnom boravku smo dio zida rigips pločom izvukli vani i okružili rasvjetom te obložili štukaturama. Oko te instalacije s jedne strane smo postavili zrcalo u brončanoj boji, a s druge postavili pločice u imitaciji kamena.

image
Belinda Design
image
Belinda Design
image
Belinda Design
image
Belinda Design

- Kako prostor povezuje tri različite namjene od kuhinje preko blagovaonice do dnevnog boravka na podu smo u sredini blgovaonice uradili presjek obloga, točnije prijelaz s pločica na laminat. Prethodno smo nivelirali estrih kako bi postigli istu visinu različitih obloga. Ova vrsta laminata je novi proizvod i jako je zanimljiv s obzirom da podsjeća na parket, a sam dizajn kratkih daski daje mnogo mogućnosti u izboru postavljanja – ističe.

image
Belinda Design

Saznajemo također da je sav namještaj rađen po mjeri i nacrtima u Belindinom studiju. Noge od stolova su rađene u masivnom drvu, ploče su od medijapana, a ukrasne plohe od stakla i keramičke ploče. U prostoru svakako dominira narančasta sofa prema kojoj su prilagođeni ostali elementi u jednostavnim crno-bijelim varijacijama.

Izmještanjem zida u hodniku koji je graničio sa spavaćom sobom dobilo se više prostora u sobi pa se mogao postaviti ugradbeni ormar, a opet je ostalo dovoljno prostora da se i u hodniku smjesti još jedan ugradbeni ormar koji s bočne strane ima stakleni ormarić koji je vizualno okrenut prema blagovaonici. - Zid hodnika i bočna strana ormarića obloženi su tapetom s potpisom Studija Josipe Maras koja je dala neki poseban naglasak ovom prostoru – ističe Belinda.

image
Belinda Design
image
Belinda Design
image
Belinda Design

Arhitektica nam govori kako je strop u stanu na visini od 3 metra pa su se zbog toga odlučili sav namještaj raditi do te visine kako bi iskoristili prostor maksimalno, a i postigli dojam prostranosti s obzirom na relativno malu kvadraturu stana. - Sobna vrata su također rađena do stropa u crnoj boji i obložena su crnim kaljenim staklom. Htjeli smo izbjeći dojam skučenosti malih stanova koristeći materijale poput zrcala, stakla, bijelih zidova, zatim postavljanjem stolaca koji su dizajnom tankih linija i prohodnih vizura. Podizanjem kuhinje od poda uz dodatan naglasak na rasvjeti smatram da smo postigli slobodnu vizuru od jednog kraja zida do drugog – objašnjava arhitektica.

image
Belinda Design
image
Belinda Design

U stanu je ugrađeno dosta rasvjete od nadgradnih šipki s reflektorima kružnog i linijskog oblika, zidnih lampi, visilica, do ambijentalne rasvjete. Što pruža više varijanti za postizanje željenog ambijenta u prostoru. Zavjese su šivane cijelom visinom prostora, a zastori čak nešto duže kako bi dodatno naglasili visinu stropa. Krevet u sobi je izrađen s visokim uzglavljem i skrivenim ladicama u okviru. Dok je u kupaonici visokim ormarom vješto skrivena perilica rublja i bojler, a iznad ugrađenog vodokotlića montiran je ormarić u kojem je sakrivena odvodna cijev i smješten prostor za skladištenje.

image
Belinda Design
image
Belinda Design

- Keramička ploča u tušu i iza umivaonika je visine 260 centimetara što nam je bio izazov unijeti u stan na šesti kat i montirati, ali dojam je jednostavno savršen pa ne žalimo zbog tog pothvata. Ono što nam je bio šećer na kraju su zasigurno okviri za prekidače za koje smo izabrali staklo u brončanoj boji – zaključuje Belinda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 02:29