Cool mjesto

Divan atelje poznatog umjetnika iz Istre okružen vinogradima, maslinicima i poljima lavande

 ELVIS BERTON/
Boutique studio Elvisa Bertona nalazi se na osami, između Pazina i Motovuna, a izgledom prati njegov likovni izričaj

Trenutačno u njemu vladaju brojni uzorci i geometrija.

PROFIL

  • Info: boutique studio likovnog umjetnika Elvisa Bertona
  • Lokacija: Katun Trviški, Istra
  • Uređenje: Elvis Berton i Damir Berton, dizajner interijera

Poznati istarski umjetnik Elvis Berton u središnjoj Istri, na osami, između Pazina i Motovuna u mjestu Katun Trviški gradi obiteljsku kuću. Iako je stambeni dio još u izgradnji, prizemni objekt, koji će sa stambenim biti povezan u cjelinu zajedničkim ulazom, uredio je prije dvije godine u umjetnički atelje. Okružen je vinogradima, maslinicima i poljima lavande.

image
ELVIS BERTON/

- S obzirom na to da mi za rad trebaju mir i izolacija, novogradnja na osami bila je logičan izbor. Htio sam da se objekt sastoji od dva dijela, radnog i stambenog, tako da privatni dio bude odvojen. Idejno rješenje osmislio je moj brat Damir Berton, dizajner interijera. On mi je pomogao i savjetima pri uređenju ateljea - kaže nam Elvis.

image
ELVIS BERTON/

Prostor površine 50-ak kvadrata nije zamislio kao klasičan atelje, nego više kao boutique studio.

- Htio sam drugačiji, malo “pomaknuti” prostor koji je odraz moje osobnosti - dodaje vodeći nas kroz multifunkcionalni boutique studio, opremljen mini kuhinjom, spremištem za slike i kupaonicom, radnim dijelom te dijelom za prijem klijenata koji je kombinacija galerije i dnevnog boravka. Budući da mu je želja bila otvoriti atelje prema vrtu i dobiti što više dnevnog svjetla, sa svih su strana postavljene staklene stijene.

image
ELVIS BERTON/

Želja je bila otvoriti atelje prema vrtu i dobiti što više dnevnog svjetla, pa se tako često dogodi da, kada slika, podigne pogled i u vrtu ugleda srnu

image
ELVIS BERTON/

- Svi prozori i vrata napravljeni su po narudžbi od čelika kako bi dovratnici i okviri bili što tanji i gotovo nevidljivi - pojašnjava nam, dodajući da je strop izveden kao kosi krov kako bi se zadržala visina koja mu je potrebna kad slika velike formate.

image
ELVIS BERTON/
image
ELVIS BERTON/

Interijerom dominira bijela boja kako bi se istaknuli njegovi umjetnički radovi: pod je izveden u bijelom betonu, dok su zidovi i stropne grede također obojeni u bijelo.

- Pri opremanju sam, osim bijele i crne, koristio žutu jer je to boja svjetlosti i zato mi je najdraža - kaže Elvis, dodajući kako nije htio pomodno uređenje koje će za određeno vrijeme izaći iz trenda.

Od materijala je kombinirao metal i prirodno drvo, a budući da je u umjetničkom radu trenutačno zaokupiran uzorcima i geometrijom, to se odrazilo i na interijer.

image
ELVIS BERTON/

- Prostor se stalno mijenja prema potrebi i aktivnostima. Na zidovima se nalaze moji umjetnički radovi koji su na prodaju, a kad neka slika nađe novog vlasnika, zamijenim je drugom i prostor odmah poprimi drugačiji izgled. Kako se ja mijenjam kao osoba tako se mijenja moj likovni izričaj, a time i izgled ateljea - napominje.

Stolce različitog dizajna postavio je uza zid da mu ne smetaju dok radi, a kad mu dolaze gosti, jednostavno ih može smjestiti uz radni stol koji prema potrebi može poslužiti i kao blagovaonski. S obzirom na to da mu je budžet za uređenje i opremanje bio ograničen, dio namještaja dizajnirao je i izradio sam, a iskoristio je i vintage noćni ormarić koji mu je uspomena na baku.

- Tu je i stolica-skulptura u obliku žene koju obožavam i volim provoditi vrijeme u njoj, a rad je moje dobre prijateljice, također likovne umjetnice Mirjane Matić iz mjesta Deklevi kraj Višnjana - pokazuje nam.

image
ELVIS BERTON/

U kupaonici nije htio koristiti keramiku, nego su pod i kompletni zidovi izvedeni od gletanog betona u sivoj boji, dok je na stropu između bijelih greda apliciran uzorak valjkom koji je nabavio na sajmu antikviteta u Grožnjanu. Okvir ogledala napravljen je od ručno izrezbarenog ornamenta koji je, prepričava, skinuo sa stare komode i obojao u boju bakra.

Atelje prvenstveno koristi za slikanje, dok grube radove na likovnim instalacijama i skulpturama izvodi u radionici kod roditelja.

- Iz ateljea se pruža pogled na središnju Istru, a često se zna dogoditi da slučajno podignem pogled dok slikam i u vrtu ugledam srne - slikovito opisuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 14:43