U četvrtak navečer svečano je proslavljeno otvorenje ugodne male kavane na zagrebačkim Ravnicama. Riječ je o "Darling and Shegrts", koja je s radom počela manje od mjesec dana, ali su pričekali s proslavom otvorenja. Htjeli su vidjeti kako će se sve razvijati, s obzirom da su svi koji iza projekta stoje novi u toj branši, kaže vlasnica Dragana Dilparić.
Ona je ta "darling" iz naziva lokala, pojašnjava nam, a njena obitelj, koja je uz nju stajala kod pokretanja posla, sami su sebe u šali nazvali šegrtima.
- Dugo sam bila u korporaciji, a sanjala sam o tome da imam svoj prostor. I evo ga, ostvarenje snova. Osnovna ideja bila je urediti prostor tako da u njemu bude toplo, da je atmosfera domaća, da se ljudi mogu opustiti... - pojašnjava vlasnica, koja je u prostoru mislila na sve. Ima tamo udobnih naslonjača, koji mame da se u njih ugodno zavali i uz kavu s biljnim mlijekom, koja se može popiti, pročita neku dobru knjigu. Smješteno je tamo i računalo s printerom, tako da svi koji imaju posla, mogu ga tamo obaviti. Osmislila je ona i zabavu za djecu: kupila je igračke, bojice i bojanke i svako ih dijete može uzeti, sjesti za neki prazan stol i crtati.
- Nudimo i doručak "s kredenca". Za 25 kuna možete jesti koliko god želite, a još neke sitnice nudimo i na stolu pokraj kredenca. On je bio vlasništvo moje bake, kao i još mnoge stvari u prostoru. Godinama su čamile u garaži i čekale da ja otvorim lokal, jer sam znala da ih želim tamo imati. Trebalo ih je samo malo urediti - kaže Dragana, koja je prostor napunila brojnim starinskim sitnicama, među kojima su čajnici, servisi, šalice... U rujnu je počela s uređenjem prostora i nije to dugo trajalo, zato što je imala točnu ideju kako bi prostor trebao izgledati.
- Bila sam ograničena prostorom, odnosno, zidovima koji su takvi kakvi jesu. Nisam se željela upuštati u rušenje, nego sam prihvatila stanje takvo kakvo je i odlučila ga prilagoditi sebi. Mislim da sam uspjela - dolaze nam i roditelji s djecom, ali i umirovljenici. Svi se oni ovdje ugodno osjećaju, a ja sam sretna zbog toga - priznaje Dragana koja se može pohvaliti kako je njena kavana prostor u kojem se pazi na ekologiju. Nudi, naime, i quicheove te poneku slasticu, čiju ponudu želi širiti, a ako gost to poželi ponijeti van, mora imati svoju posudicu. Jednokratna plastika ne dolazi u obzir.
- Nedavno smo imali kesten pire i ljudima sam ga stavljala u čašu, ovu našu iz kafića, koju bi oni oprali i vratili mi sutradan. Ne želim kupiti plastične posude za pakiranje hrane jer mi je ta plastika užasna tako da sve goste uvijek molim: ponesite svoje posude - zaključuje Dragana.
Biljana Blivajs/Hanza Media
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....