DA ILI NE?

Crne kuhinje mogu biti moćne i bezvremenske, ali imaju jedan velik (mnogima ključan) nedostatak

 /SHUTTERSTOCK
Dizajnerica Ivana Maslać Budimlić savjetuje na što obratiti pažnju

Kada pomislite na kuhinju, crna boja je prva - ili zadnja - koja će vam pasti na pamet. Iako mnogi zaziru od crnine u svojem domu, bojeći se da bi prostor mogao vizualno biti previše zatvoren ili sumoran, postoji nešto privlačno u crnim kuhinjama. Uostalom, taj trend u svijetu interijera traje već nekoliko godina, a predvode ga brojni svjetski poznati proizvođači, kao i dizajneri koji nagovještavaju da prava "era crnih kuhinja" tek počinje.

image
/SHUTTERSTOCK

Od kad su se pojavile, crne kuhinje predstavljaju moćni dizajn, nudeći spoj dramatičnosti, sofisticiranosti i bezvremenske ljepote. No, takav se dizajn ne odnosi isključivo na boju, nego predstavlja pomak prema odvažnim, dojmljivim prostorima koji se ističu kao središnji dio doma. Iako crna kuhinja nerijetko podrazumijeva izlazak iz zone komfora, s pravom ravnotežom svjetla, teksture i osobnih detalja, ona može transformirati svaki prostor te biti jednako primamljiva i funkcionalna, koliko i moderna.

Dizajnerica Ivana Maslać Budimlić iz Masart studija ističe da crna kuhinja može imati prednosti i nedostatke, a hoće li biti dobar izbor ili ne ovisi o osobnim preferencijama, cjelokupnom dizajnu doma i specifičnim potrebama ukućana.

- Nekoliko je razloga zašto crna kuhinja može biti dobar izbor i nekoliko zašto se možda nećete odlučiti za nju. Za početak, ona daje elegantan i moderan izgled. Crne kuhinje često odišu elegantnom i modernom estetikom te na taj način kuhinja postiže sofisticiran izgled koji podiže estetiku na višu razinu i na taj način odaje dojam luksuza. Također, crna može kuhinju učiniti prostranijom, a upotrebom mat završnog sloja mogu se sakriti mrlje i sitne nesavršenosti - kaže Ivana.

Dodaje da je crna klasik koji teško izlazi iz mode, prilagodljiva je svakom stilu te time daje osjećaj bezvremenosti, a posebno kada je uparena s pravim radnim pločama, stražnjim plohama i rasvjetom. Osim toga, ne boji se kombiniranja s materijalima, bojama i teksturama. Savršeno je naglašavaju kromirani dekor, kamene ploče, stakleni umetci...

Upravo se tu krije tajna njezine privlačnosti. Naime, kad je crna uparena s pravim elementima, cijela kuhinja postaje atraktivan i dinamičan prostor. Primjerice, kombinirajući odvažnu crnu boju s drvenim materijalima - primjerice, na otvorenim policama ili kuhinjskom otoku - unosi se toplina u prostor, dok se upečatljivim metalnim detaljima i radnim pločama unosi poželjan kontrast.

Zamislite samo mat crne ormariće uparene s detaljima od bakra, mesinga ili zlata koji istodobno ostavljaju dojam raskošnosti i nenametljivosti ili pak strateško postavljena rasvjetna tijela ispod ormarića, pa čak i upečatljiv luster koji kreiraju igru svjetla i sjene. Netko bi se mogao odlučiti i za zanimljive razlike u teksturi poput, primjerice, elegantnih radnih ploča od crnog granita s pozadinom od grubo klesanog kamena ili mramornih ploča. Osim toga, određenim elementima može ju se učiniti osobnijom i životopisnijom pa se predlaže obogatiti ju pokojim osobnim detaljem ili umjetničkim djelom.

Međutim, postoje i neki potencijalni nedostaci koje treba uzeti u obzir pri odabiru.

- Na crnim površinama ostaju vidljivi otisci prstiju, mrlje i prašina, više nego na svijetlim površinama pa možda zahtjeva više održavanja. Osim toga, potpuno crna kuhinja može djelovati mračno pa možda nije prikladna za površinom manje prostore ili prostore koji su ograničeni prirodnim svjetlom jer na taj način male prostore učine još "skučenijima" - ističe Ivana.

No, čak i ako imate površinom mali prostor, ne treba se bojati koristiti crnu. U tom je slučaju od izuzetne važnosti osigurati dovoljnu količinu dnevnog svjetla i efektno iskombinirati rasvjetu.

U svakom slučaju, dobro je znati da se sa crnom kuhinjom može postići željena estetika i funkcionalnost bez obzira na stil kojem ukućani teže, od tradicijskog do suvremenog. Bitno je, naglašava Ivana Viktoria, pomno odabrati i uravnotežiti crne elemente s drugim bojama, rasvjetom, detaljima i materijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 08:25