Cool mjesto: Shappy hostel

Novo lice nekadašnjeg Ham-Ham bara
Profil
Naziv:
Shappy hostel
Adresa:
Varšavska 8, Zagreb
Vlasnik:
Marko Šepetavc
Projekt:
Tea Lisak i Barbara Šečković
Kapacitet:
25 ležaja u 5 soba
Cijena:
od 128 do 700 kuna, ovisno o broju osoba

Ukusni sendviči, opuštena atmosfera i odličan warm up program za noćni izlazak. Na velikoj terasi koja spaja restoran i bar, a podsjeća na lounge bar. U središtu Zagreba. Zvuči poznato? Riječ je o Ham-Ham baru u Varšavskoj ulici, vjerojatno prvom fast foodu u gradu i nekad popularnom okupljalištu mladih.

Ali, nema smisla previše pisati o tom poznatom lokalu. Danas predstavljamo novu ugostiteljsku ponudu u istom donjogradskom bloku. Riječ je o Shappy hostelu smještenom u prostorijama iznad Ham-Ham bara, i to ne slučajno. Kako bismo vam pobliže objasnili vezu između Ham-Hama i hostela, šapnut ćemo da je Ham-Ham obrt 1988. osnovala Snježana Šeptavc. Sedamnaest godina poslije pod vodstvom njezina sina Tomislava otvoren je Ham-Ham bar, a nedavno je došao red i da mlađi sin Marko preuzme stvar u svoje ruke.

– Kada sam prvi put odsjeo u hostelu dobro sam se zabavio i upoznao mnoge ljude. Čim sam se vratio s putovanja znao sam što mi je činiti: prostore na prvom katu pretvoriti u sobe. Dugo je trajao proces prikupljanja papirola jer su u to vrijeme, kada sam krenuo s projektom, postojala samo dva hostela u Zagrebu. Ostali su bili, a većina ih je i danas, apartmani koji se reklamiraju kao hosteli – kaže Marko i dodaje da je hostel dobio nagradu “hostelbookersa” kao najbolji hostel u srpnju u kategoriji “staff” i drži prvo mjesto po ocjenama korisnika.

Kad zavirite u njega, odmah vam je jasno zašto zaslužuje pohvale. U prizemlju je kafić (nekadašnji Ham-Ham), odnosno glavni prostor za druženje korisnika. No, njima je najdraža novouređena terasa jer prati veselo uređenje hostela i ispunjena je zelenilom, što je čini malom oazom u središtu grada.

Namještaj na terasi odabran je od kolekcionara Igora Receka iz Stubičkih toplica, interijer, poput kreveta i lockera, je opremljen hrvatskim proizvodima, a detalji su iz IKEA-e.

Hostel ima pet soba, a svaka od njih je svijet za sebe. Ulaskom u Green room ulazi se u svijet prirode, od lustera iz kojih vise bršljani do “travnatih” tepiha. Romantic room je idealno mjesto za par; uređena je decentno i romantično, a ima i privatnu kupaonicu. Cool room je dječačka soba u kojoj dominiraju sirovo drvo i metal, dok u Happy roomu goste očekuje vesela atmosfera jer interijerom vlada šarenilo boja. Preostale sobe, Stripey room i Swag room, više su urbana karaktera, a njihov je doživljaj potpun kad se korisnik prošeće razrađenom rutom po Zagrebu koja prati ime sobe. Svaka soba ima svoju rutu s najvažnijim mjestima, poput klubova, kafića, restorana i parkova u centru, a gostima je osigurano parkiralište Hotela Jaegerhorn.

Apsolventice arhitekture Tea Lisak i Barbara Šečković projektirale su kompletan interijer hostela i preuredile terasu, dok su se za vizualni identitet pobrinuli studenti dizajna Nikica Jurković i Matija Gulić koji su oblikovali “dobri duh hostela”, što je ujedno i njihov logo.

– Vizija je bila napraviti mladenački, urbani city hostel. Od dizajnerskog dvojca sam tražio da osmisli nešto što će gost moći ponijeti kao naš osobni dar iz Hrvatske. Uz majice i privjeske, nastale su i tematske rute. Arhitektice su se trebale pridržavati samo zadanog broja korisnika i ležaja po sobi, a u svemu ostalom imale su slobodu. Ideja za uređenje pala im je na pamet dok su razmišljale o korisnicima, mladim ljudima iz cijeloga svijeta koji svojom raznolikošću čine bit boravka u hostelu. Ta raznolikost ih je inspirirala za različite teme soba: za svakoga nešto – zaključio je Marko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 21:24