- Ime:
- Restoran Mano
- Adresa:
- Medvedgradska 2, Zagreb
- Radno vrijeme:
- ponedjeljak - subota: 9 - 24 h
- Vlasnik:
- Zlatko Đaković
- Šef kuhinje:
- Hrvoje Kroflin
- Uređenje:
- Dva arhitekta
Prije 8 godina Mano je bio prvi restoran s otvorenom kuhinjom te sa suvremenijim pristupom hrani. U međuvremenu mnogi su ga kopirali, no on je i danas svjež i poseban
Kada se prije osam godina otvorio restoran Mano u Gliptoteci, bio je to po mnogočemu vizonarski pothvat koji je donio mnoge novitete na domaću gastro, ali i arhitektonsku scenu.
Oblikovno gledano, restoran suvremenog arhitektonskog izričaja smješten je u staru tvornicu kože, danas zaštićeni spomenik kulture, u kojem se na vješt i suptilan način staro povezalo s novim. Bio je i to prvi restoran u Hrvatskoj koji je imao kuhinju otvorenog tipa, izuzetno bogatu ponudu vina te suvremeniji pristup gastonomiji.
Nakon Mana, mnogi su krenuli sličnim smjerom, kao i sam Mano koji je jedno vrijeme posluživao molekularnu i slow food kuhinju, a odnedavno u Green Goldu postoji još jedan njihov restoran Mano 2 sa sličnim konceptom crossover gastronomije.
No, ono što je bilo i ostalo isto je Manov interijer. Riječ je o prostoru od 370 kvadrata u južnom krilu Gliptoteke sa zidovima od opeke te s karakterističnim stupovima od lijevanog željeza. Interijer su uredili poznati hrvatski arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, a restoran je bio više puta nominiran za najbolji restoran u Hrvatskoj te za jedan od najljepših interijera.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....