Cool mjesto: Green Deco

Juta, palete, grane...Dobrodošli u ekofrizeraj
Profil
Ime:
Green Deco, bio frizerski salon
Lokacija:
Zavrtnica 17, Zagreb
Vlasnik:
Matija Ptić
Interijer:
vlasnik i prijatelji

Nakon mnogo godina bavljenja poslom, Matija Ptić shvatio je koji su korijeni bolje i kvalitetnije budućnosti. Ne samo u frizerskom poslu, nego i u cijelome svijetu: eko, zeleno i prirodno. I tako se spontano, kako to uvijek biva s dobrim idejama, rodila zamisao. Eko frizeraj, uređen u skladu s prirodom, pun bio proizvoda, odgovoran prema kosi i okolišu. Kada uđete u Green Deco, jednostavno se ne možete oduprijeti valu pozitivne energije koji proizlazi iz uređenja prostora, ali i iz tima koji u njemu radi. – Cijela priča počela je na istočnom dije grada, gdje sam imao salon prije preseljenja na novu lokaciju. Nakon godina gledanja loših uradi sam bojanja, održavanja njege kose, i općenito neznanja što struke, što samih klijenata, odlučio sam napraviti nešto drukčije i bolje.

Kako sam počeo primjećivati da se u dućanima može pronaći puno prehrambenih eko proizvoda, eko proizvoda za tijelo, pa čak se i grade ekološki prihvatljive kuće, pomislio sam: pa da, eko frizerski salon! Naravno, interijer je morao pratiti filozofiju usluge. Htio sam mjesto gdje će ljudi doći po iskustvo, ne samo po frizuru – priča nam simpatični vlasnik koji se od početnog prostora koji je zatekao do finalnog izgleda morao dobro pomučiti. – Prvi korak bio je rušenje postojećeg knauf zida.

Trebalo je napraviti nove instalacije za vodu, odvode i struju. Podizali su se podovi, spuštali stropovi, ljepile su se pločice, i naravno gletali smo i farbali. Po danu smo radili građevinske radove, a po noći u garaži se radio zabavni dio po sustainable filozofiji. Sav namještaj u salonu sam osobno radio, a materijale za izradu pronalazio sam svugdje – na tavanu, u garaži, Maksimiru, kod susjeda, drugog susjeda… Kada smo tek počeli raditi priču o ovom salonu, nismo puno očekivali od navoda da ima namještaja od paleta. OK, fora, ali… mi smo već vidjeli gotovo sve što se može napraviti od paleta. O, kako smo se samo prevarili!

Za dečke je osmišljen sport korner gdje mogu zaigrati bejzbol, a za cure tu je mirišljavi kutak sa začinskim biljem

Prekrasna polica na kojoj se nalaze ekološki proizvodi za kosu, Color Bar, zapravo je svojevrsna dekonstrukcija palete. Obojana je tamnosmeđom bojom na prirodnoj bazi, upotpunjena pravim granama drveta i simpatičnim vintage ukrasima. Od prave bejzbolske loptice do dalekozora za kazalište – sve je tu. Okviri ogledala također su bili palete. Čitav salon doslovno vrvi odličnim idejama, a neke su nam posebno zapele za oko: paravan načinjen od brodskog užeta i štafli, ljestve prenamijenjene u policu i vješalica-drvo na ulazu. – Nakon velikog nevremena u Zagrebu, u šetnji Maksimirom primijetio sam mnogo otkinutih grana, pa sam ih odlučio pokupiti.

Došao sam kući, odložio ih u garažu i kada sam se vratio, onako složene su mi baš izgledale kao vješalica. Uz malo dorade, to su i postale i sada su u izlogu salona – veselo nam priča Matija i nastavlja priču o polici-ljestvama. – Ona je svojevrsni hommage pokojnom djedu koji je ljestve napravio ranih devedesetih i nakon nekoliko godina korištenja završile su na tavanu, gdje su vlaga i vrijeme napravili većinu posla. Ja sam dovršio taj posao i dobio unikatan komad namještaja koji zauzima posebno mjesto u salonu.

U malenoj lounge čekaonici salona nalaze se genijalne fotelje presvučene jutenim vrećama. – Fotelje su, kao i gotovo sve ostalo u salonu, nastale noćnom metodom: garaža, inspiracija, pila, klamerica, metar, škare… Na kraju dvotjetnog 24-satnog rada i truda došao je trenutak i za final touch, za detalje. Skupljali smo ih posvuda. Posteri su iz Muzeja automobila, s Fuliranja kod uspinjače, s putovanja… I dva reciklirana jelena dolutala su do salona (hvala Lolinoj kućnoj manufakturi). Za dečke imamo retro sport korner gdje se može zaigrati bejzbol golf-palicama, a cure mogu uživati u raznolikosti začinskog i kućnog bilja – završava Martija. Ako ste i vi “mali zeleni”, posjetite Green Deco na Facebook stranici greendecohair, ili na adresi Zavrtnica 17.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:53