Sjajna kuća

Čisto i bijelo, ali nikako monotono

Zavirili smo u kuću koju potpisuje danski arhitektonski studio NORM Architects

Jeste li ikada vidjeli potpuno bijeli stan? Ali ono… baš da je potpuno bijeli? Mi jesmo… sada. Kuća smještena nedaleko od Kopenhagena interijerski bi se mogla opisati kao – savršena čistoća, beskrajna bjelina, snježno carstvo…ma što god vam padne na pamet, a da označava potpuno bijeli prostor, to je to. Kuća je ovo koja vas ne može ostaviti ravnodušnima. To je sigurno.

I dok će neki od vas kada vide fotografije zaključiti da su njezini vlasnici potpuni frikovi koji bi trebali potražiti stručnu pomoć jer živjeti u ovako sterilnom interijeru koji više sliči na laboratorij nego na dom tu akciju i zahtijeva, drugi će oduševljeno komentirati kako se ovo zove imati ukusa i stila, odnosno imati ono što danas ljudima kronično fali kada je uređenje životnog prostora u pitanju.

Zamišljena kao labirint, kuća nema puno vrata, a vlasnicima pruža osjećaj lebdenja u prostoru

Toliko se, naime, razlikujemo svi. No, stavimo na stranu komentare i idemo vidjeti što danski arhitekti iz studija NORM Architects imaju reći o cijeloj ovoj priči. – Kuću smo u dogovoru s vlasnicima zamislili kao svojevrsni labirint, inspiracija je bila i arhitektura kineskih hramova, ali i moderna danska arhitektura – kažu arhitekti i dodaju kako kuća ima jako dobru organizaciju koja omogućuje da se iz prostorije u prostoriju ulazi nesmetano, bez suvišnih vrata.

Drugim riječima, u ovoj kući vrata gotovo da i nema, a sve je zamišljeno kao veliki open space koji vlasnicima pruža neponovljiv osjećaj lebdenja kroz prostor, o čemu većina ljudi u ovom vremenu uskih, malih i preskupih stanova sanja.

Arhitekti kažu kako vlasnici najviše vremena provode u kuhinji koja se nalazi između dvije niše, što je čini odvojenom od blagovaonice i dnevnog boravka. To vlasnicima omogućuje da rade na pripremi hrane bez suvišne izloženosti prema svojim gostima. Tim iz studija NORM Architects kaže kako je glavni cilj kod rađenja ove kuće bio pružiti u konačnici vlasnicima osjećaj mira i spokoja. Da bi se postigao taj cilj, korištenje različitih kontrastnih materijala svedeno je na minimum, a uglavnom se koristilo puno lokalnim materijala.

Eksterijer krase žute pločice, žuta cigla i crno obojano drvo. Interijer se, pak, sastoji od sirovina sivih zidova, podova od brušenog prirodnog hrasta te bijelih stropova. Dosljedna uporaba istih materijala u cijeloj kući ono je što joj daje kohezivni izgled i dojam velikog, kontinuiranog prostora koji odiše istom harmonijom. A to je upravo ono što se htjelo postići. I uspjelo se. Itekako se uspjelo. Kuća nema niti jednog jedinog detalja koji kvari tu harmoniju ili je na bilo koji način narušava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:13