u posjetu

Bombon potkrovlje u znaku Mediterana: Stan od 27 kvadrata u Rovinju

 Matteo Cetinski

PROFIL

Dizajner interijera i glazbenik Matteo Cetinski otvorio nam je vrata divnog stana, tzv. mansarde od samo 27 četvornih metara u Rovinju. Vodimo vas tamo!

Danas uspješan dizajner interijera, ali i glazbenik, Matteo Cetinski nije mirovao za vrijeme pandemije. Zapravo, baš suprotno. Prionuo je na posao i bio kreativniji nego ikada, a rezultat toga je i stan s njegovim potpisom u koji vas danas vodimo. Riječ je o stanu koji se nalazi u Rovinjskom starom gradu, u kamenoj kući koja ima dva kata i potkrovlje. Specifičan je po tome što je kuća niska pa katnost stana nije visoka kao što je uobičajeno kod potkrovlja, a na jednoj strani ima prozore koji gledaju na predivan vrt, što je rijetkost za stari grad u Rovinju.

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

Cijeli prostor je očišćen od prijašnjih stvari, a pod je prefarban u bijelu boju, kao i ostatak stolarije (osim greda)

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

- Stan se sastoji od otvorenog prostora i kupaonice kao odvojene prostorije. Nije se radila nikakva posebna adaptacija jer je raspored i prije bio isti. Kod uređenja je cijeli prostor očišćen od prijašnjih stvari, pod je prefarban u bijelu boju, kao i ostatak stolarije (osim greda). U kuhinji smo napravili akcent zid s pločicama, koji je inspiriran klasičnim Mediteranom. Zanimljivo je to da smo ih postavili skroz do plafona, pa smo na taj način istaknuli visinu tog djela stana. Kad se radi o manjem otvorenom prostoru, dobro je vizualno odvojiti zasebnu cjelinu kao što je kuhinja. Zbog jasno definiranih različitih cjelina dobiva se dojam većeg prostora. Nikako ne želite sjediti u predjelu dnevnog boravka, a misliti da ste u kuhinji - sa smiješkom objašnjava dizajner Matteo Cetinski, koji priznaje da je imao potpunu slobodu od vlasnika stana da koncipira interijer kako želi. Inspiracija mu je bio već spomenuti Mediteran, pa se tako u stanu nalaze detalji koji prizivaju Maroko, jug Italije te Francusku, ali i, naravno, Istru.
- Ja sam u duši Mediteranac. Ta me riječ najbolje definira i to se vidi u mojim interijerima kad god je to moguće i umjesno - ističe dizajner, dodajući da je ovaj stan zapravo mansardni studio apartman, a cijeli prostor prožet je kombinacijom modernih i starinskih detalja.

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

Akcent zid s pločicama

U kuhinji je napravljen akcent zid s pločicama koje su postavljene sasvim do plafona, pa se na taj način istaknula visina tog dijela stana

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

- Meni je najvažnije da se ispoštuju lokacija i sama kuća. Koliko god može biti interesantno unutar kamene kuće urediti moderan interijer, ipak mislim da je bolje u to inkorporirati poneki detalj koji pripada istom povijesnom trenutku kao i sama kuća. To može biti detalj poput starih, originalnih škura koje su prestare da bi se koristile vani na prozorima, a sada mogu biti prekrasna dekoracija koja priča priču te kuće. Modernoj kuhinji je tako pridodan stari drveni stol, koji je pofarban u interesantnu zelenu boju koja mu daje neočekivani prizvuk - otkriva dizajner. Stan je uglavnom u zemljanim bojama, ali u kombinaciji sa zelenom na škurama i stolu, koji tako podsjećaju na spoj boja zemlje crvenice i vinograda, tipične za istarski krajolik. Od materijala su uglavnom korišteni drvo i lan, drugim riječima topli i prozračni materijali koji ne opterećuju prostor.

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

Blagovaonski stol je restaurirani stari stol dopremljen iz francuskog antikvarijata

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

- Od namještaja tu je sjedeća garnitura marke Roche Bobois, dopremljena iz Verone, dok je kuhinja moderna i rađena po narudžbi kod stolara koji već od prije surađuje sa mnom. Blagovaonski stol je restaurirani stari stol dopremljen iz francuskog antikvarijata u malome mjestu Bondues na sjeveru Francuske, kao i stari kofer koji sada služi kao stolić u dnevnom dijelu. Često s putovanja dopremim pokoji komad koji kasnije ukomponiram u svoje projekte. Na zadnjem putovanju u Maroku sam pronašao mnoga blaga koja ću koristiti u sljedećim interijerima koje upravo započinjem. Sve je to Mediteran - govori dizajner Matteo Cetinski i dodaje da je po njemu najupečatljiviji detalj u stanu stari znak iz osigurateljskog društva u Trstu, koji je prislonjen na škure koje su donedavno bile na prozorima kuće u kojoj se nalazi stan. Oba predmeta pričaju priču podneblja u kojem se nalaze i vremena u kojem je nastala kuća u kojoj je stan.

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

Tu je sve

Spavaći dio se zapravo nalazi u istom prostoru s ostalim prostorijama u stanu, a jedino je kupaonica odvojena vratima od drugih

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

image
Matteo Cetinski

- Najveći izazov u ovom projektu, kao uostalom i kod svakog drugog malog otvorenog prostora, bilo je jasno razgraničiti zone, a da se ne izgubi fluidno kretanje kroz prostor, koje je jako važno da se dobije dojam većeg prostora. Mislim da je to ovdje uspješno postignuto - govori M. Cetinski. Više projekata ovog dizajnera možete vidjeti na njegovoj službenoj stranici www.matteocetinski.com, a možete ga pratiti i na Instagramu pod @matteo.cetinski.design. Inače, projekt ovog stana Matteo Cetinski na svojoj je stranici nazvao “Attic Sugar” jer je to, kaže, baš bombon stan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:42