SVE PO MJERI

Besprijekorna obnova stana u primamljivi dom po mjeri četveročlane obitelji

 MILES & MILES/
Vlasnici nisu htjeli stvari koje su bile s uobičajene. Htjeli su nešto jedinstveno. Čak nešto neobično

Arhitektonski studio Taylor i Miller transformirali su stan u Battery Parku od 185 metara četvornih s pogledom na rijeku Hudson u personalizirani dom po mjeri za četveročlanu obitelj.

"Cilj River Terracea bio je stvoriti osjećaj da ste uronjeni u potpuno prilagođenu okoline bez značajnog mijenjanja osnovnog tlocrta," kaže suosnivač Taylor i Miller i ravnatelj Alex Miller. "A najbolji način za to bilo je selektivno umetanje elemenata koje smo sami projektirali i izgradili."

image
MILES & MILES/
image
MILES & MILES/
image
MILES & MILES/

U stanu su arhitekti stvorili su niz prilagođenih situacija uključivanjem integriranih rješenja za pohranu i vještih intervencija koje pomažu pri ponovnom osmišljavanju tradicionalnog rasporeda stana. Tvrtka je osmislila ove posebne trenutke u svakom prostoru — počevši od ulaza, gdje su ploče od zelenog mramora Cipollino Drea usklađene s klupom koja prima goste. Mramorne ploče se lako otvaraju i otkrivaju skriveno spremište, dok sjedalo nudi skriveno spremište za cipele.

Vlasnici su željeli dodatnu pohranu, ali nije želio žrtvovati dodatni prostor, pa su Taylor i Miller neprimjetno integrirali ormare u prijelazni prostor hodnika. Sustav panela od kojih su napravljeni je osebujan i suvremen, ali podsjeća na zidne obloge klasičnih predratnih stanova na Manhattanu.

image
MILES & MILES/
image
MILES & MILES/
image
MILES & MILES/
image

dr gdfg

"Uistinu je besprijekoran. Šavovi su nestali. Dizajniranje i proizvodnja tih komada bili su veliki izazovi i zahtijevali su gotovo automobilsku razinu preciznosti", kaže Miller. "Ali to je način Taylora i Millera. Zaista cijenimo ručno izrađene intervencije. Želimo stvarati nešto što ima dubinu i teksturu, nešto što evocira tradicionalnu izradu, ali je još uvijek moderno."

image
MILES & MILES/
image
MILES & MILES/
image
MILES & MILES/

U kuhinji, arhitekti su zadržali viseće ormariće na zatečenom mjestu dok su donja vrata zamijenili bijelim ploča i dodali pozadinu od mediteransko plavog mramora i odgovarajući mramorni otok. Kuhinja gleda na rijeku Hudson, a svjetlucavi plavi mramor podsjeća na vodu, dovodeći mali dio rijeke u apartman River Terrace. "Svaki životni prostor učvršćen je mramornom ili kamenom površinom", kaže Miller. "Ulaz, kuhinja, vlastita kupaonica - svi su oni dio iste priče. Dok su slojeviti zidovi kontinuirani, mramor je interpunkcija." Novi široki hrastovi podovi, bijeli zidovi i veliko ostakljenje duž perimetra stvaraju stranicu na o kojoj je ova priča ispričana.

Tvrtka, poznata po etabliranoj praksi dizajna rasvjete TM Light, razvila luster koji visi preko blagovaonskog stola Blu Dot, premošćujući kuhinju i dnevni prostor. Od milja nazvan "Concord", visilica je izrađena od lijevanog bijelog Coriana. Corian se obično se koristi za radne ploče, ali ovdje je dobio novi život i lakoću u skulpturalnom obliku.

image
MILES & MILES/
image
MILES & MILES/
image
MILES & MILES/

"Naši najbolji projekti uvijek su s klijentima koji su zainteresirani i uključeni u proces", kaže Direktor studija Aoife O‘Leary. "U River Terraceu klijenti su bili duboko angažirani u koncept dizajna. Naš dijalog s njima doveo je do prilagođene rasvjete koju smo izradili. Nisu htjeli stvari koje su bile s uobičajene. Htjeli su nešto jedinstveno. Čak nešto neobično."

Sve u ovom stanu savršeno funkcionira zajedno. Svaki je komad precizno izrađen od materijala koji su pomno su odabrani, a stanje osvjetljenja promišljeno su dizajnirali Taylor i Miler. Rezultat je prostor koji djeluje prirodno, primamljivo i uistinu jedinstven.

"Klijenti jako cijene holističku kvalitetu prostora", kaže Miller, "od najvećih gesta do najsitnijeg detalja. Ne mogu vjerovati da smo sav taj posao obavili unutar njihovog proračuna, a okruženi su vrhunskim dizajnom", zaključuje Miller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:07