Made in Croatia

Zvučnik omnee.m Jurice Huljeva: stvoren za publiku koja traži savršen zvuk i visoku estetiku

 Berislava Picek/CROPIX
ONE.618 novi je brend tvrtke Synthesis koji na tržište lansira akustičnu skulpturu od betona - zvučnik omnee.m

PROFIL

  • Naziv: omnee.m, omnidirekcionalni bežični aktivni zvučnik od betona
  • Dizajn i izvedba: arhitekt Jurica Huljev, tvrtka Synthesis

Zvučnik omnee.m je stvoren za publiku s razvijenim senzibilitetom za savršen zvuk i visoku estetiku.

image

Arhitekt Jurica Huljev

Berislava Picek/CROPIX

Za arhitekta Juricu Huljeva kažu da je “predivni luđak koji eksperimentira s betonom”. Njegova inovativna arhitektonska i dizajnerska rješenja od betona pod brendom Synthesis mogu se susresti diljem svijeta, a izrađuje ih isključivo po narudžbi. Ponekad je to obiteljska kuća, ponekad betonska klupa za jedan berlinski hotel, a ponekad trkaća jedrilica za privatnog klijenta.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

U njegovim se projektima prepleću znanost i inženjerstvo s umjetnošću i dizajnom. Za sebe kaže da je “control freak”, pa sve radi sam, od projektiranja, programiranja, elektronike, grafičkog i produkt-dizajna do same izvedbe. To znači da je svaki projekt dugotrajan i izazovan proces kojemu se maksimalno posvećuje. Međutim, često dolazi i do raznih prototipova i unikatnih predmeta. Neki od njih rezultat su istraživanja i eksperimentiranja, neki su nusproizvod od viška materijala, za neke kaže da su neuspjeli pokušaji, a neki nastaju razvijanjem novih materijala s betonom. Sjetite se samo haljine od fleksibilnog betona koju je izradio u suradnji sa svojom nećakinjom, modnom dizajnericom Sarom Lončarić. Izradio je i betonsku kadu, skulpturalni umivaonik, lampe, fotelju, stol i stolce, kamin s betonskim postoljem, indukcijsku ploču za kuhanje od betona, pa čak i betonske jastuke.

image
Berislava Picek/CROPIX

Prije četiri godine počeo je razvijati i zvučnik od betona, a u posljednjih šest mjeseci doveo ga je do finalnog proizvoda, koji je pod novim brendom tvrtke Synthesis predstavio hrvatskoj javnosti. Naime, omnidirekcionalni bežični aktivni zvučnik, nazvan omnee.m, prvi je proizvod brenda ONE.618.

image
Berislava Picek/CROPIX

Riječ je o bežičnom aktivnom sustavu zvučnika od betona s 360° omnidirekcijskim širenjem zvuka, koji ima ugrađeno pojačalo, može se napajati putem eklektične utičnice ili na baterije koje traju dva do tri dana, a Huljev je osmislio i nevidljive kontrole osjetljive na dodir skrivene u betonu. Također, zvučnik se može streamati iz bilo kojeg izvora, a na vrhu je i wireless punjač za mobitele. Izvrsne su i zvučne mogućnosti: reproducira se zvuk kako je izvorno zamišljen, gotovo linearno uz duboki bas.

image
Berislava Picek/CROPIX

Bitno je reći kako je zvučnik rađen od održivih materijala, a glavna je specifičnost da je cijeli proizvod rezultat rada jedne osobe. Od projektiranja i prototipiranja, recepture za betonsku smjesu, izlijevanja betona, brušenja, testiranja i implementacije tehnologija pa do spajanja finalnog produkta.

- Vanjska ovojnica izrađena je od specijalnog low-carbon betona, za koji se koristi djelomična zamjena cementa otpadnim materijalima različitih industrija. Tako se troši manje energije za proizvodnju, što smanjuje ugljični otisak u usporedbi s tradicionalnim betonom - pojašnjava Huljev.

image
Berislava Picek/CROPIX

Osnovni model zvučnika omnee.m stoji oko 5000 eura, a cijena “custom made” izvedbe ovisi o tehničkim karakteristikama i željama naručitelja. Primjerice, beton može biti s impregnacijom ili bez nje, pa s vremenom skuplja patinu, a može biti i nauljen s difuznim sjajem. Također, u planu je dalje razvijanje proizvoda i širenje asortimana usmjerenog na glazbu.

Vanjska ovojnica izrađena je od specijalnog low-carbon betona, za koji se koristi djelomična zamjena cementa otpadnim materijalima različitih industrija. Time se troši manje energije za proizvodnju, što smanjuje ugljični otisak u usporedbi s tradicionalnim betonom​.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:24