ZDRAVI IZBORI

Znanstvenici su dokazali da je čišćenje i organiziranje doma dobro za vaše zdravlje

 /SHUTTERSTOCK
Čišćenje i organiziranje doma su povezani sa smanjenjem osjećaja tjeskobe

- Vanjski poredak pridonosi unutarnjoj smirenosti – tako bar kaže Gretchen Rubin autorica mnogih knjiga vezanih za organizaciju doma, a ujedno je i takozvana „stručnjakinja za sreću”. Koliko je to istina možemo i sami potvrditi nakon konačno izvršenog zadatka koji je odgađan tjednima ili mjesecima. Imate onaj osjećaj olakšanja i kao da ste doista nešto postigli i napravili korak prema naprijed. Nije to nešto što ste umislili, i sami stručnjaci potvrđuju da organiziranje i čišćenje prostora donosi mnogo benefita za fizičko i emocionalno zdravlje.

image
/SHUTTERSTOCK

Nije bitno radi li se o malim poslovima poput uređivanja kuhinje s nekim novim detaljima, ili o raščišćavanju nepotrebnih stvari ili pak o temeljitom čišćenju i kompletnom reorganiziranju vašeg doma oni koji znaju bolje kažu da je to dobro utrošeno vrijeme.

Što zapravo kažu stručnjaci?

Istraživanje (pubmed) pokazuje da vidljivi nered stvara nekoliko podražaja za vaš mozak koji vam otežavaju usredotočivanje na zadaću koja je pred vama. Zbog toga su čišćenje i organiziranje povezani sa smanjenjem osjećaja tjeskobe. Konstantno gledati nered oko sebe može zapravo biti iscrpljujuće. Svaka hrpa papira ili odjevni predmet na podu maleni je podsjetnik na sve ono što trebate uraditi. Odvajanje vremena za čišćenje i organiziranje prostora može vam pružiti toliko potreban mentalni mir, a rad u čistom prostoru može vam pomoći da se usredotočite i budete učinkovitiji.

image
VALERIY_G/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Organiziranje vam također može dati osjećaj kontrole. Studije (psychologytoday.) pokazuju da što više osjećaja za kontrolu imate na poslu, to ste zadovoljniji i manje pod stresom. Ako trenutno radite od kuće, uredite poseban uredski prostor u domu koji je samo vaš dio ili postavite znak „Ne ometaj” na vrata prostora u kojem radite.

image
SDI PRODUCTIONS/GETTY IMAGES

Postoje li zdravstvene prednosti?

Organizacija vašeg doma i rasporeda mogu dovesti do općenito zdravijih izbora. Istraživanja (hindawi.) pokazuju da planiranje unaprijed ili naprimjer zakazivanje treninga pomaže vam da se pridržavate redovite rutine vježbanja. Imati organizirani plan pomaže vam da vidite svoj napredak. Mali pomaci tada djeluju kao motivatori da vas zadrže na tom putu.

image
M-GUCCI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Studija iz 2013.(journals) otkrila je da su organiziranost i red čvrsto povezani sa zdravijim izborima. Kad su sudionici studije smješteni u neurednu ili čistu sobu, oni u čistoj sobi kada bi im se ponudila hrana birali su zdravije zalogaje i uočilo se da su velikodušniji od sudionika u neurednoj sobi.

image
NODEROG/GETTY IMAGES

Ako niste sigurni odakle početi, pokušajte organizirati svoj hladnjak. To se može postići za manje od sat vremena i imat ćete osjećaj da ste nešto postigli. Možda će vas čak motivirati da se pozabavite ostatkom kuhinje. Stanite na kraj neredu i počnite živjeti zdravije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:02