Dizajn moderne dječje sobe

Zlatna pravila za savršeno uređenje dječje sobe

 

Uređenje dječje sobe, izazovan je projektni zadatak o kojem se, slažu se vodeći svjetski arhitekti i dizajneri, morate informirati kako ne biste radili velike greške te da bi sve na kraju bilo lijepo i funkcionalno, a najbolje to znaju dizajneri interijera Diana Rice i Chelsea Reale iz njujorškog studija Sissy + Marley, pravi trendseteri kada je u pitanju dizajn dječjih soba.

S besprijekornim okom za detalje i uvažavanje sofisticirane i dobro uravnotežene neutralne palete boja te ljubavi prema teksturama, miješanim metalima, predivnom tekstilu i uzorcima njihovi su prostori šik, ali i vrlo opušten i primamljivi. A u nastavku doznajte njihova - TOP PRAVILA ZA SAVRŠENO UREĐENJE DJEČJE SOBE i inspirirajte se njihovim najboljim primjerima.

1. Personalizirani detalji uvijek da! Sve što ima veze s tim nekim posebnim djetetom je dobro došlo u sobi. Fotografije, crteži, uraci, medalje, diplome... sve je bitno i sve je važno.

2. Tepih, tapete, zavjese, da ili ne? Ako je soba vrlo izložena suncu, zavjese su nužne. Djeca se često igraju na podu, pa tepih dobro dođe i za zaštitu od hladnoće i za označavanje zone za igru. Naravno, sve to uz pravilno održavanje. Ne ako je dijete alergično.

3. Planirate li nadograđivati elemente kroz dulji niz godina, dakle od rođenja do recimo 18. rođendana, onda vaš izbor svakako može biti modularni namještaj. Posebno u vidu nekog zidnog sustava ladica i polica i ormara.

4. Rasvjeta je jako važna. Uvijek je potrebna neka stolna ili podna svjetiljka, bilo zato da navečer čitamo priču pred spavanje, bilo da noću presvlačimo pelene... Poslije nam ta svjetiljka treba za čitanje, za rad za radnim stolom. Artemide Tolomeo je klasik za sve te namjene.

5. Što god radili, vodite se onom - više jednostavnosti, manje kompliciranja oko namještaja, da nam ostane više vremena da ga provodimo s djecom u prirodi.

6. Razmišljajte unaprijed kakav ormar odabrati i kako biti praktičan. Omogućite djetetu da samo može doći do odjeće kad je dovoljno veliko za to. Pritom treba paziti da su ručkice prilagođene djeci kako pozicijom, tako i ergonomijom. Dio ormara se može koristiti za spremanje igračaka dok ne "porastu" zahtjevi za spremištem odjeće i obuće. Gornji dio ormara mogu koristiti roditelji, uvijek je bolji odabir ormar po mjeri od poda do stropa dodatno učvršćen u zid.

Foto: sissyandmarley.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:56