BRZI VODIČ

Želite kuhinjski otok u domu? Ovo su stvari koje trebate uzeti u obzir prije postavljanja

 Unsplash
Važno je uzeti u obzir točne udaljenosti za kretanje po kuhinji, kao i za rukovanje ormarićima, ladicama i uređajima

Kuhinjski otoci su se pokazali kao veliki favoriti suvremenih kuhinja, pojavljujući se u okruženjima različitih veličina i stilova te s različitim materijalima. Međutim, prije postavljanja kuhinjskog otoka potrebno je razmisliti o nekoliko čimbenika kako biste donijeli bolju odluku o dizajnu.

image
Unsplash

Za pravilno funkcioniranje, kuhinja mora jamčiti dobar protok između tri glavna dijela opreme – sudopera, hladnjaka i štednjaka – kako bi otoci, kako se nazivaju neovisne strukture koje pridonose rasporedu kuhinje mogli biti podrška za neke od ove opreme, oni ih mogu i sadržavati. Obično centrirani, osiguravajući slobodno kretanje oko njih, otoci imaju radni prostor uz kojeg se može izvesti oprema kao što su ormarići, stolovi i police.

image
Unsplash

Vrsta otoka

Mogućnosti konfiguracije izgleda su brojne i ovise o tome kako korisnici koriste taj prostor, odnosno kakve su njihove rutine i navike. Općenito, otoci mogu biti potpuno slobodni u prostoru ili mogu proizlaziti iz pulta ili zida. Osim toga, važno je uzeti u obzir točne udaljenosti za kretanje po kuhinji, kao i za rukovanje ormarićima, ladicama i uređajima. Razmak između površina mora biti najmanje 1 m do 1,20 m.

image
Unsplash

Funkcionalnost

Važno je predvidjeti tijek rada u kuhinji, puteve između hladnjaka, radnih ploča, štednjaka i sudopera, tako da otok može komunicirati s tom opremom umjesto da bude prepreka. Potrebno je predvidjeti funkcionalnost otoka za kuhinju, koji može biti prostor za kuhanje, mjesto za štednjak ili ploču za kuhanje te radni stol. Može biti i prostor za pranje hrane i posuđa, spajajući radnu površinu sa sudoperom. To također može biti prostor za pripremu hrane ili čak dio za druženje, okupljanje ljudi blizu mjesta gdje se priprema hrana.

image
Unsplash

Nakon što se shvati funkcionalnost opreme, važno je predvidjeti koja će infrastruktura biti potrebna za umetanje otoka — na primjer, čvorovi za vodu, plin i struju — te ispravno osvjetljenje, bilo prirodno ili umjetno. Konačno, otok može dobiti potpuno drugačiji materijal od ostatka kuhinje, stvarajući vizualni kontrast, odnosno usklađujući se s prostorom. Bez obzira na stazu, a s obzirom na njegovu učestalu upotrebu, važno je da je otok dizajniran od otpornih materijala lakih za održavanje koji jamče njegovu trajnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 06:24