IDEALNO ZA ZIMU

Zašto ljudi u posljednje vrijeme stavljaju ove zavjese na prozore: Izgledaju poput vitraja, ali su elegantnije i jednostavnije

 UNITEDPHOTOSTUDIO1/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako dani postaju sve kraći, a svjetlo i boje postaju sve dragocjenije, pronalaženje načina za promišljeno unošenje svijetlih elemenata mnogima je bitno kada uređuju svoj dom. Dok će neki posegnuti za limenkom s bojom nedavno smo uočili puno lakši pristup problemu.

"Pojagi" je prozirna tapiserija nastala u Koreji koja nudi suptilniji i promišljeniji put u boju. Podsjeća na listove obojenog stakla, koji elegantno lebde, dodajući umjetnički štih i smatramo da će vas uveseljavati tijekom hladnijih mjeseci.

To je drugačiji pogled na trenutne trendove dizajna interijera, koji je prožet bogatom poviješću i značajem. Ponekad je lakše posvetiti se malim, vizualno zanimljivim detaljima boje, a pojagi su savršeni komadi za eksperimentiranje.

Što je "pojagi"?

Pojagi su tradicionalne korejske patchwork tkanine koje postoje stoljećima, ali počinju pronalaziti put do suvremenijih kućnih okruženja. Direktor studija Ju Young Oh iz StudiOH, dizajnerske tvrtke sa sjedištem u New Yorku, objasnio je da - Pojagi, drevna korejska umjetnost zamatanja tkaninu. Svaki pažljivo sašiven komad tkanine čini skladnu cjelinu, stvarajući vizualnu priču koja govori o baštini, povezanosti i umjetnosti.

Obično su pojagi izrađeni od poluprozirnih tkanina poput svile ili lana koji se mogu objesiti preko prozora kako bi raspršili svjetlo izravno na zid (savršena ideja za dnevnu sobu). Patchwork dizajn ovih korejskih krpa oponaša efekt modernog vitraja, ali sa šarmantnim dodirom umjetnosti koji ga čini prozračnim i elegantnim.

Kao i svako umjetničko djelo, ono unosi ljepotu u prostor. Posebno nam se sviđa način na koji svjetlost stupa u interakciju s djelima i neosporna sposobnost da se vidi ruka kreatora u ovim komadima - ne postoje dva ista.

Kako stilizirati Pojagi u svom domu

Što se tiče stila, danju, kada je svjetlost najjača, pojagi na prozoru ispunit će prostoriju raznobojnom, podijeljenom svjetlošću. Kada ih koristite kao prozorske obloge, prozirna tkanina postaje živo umjetničko djelo, stvarajući različite izraze, dubinu i dimenziju na zidovima dok se sunčeva svjetlost kreće tijekom dana.

Zbog svoje sličnosti s vitrajima i delikatne prozirnosti, pojagi je također dobra ideja za zavjese u dnevnom boravak. Ako već imate zavjesu od koje se ne možete odvojiti — ne brinite, mogućnosti za ugradnju pojagi u vaš dom su beskrajne.

Možete ih koristiti na prozorima, međuprostorima u prolazima i naravno na bilo kojem zidu.

Što se tiče korištenja pojagija, ako imate tlocrt otvorenog koncepta, možete objesiti pojagi da biste dodali dašak boje, a istovremeno zadržali onaj prozračni, otvoreni dojam u sobi. Nema ničeg boljeg od toga da svojim omiljenim umjetničkim djelima date funkcionalnu svrhu.

Uključivanje pojagija u vaš interijer nije samo dizajn; radi se o prožetosti prostora pričama, poviješću i suptilnom elegancijom koja poziva i na razmišljanje i na divljenje.

To je bezvremenski, profinjeni dodir koji bez napora premošćuje prošlost i sadašnjost. Dodavanje pojagi u vaš dom je pozivnica za svjetlo i boju. Dok ulazimo u jesensku sezonu, nema boljeg načina da svom prostoru dodate malo šik atmosfere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 17:19