MADE IN CROATIA

Zapostavljeni komad namještaja koji će u vaš dom unijeti dobru dozu luksuza

 MANOTTO DESIGN
Ideja je bila da otomani budu drugačiji, ekstravagantni i da podižu bilo koji prostor, od dnevnog boravka i garderobe do spavaće sobe

PROFIL
Info: taburei brenda manotto_design (dimenzija 65 x 65 i 80 x 80 cm)
Dizajn: Marin Gospić
Cijena: od 6000 i 7000 kn

Uz ime Marina Gospića, 37-godišnjeg Osječanina koji živi u Zagrebu 12 godina, vežu se brojni poduzetnički pothvati.

image
MANOTTO DESIGN

Već s 15 godina počeo se baviti organizacijom evenata, a ubrzo i marketingom te web dizajnom. Sa samo 22 godine pokrenuo je školu za audio inženjering i glazbenu produkciju EMI Institute, koja je 2018., nakon što ju je otkupila svjetska akademija s 25 kampusa diljem svijeta, postala United POP akademija, čiji je ravnatelj u Zagrebu i Ljubljani. Ujedno je i suvlasnik izdavačke kuće i agencije za glazbenike LOUD digital, osnivač je i glazbene konferencije ZMC Music Conference koja se pet godina održavala u Zagrebu te začetnik novog projekta "The Songwriting Week", a riječ je o tjednu stvaranja glazbe za nove, mlade autore.

image
MANOTTO DESIGN

Prvih sedam taburea Marin Gospić izradio je za vlastiti stan, a rezultatom je bio toliko zadovoljan da je odlučio ponuditi taj proizvod i na tržištu. Trenutačno je u fazi izrade i dvosjeda, a zatim na red dolaze sideboard komoda i mini bar. Svi će nositi nazive po poznatim osobama

image
MANOTTO DESIGN

Međutim, manje je poznato da je vlasnik i nove tvrtke za dizajn namještaja manotto_design. Naime, Marin odmalena voli stvarati i graditi, što intelektualno, što rukama. Tako se još u mladosti bavio izgradnjom namještaja od drva. Sam je projektirao svoj stan te izvodio većinu građevinskih radova, a dugogodišnje iskustvo u dizajnu, materijalima i gradnji omogućilo mu je da krene u novi pothvat. Za svoju dnevnu sobu izradio je sedam taburea dimenzija 80 x 80 cm, s ciljem da ih može slagati u bilo koju formaciju po potrebi, od druženja s prijateljima do gledanja televizije. Rezultatom je bio toliko zadovoljan da je došao na ideju ponuditi taj proizvod i na tržištu.

image
MANOTTO DESIGN
image
MANOTTO DESIGN

- Zapravo, sve se dogodilo sasvim slučajno, iako ne vjerujem baš u slučajnosti. Smatram da je tabure nekako zapostavljeni komad namještaja, iako njegova svrha može biti daleko veća od toga da na njega stavimo noge ili bacimo komad odjeće. Zato sam njegovoj izgradnji pristupio kao elementu na kojem se može dugo sjediti ili ležati ako se više komada spoje u formaciju. Udobnost je bila na prvom mjestu, nakon toga kvaliteta pa na kraju dizajn - kaže.

image
MANOTTO DESIGN
image
MANOTTO DESIGN

Dugo je izrađivao prototipe, da bi na kraju završio s kombinacijom triju vrsta spužvi, trakama za amortizaciju u konstrukciji i prošivenim kvadratima na vrhu. Prvi modeli dolaze s baršunastom tkaninom, dok će idući biti i u koži. Podnožje je izrađeno od tzv. phenolic-resin kompakt ploča, dok će u budućnosti jedna od opcija biti i drvo, američki crni orah. Osmislio je i rješenje za elegantne nogice koje izrađuje jedna velika tvrtka za metalne konstrukcije.

- Izrada je zaista vrhunska, bez ijednog vidljivog spoja, a za završnu obradu koristimo proces powder coatinga. Planiramo izraditi veliki broj različitih boja, dok su prvi modeli nogica crni s finom strukturom. Nosivost svake nogice je preko 200 kg, tako da smo i tu postigli da proizvod nema rok trajanja - kaže.

image
MANOTTO DESIGN

Iako određeni broj ljudi ne voli baršun, Marin smatra da je to najbolji materijal. Gustoća tkanja mu omogućuje lako održavanje, tekućina se sporo upija, a ako imate mačku kao kućnog ljubimca, njezine kandže nikako ne mogu ući u tkaninu

image
MANOTTO DESIGN

Ideja je bila da otomani, ističe, budu drugačiji, ekstravagantni i da podižu bilo koji prostor, od dnevnog boravka i garderobe do spavaće sobe.

- Pogotovo ako se netko odluči za neobičnu kombinaciju boja. Svakako dizajn više odgovara modernijim interijerima koji čak naginju i industrial stilu - dodaje.

Trenutačno je u fazi izrade dvosjeda koji će biti u kombinaciji s tabureima, a zatim na red dolaze sideboard komoda, koja će biti izrađena od masivnog drveta, čelika i mramora, te mini bar koji će se dizajnom uklapati uz dvosjed i tabure. Zanimljivi su i nazivi proizvoda po istaknutim poznatim osobama. Prvi otomani nose naziv manotto_dean po američkom glumcu Jamesu Deanu, dvosjed će nositi ime manotto_brando po glumcu Marlonu Brandu, a mini bar manotto_shean po Charlieju Sheenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:41