Još samo danas!

Zadnji je tren da posjetite Design District Zagreb

Prošetali smo festivalom, upili atmosferu i dojmove te pronašli nama najzanimljivije lokacije

Drugo izdanje manifestacije koja uspješno oživljava napuštene prostore u četvrti oko Martićeve ulice traje do 18. lipnja, a nudi brojne izložbe, stručna vodstva, radionice, predavanja i razgovore, tulume te prezentacije knjiga i dizajnerskih ideja

Još danas i sutra imate priliku posjetiti Festival Design District Zagreb koji je svoj bogati program započeo 13. lipnja sa središnjim programom u Ratkajevom prolazu, te popratnim u Martićevoj ulici, njezinoj okolici i kvartu kojim prolazi.

U svom drugom izdanju festival je okupio kreativne, kulturne i privredne djelatnosti u kvartu, a u realizaciji sudjeluju stanovnici četvrti, ali i kolege i prijatelji iz ostalih dijelova Zagreba kao i iz drugih gradova i zemalja zajedno s posjetiteljima. Posjetiti možete manje i veće izložbe te brojne radionice i vodstva na kojima se može pronaći ponešto za sve uzraste, poslušati predavanja i razgovore, predstavljanje novih dizajnerskih ideja i projekata te knjiga kao i pogledati razne instalacije u prostoru.

S posebnim programom uključila se i Booksa, organiziravši među ostalim Sajam malih izdavača i čitanja priča za male i velike, a nezaobilazan je i raznolik glazbeni program koji je u obliku partija na jednu noć čak i preuzeo tri ureda smještena u Design districtu i pretvorio ih u disco klubove.

Za one koji preferiraju aktivniji i zdravi život organizirana su Aktivna jutra, odnosno vježbanje s vodstvom, Trke oko Grge - jutarnji jogging kroz kvart i Yoga na krovu zgrade u Martićevoj 45. Posebna pažnja ove je godine posvećena ekologiji i okolišu pa se u sklopu Zelenog programa održavaju predavanja i radionice o urbanom vrtlarenju, održivosti i reciklaži.

I sami smo prošetali Design Districtom, istražili što sve nudi njegov raznovrsni program, upili atmosferu i izdvojili nekoliko punktova koji su nas oduševili. Na vama je da otkrijete i pronađete svoje!

ZELENA SOBA

Horti-preobrazba napuštenog prostora

Napušteni prostor nekadašnje Dione u ulici Brešćenskoga zagrebačka tvrtka Hortiart koja se bavi uređenjem zelenih površina je preobrazila u Zelenu sobu te ga ispunila elementima za uređenje interijera i eksterijera.


Ovdje možete vidjeti vertikalni vrt ‘Žive slike’, zen stolić za kavu, zeleni tepih od živog busenja trave, velike palme u teglama i slično. Dodatni sadržaj su videoprojekcije na temu hortikulture, kao i radionica ‘Vertikalni vrt: upoznavanje i izrada’ u kojoj svi zainteresirani mogu sudjelovati danas u 18 sati.

ZELENI RATKAJ

Prikaz idealnog, održivog grada

Ratkajev prolaz je za vrijeme trajanja festivala zatvoren za promet i pretvoren u pješačku zonu nazvanu Zeleni Ratkaj. Zamišljena je kao simulacija prikaza idealnog, održivoga grada po mjeri čovjeka, koji zadovoljava sve potrebe za kvalitetnim životom u socijalnom, ekološkom i ekonomskom smislu.

U središtu Ratkaja je instalacija mobilnog, urbanog povrtnjaka u kojem je moguće proizvoditi ekološki verificirane namirnice, čime se želi ukazati da javni prostor grada može biti mjestom edukacije i produkcije, a ne samo konzumacije. Pored povrtnjaka je i pop-up šuma koja ukazuje na značaj zelenih površina u gradu i potrebe ljudi za boravkom u prirodi.

Održivost kao važan čimbenik zdravog grada prikazana je putem programa DIY strojeva za reciklažu plastike nizozemskog dizajnera Dave Hakkensa i njegovog projekta Precious Plastic. U Zelenom Ratkaju u opuštenoj atmosferi možete uživati i u društvenim igrama poput šaha, jenge, jamba, ping ponga. Autorice koncepta Zelenog Ratkaja su dizajnerica Maja Subotić Šušak i arhitektica Iva Peručić.

OKRUGLA DVORANA HRVATSKE NARODNE BANKE

Obilazak vrijednog kulturnog dobra

Radnim danima Design Districta građani su pod stručnim vodstvom povjesničarke umjetnosti i antropologinje Ines Merkl imali priliku razgledati Okruglu dvoranu Hrvatske narodne banke na Trgu hrvatskih velikana koja je nekad bila glavna prostorija nekadašnje Zagrebačke burze za robu i vrednote. Zgrada je građena prema projektu poznatog arhitekta Viktora Kovačića, a dovršna je 1927. te je danas zaštićeno kulturno dobro.

Okrugla dvorana, promjera 21 metar, prekrivena je kasetiranom kupolom od armiranog betona, a svjetlo koje otkriva ljepotu njezine unutrašnjosti prodire kroz veliki kružni otvor promjera osam metara. Pod je prekriven mozaikom, a na središnjem su dijelu staklene prizme koje omogućavaju osvjetljavanje manje dvorane u prizemlju.

IZLOŽBA KOMADIĆ ZAGREBA/PIECE OF ZAGREB

Suveniri prema ideji dizajnera i umjetnika

Bauerovoj 9 moguće je razgledati kolekciju autentičnih zagrebačkih suvenira nastalih u sklopu projekta pod vodstvom Ire Payer posvećenog potrazi za novim načinima mišljenja u kojima sudjeluju dizajneri, primijenjeni umjetnici, obrtnici i drugi proizvođači materijalne kulture. Cilj projekta je i stvaranje kolekcije dizajnerskih suvenira Zagreba, koja će kontinuirano rasti i obnavljati se tijekom idućih natječaja. Među brojnim izlošcima moguće je vidjeti i one nagrađene.

Prvi je ‘bok bot’ autora Srđana Laterza koji funkcionira kao chatbot za Facebook Messenger i povezuje uzbudljive i dramatične živote starih Zagrepčana s turističkim istraživanjem grada potičući korisnika na intenzivno stvaranje uspomena vezanih uz prostor grada. Tu je i Pop-lun ruksak/prostirka nastao u Oddinary Studiju. Radi se o proizvodu izrađenom od tradicionalno sašivenog popluna s naramenicama koji u sebi krije dvije, naizgled nepovezane funkcije.

Nagrađen je i rad pod nazivom Zagrebački kompletić Valentine Sunek i Paule Šantić, proizašao iz prepoznavanja tradicije. Modularni uzorak prenesen je na stolnjak i kuhinjsku krpu čime se duhovne i materijalne vrijednosti prenose u prostoru i vremenu.

EDUKATIVNE RADIONICE

Prilika za usvajanje novih znanja i vještina

Kroz sve festivalske dane diljem lokacija Design Districta održava se niz edukativnih radionica na kojima posjetitelji mogu naučiti razne vještine i vrijedna znanja. Zadnji je tren da i sami sudjelujete u nekoj od njih.

Primjerice, u Martićevoj 19 udruga FabLab omogućava isprobavanje nekoliko tehnologija virtualne i proširene stvarnosti, eksperimentiranje s bio senzorima, digitaliziranje i prenošenje vlastitih crteža na reciklirane materijale...

Mira Stanić i Divna Antičević pak u Ratkajevom prolazu 8 drže radionicu Arhitektonska kritika u doba Twittera koja proučava fenomene kao što su specifičnosti arhitektonskih PR tekstova. Martina Granić u Šubićevoj 29 tijekom Radionice života poslije života preispituje kako objekti i arhitektura utječu na naše emocije i mijenjaju način na koji doživljavamo prostore.

U Vojnovićevoj 15 bit će organizirana Mala tiskara u kojoj će djeca moći proučavati analogne tehnike tiska, a u sklopu radionice The Emotional Nonverbal Comics Strips sudjelovati u izradi strip-razglednica. Zanimljiva je bila i već održana radionica šivanja Brijem da šijem kao i radionica posvećena radu s keramikom Blatni prsti i zvuk pečene zemlje.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 08:14