Vrući trend

Diskokugla u interijerima

Dosta vam je izlazaka, ali ne i druženja? Siti ste diskoklubova, ali obožavate diskostil? Imamo idealno rješenje za vas: postavite u svoj dom – diskokuglu! Diskokugla će samim svojim izgledom postati upečatljiv i šik detalj u svakom prostoru, a još ako joj dodate motor i reflektore, zabava može početi! Za par savjeta oko odabira i postavljanja diskokugle u dom upitali smo Hrvoja Šimića, direktora tvrtke Pro-Light.

– Prvo trebate odlučiti koja veličina kugle odgovara vašem prostoru. Veličine variraju od promjera 5 do 50 cm. Za kućnu upotrebu idealna je kugla promjera 20 ili 30 cm, što ovisi o veličini prostorije. Ako je prostorija veća od 40 m2, idealna bi bila kugla od 40 cm. Kugle veće od 40 cm koriste se za veće prostore ili klubove. Nadalje, treba obratiti pozornost i na veličinu ogledalaca, čije dimenzije variraju od 5×5 mm do čak 50×50 mm na kuglama velikih dimenzija. Veličina ogledalaca određuje veličinu reflektirane točke na zidu. Veličina reflektirane također ovisi i o udaljenosti kugle od zida.

Što je zid udaljeniji od kugle, točke će biti veće. Ako želite potpuni doživljaj, uz kuglu je potrebno odabrati odgovarajući motor i lanac na koji će se kugla objesiti. Također, vrlo je važno voditi računa o tome da su jačina motora i nosivost lanca proporcionalni veličini kugle. Montaža je vrlo jednostavna. Motor se montira na strop gdje imamo izvod struje, najčešće u centru prostora. Potrebno je izbušiti rupe u stropu i montažu izvršiti uz pomoć tipli i šarafa kao da montiramo plafonjeru – objašnjava Šimić i dodaje da je sljedeći korak odabir reflektora.

Kod reflektora je izuzetno bitna vrsta jer efekt inače neće biti zadovoljavajući. Ako uzmete klasični reflektor, on će osvijetliti i pozadinu na kojoj se trebaju ocrtavati točkice pa se točkice neće vidjeti.- Potrebno je nabaviti poseban tip reflektora koji ne širi svjetlo sa strane nego daje izuzetno uzak snop od samo 10-15 cm širine.

Klasični reflektor za kuglu je PAR36 (Pinspot) koji ima žarulju 6v 30W. Postoje i LED reflektori za kugle i reflektori koji ispred sebe imaju kotač s bojama koji se lagano okreće. Predlažemo da nakon montaže kugle upalite reflektor s produžnim kablom te ga nosite po prostoru i odredite najbolju poziciju s obzirom na rezultat koji želite postići. Ako želite refleksiju točkica i po podu, pozicija reflektora obavezno mora biti niža od kugle – savjetuje Šimić. Ako vam se obična diskokugla čini previše običnom, postoje i one sa zlatnim ili sa šarenim stakalcima. Zgodno je znati da šarenu kuglu možete napraviti sami bojanjem ogledalaca alkoholnim flomasterima ili bojama za staklo. Postoji i mogućnost najma diskokugle (primjerice, u tvrtki ProLight), a stoji od 1000 kuna naviše, ovisno o tipu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:30