Originalni proizvodi

Vrhunski produkt dizajn iz dubrovačke radionice Be°Craft

Kad keramički anđeli dobiju staklena krila

Ako još niste čuli za brend Be°Craft, vrijeme je da upoznate maštovite i vrhunski izrađene proizvode od stakla i keramike koji nastaju u maloj dubrovačkoj radionici, koja po omjeru kvalitete može stati u rang s bilo kojom sličnom svjetskom radionicom. Iza Be°Crafta krije se team od troje kreativaca: produkt dizajner Niko Čučković, njegova supruga Iva Jurić, po struci keramičarka, i asistent Pavo Ivanković.

Niko se školovao i godinama živio u Italiji gdje je radio za Palomba Serafini Associati i vrhunske talijanske brendove iz područja produkt dizajna, a potom se 2002. godine vratio u rodni Dubrovnik gdje je otvorio svoju obrtničku radionicu. Njegovi prvi proizvodi bili su suveniri u obliku brodica s jedrima od stakla na žalu, koji su odavno postali bestseller među unikatnim hrvatskim suvenirima. Upravo je staklo, nastalo fuzijom, uvijek bilo u središtu zanimanja ovog talentiranog dubrovačkog umjetnika.

Uz individualne narudžbe, isporučuju svoje radove i u pedesetak prodavaonica

U maloj radionici neprestano se naporno radi. Originalnih ideja za nove proizvode ne nedostaje, već kreativnom teamu Be°Crafta jedino može nedostajati vremena da ih sve realizira. Osim asortimana suvenira zanimljiva naziva “Ponesi me sa sobom”, u radionici na dubrovačkim Pločama nastaju zdjele, šalice, satovi, ukrasni predmeti za kuću, staklene skulpture u obliku stabla naranče, stolovi za dnevni boravak, sportske medalje i pehari… Popis proizvoda je dug i raznolik. Anđeli od keramike i stakla jedan su od njihovih najpopularnijih proizvoda. – To je jedini proizvod u kojem smo željeli spoj keramike i stakla, i jako smo zadovoljni krajnjim rezultatom.

U tom proizvodu najbolje se vidi spoj naših prijašnjih obrta u sadašnji Be°Craft, koji posluje od 2004. godine, kada smo moja supruga Iva Jurić i ja udružili snage keramike i stakla. Do tada je svatko od nas imao svoje vlastite obrte, Iva s keramikom, a ja s proizvodima od stakla. A velike zasluge u našem zajedničkom radu ima i Pavo Ivanković – pojašnjava nam Niko. U njihovoj su radionici nastale i nagrade za Cro Vespa susrete, razne medalje od stakla i keramike, medalje za Divlju ligu, a neke projekte Niko radi i u 3D renderingu ako su klijenti baš zahtjevni, kao što je bio Red Bull pa je skice najprije radio na papiru preko 3D prezentacija pa do krajnjeg modela.

Jedna od zahtjevnijih narudžbi koje su imali bila je slika Dubrovnika, za koju im je trebalo nekoliko dana samo da iskidaju sve komadiće stakla za taj mozaik. Klijent je htio mozaik Dubrovnika u staklu, a narudžba je stigla iz Njemačke. Ovaj kreativni trojac puno radi, a kažu kako gotovo nema radnog dana da barem jedna peć za fuziju stakla nije uključena, jer svi proizvodi nastaju fuzijom stakla i klasičnim lončarenjem.

Uz individualne narudžbe, svoje radove prodaju u više od 50 hrvatskih suvenirnica, što je, gledano u brojkama, više od 15 tisuća artikala godišnje. No, uz kratke rokove i brojne narudžbe, u Be°Craft radionici nikada ne nedostaje humora i smijeha. Dodatan razlog za dobro raspoloženje je i taj što ove godine slave desetu obljetnicu rada. Osim u suvenirnicama i boljim galerijama u cijeloj Hrvatskoj, ovi originalni proizvodi mogu se kupiti i putem web shopa na internetskoj stranici becraft.eu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 21:58