POVOLJNIJE JE

Volimo mramor, ali ove trendovske alternative biste svakako trebali uzeti u obzir

 @smac_studio
Alternative mramoru mogu biti materijali s kojima ste već upoznati, ali ih previđate zbog činjenice da mislite da već znate što nude

U posljednje vrijeme mramor i sve inačice koje naliče na njega ponovno su popularne u uređenju domova. To je zapravo informacija koja ne iznenađuje previše s obzirom na otmjeni izgled ovog materijala i njegovu kvalitetu. Ipak njegova cijena je nešto što je malo kome privlačno pa smo istražili koje alternative postoje kao niste spremni izdvojiti cijeli proračun za uređenje samo na mramor.

Neke alternative mramoru mogu biti materijali s kojima ste već upoznati, ali ih previđate zbog činjenice da mislite da već znate što nude. S druge strane, neke alternative mramoru možda nisu materijali o kojima uopće nešto znate – o kojima ne znate ni pitati. Imajući to na umu saznali smo koji materijali mogu poslužiti umjesto mramora, koji odgovaraju njegovom glamuru i dramatičnosti kao i njegovim praktičnim kvalitetama.

ONYX

Oniks je zanimljiv materijal za vaš dom. Može predočiti dramatičan vrtlog dobrog komada mramora, ali ima i lakoću. Ali, kako se slaže s mramorom u smislu svoje trajnosti? Zbog svojih poroznih i krhkih fizičkih svojstava, oniks nije nužno najbolja opcija za površine koje se dosta koriste pa je bolje preskočiti zahtjevne primjene poput zidova tuš kabine ili kuhinjskog pulta.

Oniks je materijal koji se tradicionalno smatra crnim, ali dolazi u prekrasnom nizu mekih neutralnih nijansi i osvježavajućih boja.

KVARCIT

Kvarcit (ne brkati s kvarcom) je prirodni kamen koji, poput mramora, može izgledati kao gotovo sve. To je izbor mnogih dizajnera za kopiranje dramatične kvalitete mramora, ali kristalna priroda kvarcita znači da često ima mekši, eteričniji uzorak od većine vrsta mramora.

Kao alternativa mramoru, također ćete otkriti da kvarcit pobjeđuje u usporedbi žilavosti. Kvarcit je nevjerojatan materijal za korištenje jer kombinira estetske kvalitete mramora s funkcionalnom kvalitetom i izdržljivošću granita. To je kamen koji je nastao djelovanjem vulkana pa je jak, ne ostaju mrlje i vrlo je otporan na toplinu, savršen za one koji vole često kuhati i vole prirodni kamen. Može se naći u velikom izboru boja s jedinstvenim uzorkom.

KVARC

S druge strane, kvarc je izrađena kamena površina. Dizajniran je kako bi poboljšao najbolje kvalitete prirodnog kamena kako bi stvorio materijal za kuhinjske ploče koji nema premca u pogledu trajnosti. Kvarc je otporan na mrlje, ogrebotine i krhotine, kao i na oštećenja od vode. Također ima izvrsna antibakterijska svojstva, što ga čini otpornim na plijesan i bakterije.

Budući da je projektiran, također se nećete morati mučiti pronaći pravi uzorak, boju ili stil, kao što je to slučaj s mramorom.

Jedina mana? Dizajni koje ćete moći pronaći u kvarcu ograničeni su na dizajne koje je određeni proizvođač odlučio izraditi, a ne na ono što priroda nudi. Za neke proizvođače ti su rasponi raznolikiji od drugih. Neki će biti ograničeni na jednostavne, popularne dizajne, drugi imaju više raznolikosti, replicirajući mnoge vrste mramora.

GRANIT

Granit nije neočekivani materijal koji se može naći u kuhinji – zapravo je dugo bio jedan od najpopularnijih materijala za radne površine od prirodnog kamena. Međutim, ovo je dvosjekli mač. Granitne površine toliko su čest izbor od 1970-ih da su mnogi ljudi naslijedili zastarjele granitne ploče koje ne ostavljaju najbolji dojam za modernu kuhinju.

Međutim, granit dolazi u mnogo, mnogo oblika, uključujući dizajne koji izgledaju poput mramora. Čak dolazi u zanimljivim, kreativnim bojama. U usporedbi s mramorom, granit je mnogo izdržljiviji i uglavnom se neće lomiti ili pucati. Također je daleko otporniji na mrlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:09