uvijek u trendu

Vodič za terrazo: Donosimo vam sve što trebate znati o ovom divnom materijalu

Što je terazzo, zašto ga odabrati, kako i gdje ga koristiti i niz drugih pitanja koja će vam pomoći u odbiru terazza za vaš dom

Naziv terazzo potječe od latinske riječi "terra", što znači tlo, a ovaj drevni kompozitni materijal svakom interijeru daje zanatski, mediteranski ugođaj. Evo našeg kratkog vodiča za korištenje ovog divnog materijala u vašem domu ...

Što je terazzo?

Složeni materijal od usitnjenog mramora koji se miješa s cementom, terrazzo je nastao u Italiji u 16. stoljeću kao način za ponovnu uporabu kamenih ostataka. Ulijeva se ručno ili montažno u blokove koji se mogu izrezati po veličini. Također ga možete kupiti kao gotove pločice, koje se lako montiraju ravno na podove i zidove.

Zašto odabrati terazzo?

Postoje praktički neograničene mogućnosti boja i materijala – komadi mogu biti bilo što, od mramora do kvarca, stakla ili metala - i izuzetno je izdržljiv. John Krause, stručnjaka za kamen u Diespeker, kaže da je često pozvan obnoviti terazzo star više od 100 godina. Osim toga, s obzirom na to da je izrađen pomoću odljeva, terazzo je također održiva mogućnost ukrašavanja.

Gdje možete koristiti terrazzo?

Nakon stvrdnjavanja kako bi se osigurala vodootpornost, ovaj materijal može se nanositi na bilo koji unutarnji zid ili pod, uključujući kuhinje i kupaonice. Terrazzo učinkovito zadržava toplinu, pa je izvrstan izbor za podno grijanje. Osim toga, može se uliti u bilo koje kalupe, pa se sada koristi za izradu namještaja i posuđa.

Je li jednostavan za održavanje?

Jednostavna krpa ili mekana četka za ribanje sve je što je potrebno za čišćenje. Izliveni terazzo je, međutim, skloniji pucanju nego ploče. Za njegovu obnovu, pod će morati biti ponovno brušen i poliran od strane stručnjaka.

Koje su posljednje inovacije?

Smola se sada koristi kao i tradicionalni cement za proizvodnju terrazza. To je skuplja opcija, ali ima glatkiji završetak te je također visoko otporna na ogrebotine i pucanje. Također, smola je puno lakša od tradicionalnog terraza pa je lakša za transport i montažu.

Koje su cijene?

Standardne pločice kreću se od oko 100 do 300 kuna po četvornom metru, dok će vas lijevani terazzo koštati dosta skuplje, u iznosu od 600 do 1400 kuna po četvornom metru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 03:01