igra boja i svjetla

Vjerovali ili ne vitraji su opet u modi: Suvremeni izričaj tradicionalne kolorističke umjetnosti

@85_wf
 Katie & Sunny | Home Reno
Od starih školskih vitraja koji su oživljeni suvremenim dekorom do interpretacija Srednjeg vijeka i šarenog pleksiglasa

Iako sama pomisao na vitraj odvodi misli na crkve ili uklete kuće, vjerujte nam to nije jedini kontekst ove kolorističke umjetnosti. Zapravo se vitraji vraćaju u našu stvarnost (premda, ako nas pitate, nikad nisu izašli iz mode), a dizajneri ih ugrađuju u domove na nove i suvremene načine. Od super starih školskih vitraja koji su oživljeni suvremenim dekorom do interpretacija Srednjeg vijeka i suvremenih izdanja (poput šarenog pleksiglasa!). Donosimo vam 10 ideja i primjera vitraja koji će vas nadahnuti da ponovno razmislite o vašim staklenim površinama.

image
LAURE JOLIET

Ovaj hodnik tvrtke Reath Design dokazuje da ukrašavanje s bojama duge može dodati dodatnu energiju bilo kojem prostoru, a da ne bude pretjerano stimulativno. S raznobojnim staklima i prugastim tepihom, ovo je još jedan primjer prijelaznog prostora koji je mnogo više od pukog mjesta za odvajanje sobe od sobe.

image
PAUL COSTELLO

U ovoj kući u New Orleansu, originalni prozori u stilu Tudora čine hodanje kroz ovaj prostor skoro pa svetim iskustvom. Držeći ostatak prostora neutralnim, Rivers Spencer omogućuje da prozori zasjaju i daju prostoru moderniji osjećaj. Naglašeni vitraji, zajedno s prirodnim svjetlom koje preplavljuje prostor, uklanjaju bilo kakvu potrebu za dodatnim umjetničkim djelima, tepisima ili drugim ukrasnim predmetima. U osnovi, to je nacrt za svakoga tko je i tradicionalist i minimalist.

image
ANA SPIRO DESIGN

Prozor od vitraja na ulaznim vratima ovog doma koji kreira Anna Spiro Design stvara personaliziranu dobrodošlicu. Bilo da odaberete poruku koja za vas znači nešto posebno ili se odlučite za inicijale ili prezime, uljepšat će i vanjštinu i unutrašnjost vašeg doma. Poput otirača za vrata, ali puno elegantnije i profinjenije.

image
AP DESIGN HOUSE

Tradicionalni vitraji iskaču naspram jarko bijele boje u ovom prostoru kuće AP Design House. Moderna naglašena rasvjeta, umjetnička djela i namještaj čine sobu modernijom, a još uvijek poštuju klasične arhitektonske detalje prostora. Dakle, ako ste naslijedili neke ovakve prozore i razmišljate o njihovoj zamjeni, dopustite da vas ovaj primjer uvjeri da ih sačuvate i oživite malo povijesti.

image
ANA SPIRO DESIGN

Vitraji mogu biti dobri i u tropskom okruženju: ovdje je Anna Spiro odabrala otisak tapeta koji oponaša kretanje vitraja, koji je, usput rečeno, također savršen za mjesto gdje je privatnost ključna (poput kupaonice).

image
REATH DESIGN

Iako je neki vitraj suptilniji i funkcionira kao naglasak, možete ga koristiti i kao način uvođenja boja i uzoraka koji daju izjave. Reath Designs stvorio je mozaik s neprozirnim komadićima stakla kako bi uljepšao ovaj dio doma.

image
FIONA LYNCH

Čokoladno smeđi zidovi i jastuci u boji breskve u ovoj veličanstvenoj i smirujućoj spavaćoj sobi koju je dizajnirala Fiona Lynch ističu boje vitraja, pokazujući kako je najbolje prepustiti se, a ne boriti s već postojećim momentima.

image
MIKHAIL LOSKUTOV

Unutarnji prozor ovog apartmana Crosby Studios u New Yorku dobiva vitraj, ali u stilu 21. stoljeća. Mnoge ih stare stambene zgrade imaju jer su izgrađene da povećaju cirkulaciju zraka, a evo kako izgledaju u suvremenom izdanju. Upotrijebio je pleksi staklo i odabrao zabavnu ružičastu nijansu.

image
LAURE JOLIET

Stara školska energija vitraja savršeno kontrastira suvremenom dekoru. Također može biti izvrsno rješavanje problema, pružajući privatnost ili skrivajući pogled, a pritom propuštajući prirodno svjetlo, kao u ovom domu tvrtke Reath Design.

image
FIONA LYNCH

Kazališni efekt crne kutije uokviruje detalje vitraja na prozoru. Fiona Lynch razlikuje medijsku sobu od susjedne svijetle bijele dnevne sobe tako da dodaje boje te bogati sivi tepih za optimalnu udobnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 19:17