pozdrav iz pariza

(VIDEO) Totalno fensi: Toalet iz 1905. godine za koji ulaznica košta 2 eura

 Youtube/Printscreen/Le Parisien

Smješten je uz crkvu Svete Madeleine u osmom okrugu, a poseban je po jedinstvenom secesijskom uređenju koje ovdje običan odlazak do toaleta čini poput posjeta muzeju i kratkog izleta u povijest. Prvi put je otvoren 1905. godine, a inspiriran je sličnim u Londonu. Ideja je bila ponuditi javne toalete, lijepe, luksuzne i korisne, smještene u podrumu s umivaonicima za higijenu.

Zbog svog izgleda, toalet Madeline postao je vrlo poznat tijekom godina. Bio je ukrašen lakiranim mahagonijem, keramikom, mozaicima, a imao je mjedene slavine i zemljano posuđe na podu. U početku je bio rezerviran za dame, a devedesetih godina 20. stoljeća pretvoren je u mješoviti WC, što će ostati i nakon obnove.

U ožujku 2011. godine proglašen je povijesnim spomenikom i tada se zatvara i počinje velika rekonstrukcija. Izazov je bila loša hidroizolacija mjesta pa je cijeli posao trajao čak 12 godina.

Vraćen je sav stilski namještaj, slavine su zamijenjene modernijim materijalima, a u preuređenom WC-u sačuvana je čak i stara stolica za čišćenje cipela.

Za razliku od većine javnih toaleta u Parizu, ovaj nije besplatan već se korištenje naplaćuje dva eura, prenosi Hayat.

Pogledajte video!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:52