Priča o uspjehu

Upoznajte Senku Jasak, mladu i uspješnu Hrvaticu koja izrađuje namještaj za londonsku elitu!

Među bogatašima brzo se proširio glas o talentiranoj dizajnerici

Apsolventica Građevinarskog fakulteta u Zagrebu Senka Jasak nije niti slutila da će se njezin kratki odmor u Londonu pokazati sudbonosnim. Nakon susreta s današnjim suprugom Hrvojem, ostala je u "najboljem gradu na svijetu", kako ga zove, i svoj hobi pretvorila je u unosan posao.

Kada je prije 14 godina došla kod prijatelja u London, apsolventica Građevinarskog fakulteta u Zagrebu Senka Jasak nije niti slutila da će se njezin kratki odmor pokazati sudbonosnim. Kod prijatelja se zatekao i mladi zagrebački doktor strojarstva s londonskom adresom Hrvoje Jasak. Ljubav na prvi pogled, kako ova diplomirana inženjerka građevine opisuje svoj susret sa sadašnjim suprugom, može se preslikati i na njezin odnos prema gradu.

“Najbolji grad na svijetu”, kako mi ga je nebrojeno puta opisala, danas je njezin dom koji joj je i omogućio da se bavi poslom o kojem je dugo vremena maštala. Iako je godinama imala uspješnu karijeru u građevinskim tvrtkama u Ujedinjenom Kraljevstvu, potajno je maštala o tome da joj dizajn namještaja koji ju je osvojio kada je uređivala vlastiti stan u Zagrebu, postane više od hobija.

“Prijatelji bi dolazili u moj stan koji sam sama osmislila i bili bi toliko oduševljeni da bi me pitali zašto se time ne bavim. To me zaintrigiralo”, govori danas 38-godišnja Senka. Ipak, tek nedavno odlučila se na hrabar korak promjene zanimanja i u potpunosti se posvetila vlastitoj proizvodnji namještaja. Svoju marku namještaja Step Into Luxury osnovala je kada je bila na porodiljnom.

“Moja prvotna ideja bila je surađivati s imućnim mamama koje se ne snalaze u novoj ulozi. Namjeravala sam im nuditi paket usluga uređenja dječje sobe i ostatka doma pri dolasku novog člana obitelji, kao i paket njege majki. To je uključivalo dizajn namještaja u njihovu domu, kao i cjelokupna usluga manikure, pedikure, frizure i satova joge. Imala sam tim prijateljica koje su se bavile raznim zanimanjima pa smo namjeravale surađivati”, govori. No, projekt se pokazao neodrživim jer za ostale usluge nije bilo vremena pa se Senka Jasak odlučila fokusirati isključivo na namještaj.

Svoju ljubav prema osmišljavanju namještaja Senka Jasak kombinira s proizvodnjom u Hrvatskoj i krajnji rezultat danas se nalazi u mnogim domovima elitnih dijelova Londona.

“Cijene nekretnina u Londonu su znatno više od europskog prosjeka pa je i količina novca koji se troši na dizajn interijera i opremanje privatnih domova proporcionalno veća. Moji klijenti traže prostor u kojem će uživati i kvaliteta dizajna i izrade stoga mora biti vrhunska. Isto tako, u mnogim slučajevima izazovi dolaze na razne načine. Na primjer, izrada namještaja u zgradi iz 1850. godine u takozvanom viktorijanskom stilu ispred mene postavlja potpuno drugačije zahtjeve nego upravo dovršeni luksuzni stanovi u Knightsbridgeu”, govori.

London kao grad raznolikosti služi joj i kao inspiracija, dodaje. “Za mene osobno londonski interijeri otvaraju mogućnost da radim u izazovnim uvjetima i da svaki put kreiram nešto posebno. Svaki komad namještaja koji sam do sada dizajnirala je jedinstven i rađen prema željama i karakteru mojih klijenata”, ističe.

Počeci su bili teški i na trenutke obeshrabrujući jer u svemu što se poduzima konkurencija u britanskoj metropoli je golema. No, osim novopronađene strasti prema svom poduzetničkom pothvatu, Senku je vodila želja za drugačijim načinom života od onog koji joj je nametao život zaposlene majke malog Thomasa koji joj nije ostavljao vremena da se posveti svom tadašnjem hobiju - dizajnu namještaja.

“Prije dvije godine odlučila sam potpuno ostaviti karijeru u građevini jer je bilo gotovo nemoguće odlaziti na posao u sedam ujutro, raditi do sedam navečer, u slobodno vrijeme dizajnirati namještaj i uz sve to biti full time mama, što se u Londonu očekuje od svake mame”, govori.

Njezino aktualno zvanje omogućava joj da bude i poslovna žena i full time mama, dodaje. To dokazuje i mjesto našeg susreta. Petak je poslije podne, vrijeme školskih praznika i mama i sin dan provode u privatnom klubu Purple Dragon. Elitni klub za djecu izgleda poput dječje vizije raja - prostrane prostorije ispunjene su svakojakim igračkama, tu je i bazen, skakaonica, mini-golf stimulator, soba za sviranje glazbe i kuhinja u kojoj se mališane podučava pečenju kolača.

Kada dan ne provodi u radionici u sjevernom dijelu Londona, ovo je njezin zamjenski ured. Nije jedina. Uz obiteljski restoran nalazi se lijepo uređen dnevni boravak rezerviran samo za roditelje koji ondje čitaju, odmaraju se ili rade za zaslonima svojih laptopa. “Mnogi crteži stolova i ormara nastali su ovdje dok se moj sin igrao u susjednoj prostoriji”, smije se.

Sam proces dizajna omiljeni je dio njezina posla, govori. Najradije dizajnira po noći, u miru svoga doma u samom centru Londona. “Najradije radim nakon što sina spremim na spavanje. Skuham si kavu, sjednem na balkon i crtam osluškujući odzvanjanje Big Bena”, kaže. Ipak, najvažniji je prvi kontakt s klijentom.

“Svatko ima svoje ideje i očekivanja i izazov je u tome da se spoje želje i zahtjevi klijenta s mogućnošću prostora te da se u kombinaciji tih dvaju faktora ostvari nešto posebno. Nakon toga dolazi vrijeme razmišljanja i ono što ja zovem “kreativna iskra”. Ponekad mi je i na prvi pogled jasno što će izazvati najbolji efekt, a ponekad taj proces traje danima. Kad je ideja gotova, pripremam trodimenzionalni vizualni prikaz komada namještaja ili čitave sobe u prostoru klijenta, koristeći program Tri D Corpus. To mi omogućava da klijentu prikažem virtualnu sliku novog prostora, što mi služi kao temelj za fazu koja slijedi”, govori.

"Nakon što su zahtjevi klijenta zadovoljeni, proces se nastavlja uobičajenim tokom: radim detaljne nacrte, odabirem i pripremam materijale, oni se oblikuju u radionici u Zagrebu i kada stignu u London, ugrađuju u stanove klijenta. Na kraju dolazi trenutak koji svaki put smatram posebnim: promatrati lice klijenta kada novi komad namještaja oživi u njihovom prostoru”, dodaje.

Njezina proizvodnja namještaja danas je uhodana, a među londonskim bogatašima proširio se glas o talentiranoj dizajnerici, stoga je jedini preostali izazov vrijeme.

“London je divan grad koji nudi nebrojene mogućnosti. Naučio me sprijateljiti se sa strahom od konkurencije i zapravo uživati u njoj kao u igri. Londončani cijene strast prema radu, odgovornost i individualan pristup, što su moje glavne kvalitete i što me, vjerujem, izdvaja iz mase. Privatni klijenti se jako često susreću s proizvođačima namještaja koji rade repetitivan posao i ne ulažu u odnos s klijentom te ne brinu hoće li predati proizvod koji odiše kvalitetom”, govori. Temelj kvalitete namještaja su materijal i poznavanje proizvodnje.

“Poznavanje drva i procesa proizvodnje namještaja mogu zahvaliti svom poslovnom partneru, zagrebačkom stolaru Mijatu Mišiću, koji mi je tijekom vremena postao i prijatelj jer je jedina osoba s kojom mogu satima razgovarati o okovima i vodilicama i iznova prepričavati priče s montaža”, navodi.

Senkin namještaj u potpunosti je hrvatski proizvod, od dizajna do krajnje izrade, što može zahvaliti i programu Tri D Corpus u koji ju je uputio dizajner Matija Grozdek.

“Radi se o prvom hrvatskom programu za dizajn namještaja koji mi je uvelike olakšao komunikaciju sa stolarima i time ubrzao proces dizajna i trodimenzionalnog prikaza proizvoda klijentu te samim time olakšao njegovu proizvodnju”, ističe.

Hrvatska je jedina zemlja u kojoj želi izrađivati namještaj, govori, ne samo zbog sentimentalnih sklonosti nego i zbog profesionalnosti domaćih stručnjaka.

“Iz iskustva mogu reći da su Hrvati vrlo zahtjevni. Oni ne žele prihvatiti nesavršene proizvode, a taj mentalitet se preslikava i na proizvodnju. U to sam se uvjerila u Londonu gdje je nivo gradnje daleko lošiji nego u Hrvatskoj i naši inženjeri su puno bolji”, navodi.

Svoj stil opisuje kao jednostavan i funkcionalan.

“Moj stil je možda i pomalo strog. S obzirom na to da sam tehničke struke i imam vrlo praktičan smisao za organizaciju prostora, često sam i previše fokusirana na funkcionalnost i iskoristivost kuhinje, na primjer, ili garderobnog prostora. Stoga svakodnevno surađujem s arhitektima i dizajnerima interijera pa se isprepliću naše kvalitete, tako da se moja strogost s vremenom polako smekšava”, govori Senka i dodaje da je samokritična, što je tjera na vječito poboljšanje. Jedina neostvarena profesionalna želja joj je, tvrdi, show room.

“Oduvijek mi je bila želja otvoriti vlastiti show room u ulici New Kings Road gdje su locirani najbolji dućani s namještajem u Londonu. Zbog toga je ta lokacija zadržala neku posebnu toplinu, tradiciju i srce”, kaže.

Ipak, do otvaranja prostora gdje će biti izložen hrvatski namještaj među nekim od najpoznatijih dizajnerskih imena u Ujedinjenom Kraljevstvu, mora imati strpljenja jer se radi o jednoj od najskupljih lokacija u zemlji.

No, ako je suditi prema njenom aktualnom projektu, želja bi joj se mogla ostvariti.

“Trenutačno sam u procesu uređenja stana u centru Londona koji je izgradila jedna od najmoćnijih kompanija u gradu Barratt. Tim projektom moj partner Mijat i ja imat ćemo prilike pokazati naše umijeće iskoristivosti prostora i osjećam da je ovo jedinstvena prilika da uđemo u tim jednog od najvećih kompanija za nekretnine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bit će to prvi put da će hrvatski proizvod biti uključen u nekretnine britanskog nekretninskog magnata”, govori.

Barratt je jedna od najvećih londonskih tvrtki za rezidencijalnu gradnju. U posljednjih 30 godina sagradili su više od 30.000 stanova u gradu, uključujući luksuzne penthouse, čija tržišna cijena je sedam milijuna funti.

Na kraju pitam ovu veselu, dražesnu poduzetnicu važi li u njenom zanimanju uzrečica o cipelaru postolaru, na što ona odgovara smijehom. U njihovom obiteljskom domu u Londonu, za koji je dizajnirala i izradila namještaj, i dalje joj nedostaje radni stol. “Godinama odgađam izradu svoga stola jer mi se niti jedan ne čini savršenim. Zato sve što vidite nastaje na mom privremenom Ikeinom stoliću”, govori i pokazuje mi svoje skice namještaja.

Tekst je obljavljen u 63. broju magazina Svijet, koji izlazi uz Jutarnji list svake druge nedjelje u mjesecu.

Foto: Nadine Badra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 18:45