Upoznajte Bernardu Čegec

Kućna radinost s plemenitim ciljem

Nakon gotovo trideset godina rada u državnim ustanovama i nevladinim udrugama, na programima kojima je poveznica odgoj, obrazovanje, zdravstvo i socijala, Bernarda Čegec odlučila se upustiti u kućnu proizvodnju rukotvorina. – Registrirala sam domaću radinost za izradu suvenira, igračaka i predmeta za uspomenu i sjećanje.

Kao osnovnu djelatnost doživljavam izradu suvenira na sapunskoj bazi, pogodnih za turističke zajednice, različite tvrtke, njihove programe ili proizvode, prigodne događaje kao što su vjenčanja, rođenja, krštenja ili obljetnice. Sapuni se također mogu koristiti i kao posjetnica, pozivnica, zahvalnica, poklon-konfet i slično – priča nam Bernarda. Izrada suvenir-sapuna nije joj jedina aktivnost, izrađuje i lutke od tekstila u obliku mačaka, medvjedića ili drugih životinja, kako je već ponese inspiracija. – Izrada igračaka i personaliziranih blokića više mi dođe kao opuštajuća aktivnost jer je manje zahtjevna u koncentraciji i pažnji, a mogu pustiti mašti na volju te ne moram poštivati zacrtane postupke u procesu rada.

Njezine lutke sjajna su terapeutska metoda za hiperaktivne osobe

Interes za lutke te prvi kreativno-praktični dodiri s lutkama potječu sa satova dramske metodike i lutkarstva u srednjoj pedagoškoj školi, a prve lutke za javnost našle su svoje mjesto kao dekoratvni element na jednom automobilu za mladence. Kasnije sam dekorirala i cijele dvorane za vjenčanja te osmišljavala dramsko-scenske programe za dječje rođendane – smije se Bernarda dok se prisjeća kamo su je sve odvele njezine mačke, medvjedići i srca od različitih recikliranih tkanina.

– Lutke sam također u kombinaciji s terapeutskim metodama (npr. biblioterapijom) koristila za rad sa specifičnim kategorijama polaznika programa u ustanovama ili udrugama, kao što su osobe s poremećajem koncentracije i pažnje, hiperaktivnosti, zatim teško traumatizirane osobe zbrinute na zaštićenim adresama, osobe s posebnim potrebama ili osobe u romskoj zajednici – objašnjava nam Bernarda dok pomalo shvaćamo da otuda zapravo proizlazi i puno plemenitiji cilj koji za budućnost ima ova dobra kreativna duša.

– Budući da me zanima socijalno poduzetništvo, koje kod nas tek sramežljivo pokušava naći svoje mjesto pod suncem, želja mi je proširiti svoju djelatnost u tom pravcu i tako dati priliku osobama iz ugroženih skupina da sudjeluju u proizvodnom procesu – otkriva nam kreativna Bernarda. Neke od zanimljivih radova Bernarde Čegec možete vidjeti u galeriji baru Jutro u Teslinoj ulici ali i virtualno na Facebook stranici Florami suveniri.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 18:00