I vi to možete!

Upotrijebite ovu tehniku za zaštitu drvenog namještaja i obloga. Štiti drvo više od 10 godina

 BEN FLEISHMAN//
Shou sugi ban je japanska tehnika umjetnosti očuvanja i dorade drva. Ističe svu ljepotu drva i paradoksalno, drvo čini vodootpornim

Shu sugi ban (焼 杉 板) je tradicionalna japanska tehnika obrade i čuvanja drva, nastala u 18.stoljeću. ‘Yaki’ znači zagrijati vatrom, dok ‘sugi’ označava japanski cedar. Tako, naziv ove drevne tehnike doslovno možemo prevesti kao ‘pougljeni cedar’. Tehnika podrazumijeva paljenje, odnosno pougljenjivanje drva, hlađenje, čišćenje i površinsku obradu prirodnim uljima.

Rezultat ove tehnike (yakisugi) je pocrnjelo drvo koje otkriva svoje čiste, jasne linije i neizmjernu ljepotu tekstura. U posljednje je vrijeme tehnika postala popularna kao tretman za suvremeni vanjski i unutarnji namještaj.

image
BEN FLEISHMAN/

Kako izgleda cijeli proces shou sugi ban tehnike pokazat će vam otac i sin iz tvrtke Shackleton Thomas iz Bridgewater u Vermontu s dugogodišnjim iskustvom u ručnoj izradi drvenog namještaja. Oni su u ovom primjeru za izradu stola koristili shou sugi ban tehniku za završni finiš i u pola dana dobili željeni efekt, a sigurni smo da i vi to možete.

image
BEN FLEISHMAN/

1. ODABERITE PRAVO DRVO

Hugh je objasnio da je cedar najbolji za shou sugi ban zbog svojih prirodnih kemijskih svojstava. “Cedar je svjetlije, poroznije drvo,” objašnjava on, i “u njemu postoji kemijska komponenta koja ga čini idealnim za ovu tehniku. U ovom konkretnom dizajnu, drvo je lipa, što još uvijek funkcionira, ali cedar to bolje podnosi.” Nemojte se uzrujavati ako vaš stol nije od cedra ili lipe. Također možete koristiti shou sugi ban na boru, javoru ili hrastu.

image
BEN FLEISHMAN/

2. SPALITE DRVO

Sada slijedi zabavan dio. Za velike komode namještaja potreban vam je plamen visokog intenziteta poput plamena za topljenje leda, koji možete kupiti ili unajmiti u Bauhausu. Spalite površinu tako da lagano prodre u drvo, sve dok se drvo ne počne odvajati, kao u kaminu.

Pritom, ravnomjerno pomičite baklju na svakom dijelu oko pet do deset sekundi dok ne postane crna i dobije sloj čađe. Prostorija u kojoj radite mora imati dobru ventilaciju, a najbolje bi bilo da cijeli proces obavite na otvorenom. Svaki standardni spremnik s propanom koji možete pronaći na plinskom roštilju dovoljan je za rad s bakljom.

3. BRUŠENJE ŽIČANOM ČETKOM

Pomoću standardne žičane četke uklonite sve čestice stvorene paljenjem u smjeru godova, sve dok se ne uklonite s površine ugljen. Proces bi trebao otkriti bogatu, tamnu, crnosmeđu boju. Ovo je točka procesa u kojem se otkriva tekstura drva.

4. OČISTITE POVRŠINU

Za čišćenje drva koristite kompresor zraka ili mokru krpu. Zračni kompresor štedi vrijeme, jer ne morate čekati da se osuši. Ako koristite mokru krpu, obrišite cijeli komad i pričekajte da se potpuno osuši.

image
BEN FLEISHMAN/

5. PREMAŽITE STOL ULJEM

Završni sloj premažite uljem od lanenih sjemenki, koje ubrzavaju proces sušenja. Nakon što se drvo u potpunosti posušilo, nanesite na kompletnu površinu ulje s krpom. Ostavite da se osuši te ponovite postupak više puta. Ako želite da vam ulje savršeno prianja uz drvo, možete još jednom proći s vatrom preko nauljene površine.

Bilo koji drveni predmet tretiran shu sugi ban tehnikom (na ispravan način), možete koristiti u zatvorenom i otvorenom prostoru. Ako se namještaj koristi u interijeru, zahtjeva minimalno održavanje, dok namještaj za eksterijer treba zaštititi uljem svakih 10 do 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:29