Upomoć! Ne mogu dobro osvijetliti radni kutak!

Saznajte kako pravilno osvijetliti radnu sobu u domu

Radna soba u kući ili stanu razlikuje se od rasvjete ureda. Dok većina današnjih ureda opću rasvjetu prostora koristi i kao radnu, odnosno funkcionalnu rasvjetu radnog mjesta, u privatnim stambenim prostorima to, u pravilu, nije slučaj. Radna rasvjeta je zasebno postavljena – kao stolna ili viseća svjetiljka direktno iznad radnog stola. Ipak, postoje svjetiljke s dvostrukom namjenom: s izravnim svjetlom za radni stol te neizravnim svjetlom za rasvjetu cijelog prostora. To su, primjerice, uredske samostojeće svjetiljke, od kojih neke imaju i odvojenu regulaciju (“dimming”) izravnog i neizravnog svjetla.

U radnoj sobi imamo: opću rasvjetu prostora, rasvjetu radnog stola, rasvjetu regala s knjigama i akcentnu rasvjetu umjetničkih predmeta, slika, diploma…

Radna soba u privatnom prostoru nije samo radni prostor, nego i prostor gdje se vlasnik opušta, traži osamu, prostor za razmišljanje. On daje svoj pečat oblikovanju prostora pa to iskazuje i odabirom te postavom svjetiljaka. Prostor je u izvjesnoj mjeri ekskluzivan, a često se pokazuje i prestiž.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 20:28