Uradi sam

Ukrasi od gline koja se suši bez pečenja. Fantastične ideje za koje vam treba jedno popodne

 Andrea De Groot/LIVING HIP, Leelah Loves, THE LOVELY DRAWER,
Glina koja se sama suši dobra je alternativa keramici za uradi sam eksperimentiranje prije ulaganja u lončarsku peć

Jednostavna za korištenje, uglavnom se prodaje u obliku štruca koje vam omogućuju izradu niza predmeta bez posebne opreme. Ova vrsta gline ima sposobnost stvrdnjavanja u dodiru sa zrakom. Više nije potrebno prolaziti kroz složenu (i skupu) fazu pečenja kako biste izložili svoje kreacije, koje su prethodno ručno modelirane. Nakon nekoliko sati sušenja, predmet je savršeno stabiliziran i može se spojiti s ostatkom dekoracije. Od vaza za suho cvijeće i podložaka za čaše do držača za olovke pa čak i brutalistički svijećnjak, samostvrdnjavajuća glina omogućuje prekrasne eksperimente kod kuće.

image
THE LOVELY DRAWER

Glina koja se suši "bez pečenja" omogućuje pojednostavljeni prvi kontakt s poetičnim, ali tehničkim, svijetom keramike. Mnogi DIY majstori oslanjaju se na ovaj zamjenski materijal iz jednostavnog i dobrog razloga jer ne zahtijeva tokarski stroj ili pećnicu. Jer koliko god bila atraktivna, tradicionalna keramika zahtijeva vrijeme, stručnost i opremu koju nemamo svi na tavanu. Samostvrdnjavajuća verzija omogućuje oblikovanje više ili manje obrađenih predmeta, poput posuda za cvijeće ili svijećnjaka. Međutim, nije kompatibilna s hranom. Vrčevi i tanjuri profesionalnih keramičara doista su glazirani prije nego što dođu na naše stolove, imaju nepropusni sloj kakav nije moguće naći na nepečenoj glini. No, ovaj detalj ne umanjuje slobodu stvaranja što dokazuje ovih 10 uradi sam inspiriranih predmeta.

Obično se „uradi sam“ projekti svrstavaju u jednu od dvije kategorije: ispali su točno onako kako ih zamislite ili nisu ispali onako kako ste očekivali, što može biti dobro ili loše. Sjajan je osjećaj kada projekt ispadne čak i bolji od zamišljenog, ali u slučaju da je projekt potpuni promašaj, što može biti nevjerojatno frustrirajuće, ne očajavajte, svima se dogodi.

image
Carrie Waller/HUNKER

UISTINU, OVAJ VALOVITI SVIJEĆNJAK JE VRLO JEDNOSTAVAN ZA NAPRAVITI

Ako dijelite našu opsesiju za svijećama različitih mirisa, svidjet će vam se​ ovaj DIY. Koristeći samo glinu i boju, možete sami jednostavno napraviti svoj prekrasan valoviti svijećnjak.

Napomena: dok ovom uradi sam projektu treba nekoliko dana da se glina potpuno osuši, proces izrade držača je brz i jednostavan. Potpuno izvedivo u jednom danu!

image
Andrea De Groot/LIVING HIP

GLINENE VAZE SA SUHIM CVIJEĆEM

Ovo je doista jedan od najlakših uradi sam projekata koje sam vidjeli. Efekt nam se toliko sviđa da ćemo ga sigurno isprobati. Autorica Andrea De Groot ih zove glinene vaze, ali zapravo su to samo blokovi gline različitih veličina. Vrlo jednostavno, dijete ih može napraviti!

image
ALVA & IDA

LINIJSKE UMJETNIČKE SKULPTURE

Uvijek nas fasciniraju linijski crteži, jer se kod ovog stila ne radi o savršeno iscrtanim linijama i realističnim prikazima. Umjesto toga, crtanje se usredotočuje na bitne značajke motiva i prikazuje ih u maštovitim linijama koje mogu biti nesavršene. Zaista je jednostavno i odlična alternativa za sve koji tek uče crtati.

image
Leelah Loves

2 U 1 - UKRASNA POSUDA I STALAK ZA SUHO CVIJEĆE

Neke trendove jednostavno ne možete zanemariti, a dekoriranje suhim cvijećem jedan je od njih. Na poveznici pogledajte kako je autorica bloga Leelah Loves napravila “ukrasnu zdjelu 2 u 1”: s jedne strane to je zdjela za nakit i sitnice, s druge strane postaje stalak za suho cvijeće.

image
SAS + ROSE

PRSTENI ZA SALVETE OD GLINE SA ŽIGOM

Sviđa nam se razigrani štih koji ovi prsteni dodaju svakom ambijentu, a lako se mogu prilagoditi bilo kojem prazniku ili prigodi. Očito je autorica bloga SAS + ROSE za ovaj projekt odabrala fraze koje su povezane s Danom zahvalnosti, ali vi možete koristiti imena gostiju ili općenitije poruke na temu hrane kako bi ih mogli koristiti tijekom cijele godine.

image
BURKATRON

BOHO ZIDNI UKRAS

Na poveznici pogledajte kako oblikovati jednostavan zidni ukras u prigušenim tonovima.

image
Søstrene Grene

OŽIVITE ZIDOVE

Napravite prekrasan zidni ukras za svoj dom. Inspirirajte se hrabrim i ukusnim izborom boja Søstrene Grene, koje se lijepo ističu na klasičnoj bijeloj pozadini.

image
Fall For Diy

DEKORACIJA DUGINIH BOJA ZA DJEČJU SOBU

Volimo drvene duge koje su posljednjih godina postale vrlo popularne. Izvrsne su za igranje mlađe djece, ali mogu biti prilično skup ukras ako želite samo da stoji na polici ili stolu. Autorica bloga Fall For Diy osmislila je način kako napraviti svoje od FIMO gline. Napomena: Ovaj ukras nije prikladan za mlađu djecu koja bi ga mogla staviti u usta.

image
THE LOVELY DRAWER

DRŽAČI ZA SVIJEĆE

Noći postaju sve duže i napokon dolazi vrijeme kada palimo svijeće kako bismo uživali uz ugodnu, ambijentalnu svjetlost. Osim toga ovi svijećnjaci mogu biti izvrstan božićni dar ove godine.

image
Carrie Waller/HUNKER

DRŽAČ ČETKICE ZA ZUBE

Zašto biste koristili staru šalicu za držanje četkice za zube kada možete napraviti svoj preslatki držač od samo stvrdnjavajuće gline? Ovo je savršen projekt za vikend poslijepodne. A ako ga ne želite koristiti za svoje četkice za zube, pokušajte ga koristiti kao držač za olovke za radnim stolom ili za pokazivanje biljaka na ulazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:39