INOVACIJE I ODRŽIVOST

U ovu luksuznu jahtu ugrađeno je 15 tisuća plastičnih boca!

 PROSPER FILIPOVIĆ, AZIMUT

Više od dvadeset godina istraživanja poznati talijanski proizvođač jahti Azimut Yachts, uložio je da na tržište plasira Azimut Seadeck 6, jahtu koja se može podičiti inovacijama veznim uz utjecaj na okoliš.

- U jednoj godini prosječne upotrebe od strane savjesnog vlasnika, moguće je postići smanjenje emisije CO2 za čak 40 posto, a ustrajna investicija u istraživanje i primjenu naprednih tehnologija i održivih materijala omogućila je Seriji Seadeck da postane prva u brodogradilištu koja je dobila RINA GREEN PLUS GOLD certifikat za ekološku izvedbu - izjavili su iz Azimut Seadecka povodom nedavnog predstavljanja ove jahte u marini splitskog hotela Le Méridien Lav, a koju zastupa tvrtka Navis Marine.

Smanjena buka za bolji doživljaj

Kao jedna od inovacija Seadeck 6 modela, a koja omogućava potpuniji doživljaj plovidbe, su smanjene vibracije i buka motora kao i mogućnost bešumnog rada, što dnevne aktivnosti na brodu čini ugodnijima, a noćni odmor mirnijim. Ekološke značajke serije Azimut Seadeck - kao što je Mild Hybrid Zero Emissions Hotel Mode, koji omogućuje i nultu emisiju u mirovanju i krstarenje s isključenim generatorima - cijenit će svi ljubitelji mora koji žele dugo uživati u njegovoj ljepoti i vjerojatno je ono što će ljudima ostati najviše u sjećanju.

image
PROSPER FILIPOVIĆ, AZIMUT

Solarni paneli i plastične boce

Nadalje, brod može biti opremljen solarnim panelima koji će dodatno pomoći u smanjenju emisije CO2. Osim toga, 40 posto površine prekriveno je karbonskim vlaknima, što omogućuje neusporedivu optimizaciju potrošnje i spomenutih štetnih emisija. Primjer inovativnog rješenja je upotreba pluta, održivog materijala koji se regenerira tijekom vremena umjesto konvencionalne tikovine.

image
PROSPER FILIPOVIĆ, AZIMUT

Azimutovo korištenje recikliranog PET materijala umjesto PVC-a, što smanjuje potrebu za novom plastikom, vrhunac je brige za okoliš. Ovaj materijal ekvivalentan je 15 tisuća recikliranih plastičnih boca iskorištenih za svaki proizvedeni brod. Osim ekološke prihvatljivosti, Azimut Seadeck nudi i druge visokotehnološke značajke, uključujući minimalni otpor pri nižim brzinama, izvanrednu otpornost na toplinu i buku zahvaljujući pionirskoj upotrebi karbonskih vlakana za smanjenje težine te učinkovitu najnoviju generaciju trupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 13:20