Bez publike

U Osijeku završio ovogodišnji Pannonian challenge, prvi koji je održan bez publike

 Ivan Peric/Cropix
Obiteljsko ozračje i adrenalinsko prijateljsko nadmetanje vladalo je od početka do kraja, a vozači su se vratili puni dojmova

Cjelodnevno gledanje prijenosa ljetnih Olimpijskih igara ovoga je ljeta propisno zamijenio osječki festival ekstremnih sportova, koji je gledateljima bio dostupan putem doslovno svih kanala – preko live streama na društvenim mrežama, YouTubea i putem televizijskog prijenosa na SPTV-u.

image
Samir Kurtagić i Marko Žuljević

Tako je 21. izdanje Pannonian Challengea dokazalo kako se ovaj nesalomljivi festival može prilagoditi uistinu svim uvjetima i ekstremno prihvatiti kao novo normalno, jer je i inače perspektiva ekstremnih sportaša obrnuta i naglavačke. U svemu tome, mjere epidemiološke zaštite su uvijek bile na prvom mjestu zbog trenutne pandemije koronavirusa. Obiteljsko ozračje i adrenalinsko prijateljsko nadmetanje vladalo je od početka do kraja, a vozači su se još jednom iz Osijeka vratili puni pozitivnih dojmova, izrazito zahvalni cjelokupnoj organizaciji zbog činjenice što su realizirali vrhunsko natjecanje u BMX Freestyleu, Inlineu, Skateu i Romobilu čak i u ovim izazovnim vremenima.

image
Samir Kurtagić i Marko Žuljević

Tijekom pet dana festivala, Drava je gotovo proključala zbog uzavrele atmosfere i trikova koji su neprestano palili skate park i gledateljima preko malih ekrana uspjeli dočarati ekstremno dobru zabavu čak i u udobnosti njihova doma. Inline natjecanje je oduševilo, Skate je kao i prošlih godina prkosio zakonima fizike, dok je BMX Freestyle još jednom dokazao kako Pannonian Challenge s pravom glasi za jedno od najboljih natjecanja u Europi, pa čak i u svijetu.

image
Ivan Peric/Cropix

Prvi dan Pannoniana bio je u duhu inline natjecanja. Nakon izvrsnog uvoda amaterskih vozača u popodnevnim satima je došao na Inline Elite/Pro disciplinu, koja je i ove godine okupila uistinu najbolje europske rolere, koji ni u ovim izvanrednim uvjetima nisu mogli propustiti Pannonian Challenge. U ozbiljnoj i teškoj konkurenciji pobjedu je izvojevao izvrsni Nizozemac Jaro Frijn čime je postao i prvi pobjednik 21. Pannonian Challengea. Za nijansu je bolji od Francuza Diako Diabya, koji je završio na drugom i prošlogodišnjeg pobjednika, Britanca Joe Atkinsona, koji je unatoč dobroj tehničkoj izvedbi morao prihvatiti treće mjesto.

image
Ivan Peric/Cropix

- Ovo je moj prvi nastup na Pannonian Challengeu i jako sam sretan što sam ovdje, s kolegama koje dugo nisam vidio. Festival djeluje kao velika zabavna s prijateljima, velika zabavna vožnja. Dugo nisam vozio na nekom natjecanju zbog pandemije koronavirusa i osjećam se odlično pri povratku na role u vrhunskom skate parku - rekao je nakon preuzimanja zlatne medalje oduševljeni pobjednik Jaro Frijn, koji je bio ujedno i najmlađi natjecatelj u toj disciplini s tek navršenih 20 godina.

image
Ivan Peric/Cropix

Drugog dana skate amateri napravili su izvrstan uvod u Skate Elite/Pro natjecanje osječkog festivala ekstremnog sporta na koji su stigli skateri iz Europe i regije sa željom da zavrijede ovu prestižnu titulu. Upravo to je na kraju pošlo za rukom Petru Spiedlicku iz Nove Gradiške koji je svoju dasku koristio u nevjerojatnim kombinacijama, koristeći pritom sve dostupne dijelove osječkog skate parka - „Još uvijek ne mogu vjerovati, stvarno sam pod dojmom, ne znam što bih rekao. Ranije sam već osvojio nagradu u amaterskoj kategoriji, ali ovo je prvi puta da sam najbolji u PRO kategoriji. Ipak se svakodnevna vožnja skatea isplatila”. Te je dodao „ovu nagradu iskoristit ću kako bih si kupio novo prijenosno računalo!”

image
Ivan Peric/Cropix

Skate pobjednika 21. Pannonian Challengea, koji je zasigurno oduševio i publiku pred malim ekranima i na društvenim mrežama, na drugom je mjestu popratio Slovenac Chris Khan, a na trećem Bruno Vranić.

BMX je bio na rasporedu trećeg dana a najviše očekivanja je bilo na našem Marinu Rantešu. Unatoč padu u prvoj vožnji i ozljedi ramena, naš najbolji BMX vozač osvojio je 5. mjesto na Pannonian Challengeu te 1. mjesto na prvenstvu Hrvatske održanom u istom danu na osječkom festivalu ekstremnih sportova. No, unatoč padu i ozljedi Ranteš nije odustao od druge vožnje već je, unatoč problemu s ramenom, publici koja ga je ove godine isključivo pratila putem streaming servisa priredio show u kojem je pokazao neke od trikova koje je mjesecima pripremao. Naime, ovogodišnji Pannonian Challenge odvija se bez prisustva publike u skladu s propisanim epidemiološkim preporukama.

- Nije ono što sam očekivao, prva vožnja mi je bila super sve dok 15 sekundi prije kraja jer sam pao. U drugoj vožnji me je nažalost mučilo rame zbog prethodnog pada, ali nastavio sam koliko sam mogao i mogu ipak biti sretan. Ovogodišnji Pannonian je drugačiji, nema publike, ali vjerujem da su nas svi pratili putem interneta i televizije, tako se ovim putem, u ime svih vozača mogu samo zahvaliti Pannonian Challengeu što su uspjeli napraviti ovakav odličan događaj u tako teškoj situaciji – rekao je Marin Ranteš, kojemu je ovo bio osmi nastup u Osijeku.

image
Ivan Peric/CROPIX
Ivan Peric/Cropix

Osječki park ovoga puta nije bio mjesto trijumfa niti za najboljeg BMXera svijeta Daniela Dhersa, koji se plasirao na tek 3. mjesto, a mjesto na postolju izgubili su i Francuz Anthony Jeanjean, Talijan Alessandro Barbero te Čeh Michael Beran, sve velikani svjetske BMX scene. Naime, ove su godine neki novi klinci nadjačali titane i legende BMX sporta!

Drugo mjesto osvojio je Francuz Istvan Calliet, a slavio je Britanac Jack Clark kojeg su u Osijeku prozvali ‘Clark - King of the park’.

- Ovo mi je peta godina na Pannonian Challengeu i prvi puta sam uspio pobijediti, stoga sam jako, jako sretan – bez riječi sam. Hvala Pannonianu i svima na ovako sjajnom događanju i atmosferi, bilo je uistinu nevjerojatno i svakako ću se vraćati u Osijek još mnogo godina. Što se tiče natjecanja, ono je bilo mnogo opuštenije bez publike, što je meni išlo u prilog jer se ponekad borim s pritiskom, pa mi je ovo došlo kao opuštenije nadmetanje s prijateljima. Na kraju, drago mi je da se BMX vraća u normalu. Ovo je jedino natjecanje ekstremnog sporta u vrijeme pandemije, koje se pokazalo izrazito uspješnim – istaknuo je pobjednik Jack Clark, kojemu je Osijek jedan od najljepših gradova u kojima je bio, pa mu ne smetaju ni dosadni komarci.

image
Ivan Peric/Cropix

Nedjeljno finale osječkoj je publici pokazalo pun potencijal scootera, sve popularnijeg sporta, koje se savršeno uklopilo u obnovljeni skate park na lijevoj obali Drave. Budući da je i sam sport mlad, polovina natjecatelja nije uopće bila punoljetna, stoga ni ne čudi činjenica da je uvjerljivo slavio upravo najstariji vozač – Emanuel Bastaja iz Lovrana, koji je naposljetku zavrijedio i za trik “barspin transfer“. Iza njega su se zasluženo našla dva Zagrepčana – 14-godišnji Bruno Sladović na drugom i Mihael Ivanković na trećem mjestu, dok će perspektivni Osječani ipak pričekati sljedeću godinu za postolje.

- Sve je na kraju odlično ispalo i došli su svi vozači koji su trebali, kako bi natjecanje bilo još zanimljivije. Realno, bio sam prvi jer najduže vozim, ali sve više ljudi počinje voziti romobil i sve više klinaca počinje skakati s njime. Na kraju, svemu tome mogu pridonijeti i ogromni moderni skate parkovi poput ovoga u Osijeku, stoga već iduće godine očekujem puno više vozača, a naravno i publike – rekao je oduševljeni Emanuel Bastaja.

Ovaj pobjednik Romobil discipline 21. Pannonian Challengea, rodio se upravo 1999., godine kada je prvi puta održan i osječki festival ekstremnog sporta, što dovoljno govori o rastu, napretku i nepobitnoj tradiciji koju je Pannonian ekipa izgradila do danas, a što je najbolje – ni na tome ne misli stati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:25