Adaptacija kupaonice

U kupaonici manjih, ali i većih dimenzija važno je dobro uskladiti ove elemente

 LIVING4MEDIA
Prije adaptacije prvo treba razmisliti i isplanirati prostor, jer se najbolja rješenja kriju u malim dizajnerskim trikovima

Kupaonice trebaju biti prostrane i svakako pogodne za opuštanje i relaksaciju.

Koristite namještaj jednostavnih linija, detalji neka budu nenametljivi, a od materijala najbolji su izbor krom i inoks. Okviri ogledala od tih materijala kupaonicama pružaju moderan, futuristički dojam. Karakteristike modernih kupaonica su glatke plohe, prirodno svjetlo, namještaj podignut od poda, kromirane atraktivne armature i instalacije.

Ako nemate mjesta za kadu, ili se pri izlasku iz iste sudarate s WC školjkom, dobro rješenje je i tuš-kabina, koju možete smjestiti u jednom od kutova prostorije. Tuš-kabinu najbolje je napraviti od prozirnog stakla, koje omogućava veću prozračnost prostorije. Pod tuš kabine može biti obložen podlogom od tikovine ili, kako bi pojačali efekt, izvedite pod u dvije visine kako bi se voda prelijevala niz rubove.

Ako je kupaonica površinom manja, pripazite na veličinu pločica, jer preveliki formati mogu optički smanjiti prostor. Također, poželjno je da boja pločica bude usklađena s bojom zidova, kako se prostor ne bi doimao optički teškim.

Kako bi vizualni dojam bio što efikasniji, neka prostor za bide i WC školjku ne bude direktno vidljiv kada se vrata kupaonice otvaraju.

image
Shutterstock

Prostor iznad ugradbenog vodokotlića iskoristite za police ili ugradbeni ormar.

Predvidite utičnice na odgovarajućim pozicijama za sušilo za kosu, brijaći aparat… utičnica nikad nije previše.

Ako je moguće, perilicu rublja smjestite izvan kupaonice ili u izbu kako ne bi dodatno zauzimala prostor i umanjivala vizualan dojam kupaonice. Dobro je rješenje i ugraditi perilicu u stolarski element, npr. ormar, čime je ona manje vidljiva, a u gornjem dijelu se dobiva iskoristiv prostor za odlaganje ručnika, sredstava za čišćenje i sl.

image
MIHALIS_A/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako bi vam osvjetljenje bilo prilično dobro dok se uređujete ili šminkate ispred ogledala te kako bi dodatno istaknuli ljepotu umivaonika, neka ono bude dio kupaonskog elementa jer takva ogledala obično sadrže ugrađeno pozadinsko svijetlo. Uz to, ugradnjom umivaonika u ormarić dobiva se koristan prostor ispod njega.

U kupaonskom prostoru manjih dimenzija važno je dobro uskladiti boje. Ne bi trebali kombinirati više od tri osnovne boje, koje pri tome trebaju biti nježnijih nijansi, poput bijele, bež, razne nijanse pastelnih boja, jer tamniji tonovi optički smanjuju prostor. Neutralne boje, kao i hladni tonovi su također zanimljivi, poput zelene i plave, stvarajući pritom mirniju i ugodniju atmosferu. A ako ste ipak ljubitelji nekih jačih boja, onda to iskoristite za detalje, koji također mogu pridonijeti vizualnoj zanimljivosti prostora.

image
LIVING4MEDIA

POPULARNI MATERIJALI

Danas je svima dostupan veliki izbor materijala koji se koristi za podne i zidne obloge, sanitariju te ostale kupaonske elemente. Najčešći je odabir za podove i zidove keramika, a u ponudi su sve više zastupljene pločice koje vjerno imitiraju sve moguće materijale i apliciraju pregršt uzoraka, od jednostavnih čistih ploha do šarenih s raznolikim uzorcima, u svim formatima, nijansama i obradama. Popularni su mozaici svih vrsta, stakleni, keramički, od prirodnog kamena i drvenih obloga koje su specijalno tretirane za korištenje u prostorijama s pojačanom vlagom u zraku. Stakleno se kao element pojavljuje na zidovima, bojano, iscrtano ili sa zalijepljenom fotografijom…

Za podove su sve popularniji epoksi smola i cementni premazi, dok se Corian ili LG HIMACS koriste za zidne i podne obloge, ali i za izradu umivaonika, kada i tuš kada. Umivaonici se izrađuju i od kamena, stakla, sanitarne keramike u bezgraničnim oblicima i dimenzijama.

image
MöLLER, CECILIA/LIVING4MEDIA/MöLLER, CECILIA

RASVJETA MORA BITI SA IP ZAŠTITOM

Rasvjeta u kupaonici je ključna i zahtijeva dosta planiranja, slažu se arhitekti, naročito ako je riječ o površinom maloj kupaonici ili onoj bez prozora. Najbolje ju je riješiti s više različitih rasvjetnih tijela: iznad, na ili pored ogledala, ugradbeno u strop i ukrasno viseće.

Postavljanje rasvjete uz ogledalo pruža najbolje svjetlo i umanjuje sjene. Rasvjetu treba staviti na obje strane ogledala, u visini lica. Budući da je rasvjeta smještena u visini lica, ona je savršena za namještanje frizure, šminkanje ili brijanje.

Važno je imati opću rasvjetu koja osvjetljava cijeli prostor, ali i neku diskretnu rasvjetu koja stvara ugodnu atmosferu prilikom kupanja.

Svjetlost bi trebala biti toplog spektra, nikako hladna, bijela. Svjetlo pomaže pri vizualnom povećanju prostorije, posebice kao se u njoj koriste glatke, sjajne površine ili ogledala koja reflektiraju svjetlost. Stoga se u malim kupaonicama preporučuje upotreba mramora, porculana, keramike s glazurom...

image
Shutterstock

KOJIM DETALJIMA PODIGNUTI DOJAM?

Dekorativni elementi u kupaonici mogu biti ogledalo, neobičan umivaonik, slike ili fotografije, fina rasvjeta, ugodni mekani ručnici, fin i osvježavajući miris, zavjesa, držači ručnika, cvijeće… ali definitivno glavni je dojam da je sve na svojem mjestu.

Stoga je bitno imati namještaj projektiran za sve vaše potrebe i sitnice, od malih ladica i plitkih ormarića za kozmetiku, većih elemenata za čiste ručnike, ugradbene ili dekorativne košare za rublje, ormarić za deterdžente…

Omiljena glazba tijekom tuširanja ili boravka u kadi uz zagušenu rasvjetu ili nekoliko svjećica pridonijet će boljem opuštanju i ugodnijem boravku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:49