MALE VELIKE STVARI

Trikovi za borbu protiv proljetnog umora

Čitavog tjedna jedva čekamo vikend, a onda, kad dođe, nemamo volje pokrenuti se i učiniti nešto od onoga što smo planirali obaviti.

To ću u subotu, a ono u nedjelju. Jeste li i vi osoba koja tijekom radnog tjedna planira što će raditi preko vikenda?

To naravno ne znači da ste teški radoholičar, nego jednostavno morate biti organizirani kako biste stigli posvetiti vrijeme sebi, obitelji, prijateljima... pa i čistoći doma. A onda dođe ta subota i ništa vam se ne da?

Ne brinite, sve je kako treba. Naš temeljni savjet je: poslušajte svoj organizam. Ako vas je svladao proljetni umor, pustite sve, odmorite, a čišćenje kuće ostavite za drugi put. Provjereno, prašina neće pobjeći nikuda. No, ako vam treba samo malo poticaja da se pokrenete ovoga vikenda, evo što nam sve pada na pamet u vezi s pitanjem – što bismo (konačno) mogli napraviti ovog vikenda.

Idemo od najlakšega.

1. Očistite prostor svog računala.

Nema boljeg vremena od sadašnjeg da očistimo memoriju mobitela ili pak računala i učinimo si dostupnim prostor od više gigabajta. Iskoristite trenutak kad ste slobodni a ništa drugo vam se ne da - i riješite se stvari koje vam na mobitelu ili zaslonu laptopa samo zauzimaju mjesto. Obrišite aplikacije koje ne koristite, fotografije koje ne želite, stare poruke i nepotrebne kontakte.

2. Presložite police s knjigama.

Ha! Teži zalogaj, zar ne? Ako vam se ovaj posao čini zahtjevan, pomislite kako će njegov rezultat biti blagotvoran. Sjetit ćete se prizora iz pročitanih knjiga, pronaći neku koju još niste čitali iako ste je kupili prije par godina… A na kraju će biti i manje prašine po knjigama. Kad organizirate i uredite te police, dobro oko već će s vrata primijetiti da je čitava prostorija drugačija. A vi ćete znati da je sve dubinski čišće.

3. Organizirajte ormar.

To je jedna od stvari koje je zaista lako reći, a teško učiniti. Ipak, ako ste ovo odgađali čitave zime, dopustite da sada vrijeme radi za vas. Proljeće trebamo pustiti i u svoje ormare, drugim riječima – napraviti mjesta. Vrijeme je da pospremimo džempere i debele veste, a ima li za to boljeg vremena od vikenda?

4. Prebrišite hladnjak iznutra.

Bez obzira koliko ste čista i pedantna osoba, vjerojatno imate bar jednu namirnicu kojoj je istekao rok trajanja, a leži u vašem hladnjaku. Kad ste već u frižideru, otvorite zamrzivač i organizirajte prostor u njemu.

5. Dubinski očistite kupaonicu.

Najteže se odlučiti, ali kad počnete, vidjet ćete da vrijeme u ovom poslu brzo prođe. Priuštite svojoj kupaonici dobro staromodno čišćenje i bit ćete zadovoljni njezinim sjajem… sve do ponedjeljka.

6. Da isto to kažemo… samo za kuhinju?

U nekim slučajevima koje poznajemo, za pravo čišćenje kuhinje ne bi bio dovoljan samo sat. Ali već spoznaja da ste napravili ono što dugo odgađate - primjerice, prebrisali iznutra kuhinjske ormariće - učinit će vas zadovoljnima. A njih blistavima!

7. Napravite malu inspekciju dnevnog boravka

Pospremite svijeće koje su gotovo dogorjele, promijenite prekrivač na kauču, zamijenite jastučiće onima iz druge sobe… Napravite neku promjenu koja se vidi odmah, i već će vam volja za pospremanjem biti življa.

Jedan od dobrih načina da si damo volju za pospremanjem je postavljanje cilja koji je dostižan. Na primjer, umjesto čitave sobe, možemo pomno urediti jedan kutak. I to je neki početak!

8. Presložite slike

Ako imate policu s obiteljskim fotografijama, ili malu zbirku crteža svoje djece, ili pak gomilu slika u okvirima po zidovima – vikend daje dovoljno vremena da ih pogledate i razmislite. Zamijenite nekim slikama mjesta, neke uklonite, poigrajte se. Za inspiraciju, kliknite ovdje. Ako ste u konačnici zadovoljni rezultatom – dobro je!

9. Posvetite pažnju ulazu

Možda je baš ovaj vikend vrijeme da u djelo pretvorimo planove vezane uz bolju organizaciju ulaza u svoj dom. Spremite zimske jakne, šalove, kape, rukavice… Iskoristite trenutak odmora da se inspirirate idejama za uređenje ovog dijela kuće i, ako imate mogućnost, unesite bar kakav detalj koji će vizualno podignuti ulaz.

10. Prebrišite ogledala

Blistavo ogledalo vratit će vam odmah nagradu za uloženi trud. A uz vaš omiljeni sprej za staklo i vjernu krpicu od mikrovlakana, to je posao koji ne oduzima puno vremena, čak ni kad je riječ o ovećem ogledalu. Nikako nemojte koristiti papir ili krpe koje puštaju mucice jer tada ste si s ogledalom samo zadali još posla.

11. Darujte si buket cvijeća

Osvježite svoju kuhinju jednim jedinim potezom i unesite u nju mirise proljeća! Buket cvijeća na stolu je odlična ideja za trenutni makeover ove prostorije. I sad, na miru, konačno sjedite i čitajte svoje omiljene stranice o uređenju interijera!

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 01:04