NEMA DO PERZIJANERA

Trend koji ne prolazi: Orijentalni tepisi najomiljeniji su komadi za opremanje doma

 Shutterstock
Istraživanje o najčešćim interijerskim temama na društvenim mrežama, koje vrijedi razmotriti

U posljednje vrijeme brojni portali koji se bave arhitekturom i dizajnom interijera prate popularnost pojedinih tema na Instagramu. Ova društvena mreža se profilirala kao bezgranični izvor dizajnerskih ideja za početnike, ali i iskusne profesionalce. Tako je nedavno američka tvrtka za opremanje interijera Joybird provela istraživanje koji su najpopularniji "hastagovi" na Instagramu kako bi vidjeli smjer u kojem idu trendovi. Rezultati? "Boho chic" rangiran je kao najpopularniji stil dizajna na Instagramu, privukavši preko 9 milijuna postova s ​​hashtagom #bohochic.

image
Shutterstock

VISOKA REPUTACIJA

Prati ga "Shabby chic", s preko 8,9 milijuna postova. S obzirom na ove preferirane stilove, najpopularniji hastag za opremanje kuće ne iznenađuje. S preko 250.178 označenih postova na Instagramu, orijentalni tj. perzijski tepisi najpopularniji su komad za opremanje doma. Kako je "Boho chic" ili boemski šik popularan, a ovakvi tepisi zaista imaju takav karakter to je jedan od razloga njihove popularnosti, ali perzijski tepisi cijenjeni su zbog svojih bogatih, živih boja i složenih, zanatskih dizajna.

Najčešće izrađeni od prirodnih materijala, a ne od sintetičkih, ovi tepisi imaju reputaciju trajnih i visokokvalitetnih.

image
Dijana Vojak Pokić
Igor Pavlović

Zamolili smo magistru tekstilnog dizajna Dijanu Vojak Pokić iz dizajn studija Maliq da nam kaže nešto više o orijentalnim tepisima.

- Tepisi su sastavni dio gotovo svih interijera zbog svoje višestruke funkcije. Osim vizualne komponente, tepisi su izvrstan toplinski i zvučni izolator.

Ornamentalni motivi, apstrakcija i geometrija česti su motivi posljednjih godina, a boje i tekstura mijenjaju se prema željama tržišta

Postavljanjem odgovarajućeg tepiha u prostoru postiže se vizualna i taktilna dinamika prostora.

Razlikujemo ih prema tehnici izrade i prema vrsti materijala, odnosno pređe, od koje su izrađeni. Orijentalni sagovi čine posebnu kategoriju ovih proizvoda.

image
Shutterstock

Krajem 16. stoljeća perzijski čvorani sagovi postaju sinonim kvalitete, preciznosti i predanosti - objašnjava Vojak Pokić i dodaje kako najznačajniji sag te vrste potječe iz Ardabilske pokrajine u današnjem Iranu, te sadrži više od 32 milijuna tkanih čvorića, a nalazi se u Victoria i Albert muzeju u Londonu.

image
Shutterstock

TVORNICE U FRANCUSKOJ

- Specifična tehnika tkanja tzv. ručno čvoranje, tijekom 17. stoljeća iz Perzije se proširila i u druge dijelove svijeta kao što su Indija, Maroko, Turska, Kina i dr. gdje su uz pomoć te tehnike izrađivani tepisi specifičnih motiva.

Današnja izrada orijentalnih tepiha i dalje se oslanja na bogato povijesno naslijeđe, stilove, motive i tehniku izrade specifičnih lokaliteta. Također, rana popularnost orijentalnih tepiha neposredno je rezultirala i pojavom prvih proizvođača tepiha u Europi gdje se tijekom 17. stoljeća otvaraju prve tvornice tepiha u Francuskoj i Engleskoj - kaže dizajnerica.

Trendovi u dizajnu tepiha, na sreću, ne mijenjaju se sezonski. Orijentalni, odnosno.

- Bezvremenski ručno čvorani svileni sagovi kompleksnih orijentalnih motiva predstavljaju sam vrh kvalitete i luksuza u izradi tepiha. Budući da nisu namijenjene svakome, na tržištu se mogu pronaći i cjenovno prihvatljivije varijante tepiha u orijentalnom stilu - zaključila je Dijana Vojak Pokić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 14:35