Odlične ideje

Trebate lokaciju za bijeg od svakodnevnice? Ovih šest gradova u našem susjedstvu najljepše je upravo u proljeće

Bergamo

 SHUTTERSTOCK
Italija je država bogate povijesti, kulturne baštine i gradova koje bismo mogli obilaziti mjesecima. Izdvojili smo njih šest koje se isplati posjetiti upravo sad

Nakon duge, uspavljujuće zime već istražujete stranice s povoljnim letovima, a kofer je poluspakiran. Da, duži dani i sunce u nama bude onu iskonsku želju za istraživanjem svijeta, putovanjima koja nas pune energijom i upoznavanjem novih kultura iz prve ruke.

Srećom, ne moramo ići daleko. U našem susjedstvu je predivna država bogate povijesti, kulturne baštine te gradova koje bismo mogli obilaziti mjesecima i uvijek pronaći nešto novo. Radi se, naravno, o Italiji.

Lokalci se slažu da je Italija najljepša upravo u proljeće, kad nema sparine, gužve, a dani su dovoljno dugi da obiđete sve što ste isplanirali. I da, cijene su niže nego u jeku ljetne sezone.

Izabrali smo šest talijanskih gradova koji su najljepši u proljeće, istražili kako do njih doći i što vrijedi vidjeti. A nakon što ih posjetite, ili ako samo želite dašak Italije u svojem domu, predlažemo vam da se počastite vrhunskim Natuzzi namještajem jer ga krasi prepoznatljiv talijanski dizajn i neponovljiva kvaliteta.

1. RIM

image

Rim

SHUTTERSTOCK

Posjetiti glavni grad Italije dobra je ideja tijekom cijele godine, no u proljeće je u punom cvatu. Uživajte u šetnji parkovima i svakako posjetite Koloseum sad kad gužve nisu prevelike. Rimski amfiteatar jedna je od najpoznatijih vizura Italije, izgrađen je 70. godine prije nove ere, a služio je za borbe gladijatora. Ulaznica za razgled plaća se od 170 kuna na više, ovisno o tome u kojem trenutku i na kojem mjestu je kupite.

Svakako razgledajte i poznatu fontanu Trevi te ne zaboravite ubaciti dva novčića – jedan za sreću, a drugi da se barem još jednom vratite u Rim. Tu je i nezaobilazan posjet Vatikanu, najmanjoj državi na svijetu, kao i obilazak brojnih crkvi te povijesnih trgova. Jednostavno, gdje god se okrenete u Rimu, naići ćete na djelić povijesti.

Do Rima je najlakše doći avionom iz Zagreba, let traje sat i pol, a karte su stvarno povoljne.

Upravo je Rim bio vizura kultnog filma Federica Fellinija "La Dolce Vita", gdje je predstavljen kao mjesto prepuno hedonističkih užitaka. No, danas hedonizam ne znači samo uživanje u hrani, piću i ljubavi već je mnogo više. Recimo, slobodno vrijeme za spavanje je postalo vrhunski hedonizam. A da bi bilo zaista svakodnevni užitak preporučujemo krevet Dolcevita iz Natuzzi kolekcije koji je poseban po jedinstvenom uzglavlju u chesterfield stilu. Krase ga vrhunska udobnost i vintage vibracije, a u njemu ćete sanjati najljepše talijanske snove.

image

Krevet Dolcevita, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

2. BARI

image

Bari

SHUTTERSTOCK

Najveći grad povijesno bogate južnotalijanske regije Apulia (ili Puglia) je predivan Bari do kojega je najlakše doći trajektom iz Dubrovnika. Bari je neotkriveni biser Italije, ona destinacija na kojoj vas neće dočekati gužva jer nije u top tri lokacije koje svi posjećuju. A krije toliko toga da ga se stvarno isplati posjetiti.

Najpoznatije znamenitosti su Dvorac Bari i Bazilika Svetog Nikole, a ne smijete propustiti obići Alberobello, čarobno mjesto koje se nalazi na UNESCO popisu svjetske baštine zbog jedinstvene arhitekture. Naime, ondje se nalazi 1500 kućica izgrađenih bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja.

Bari, kao i cijela Apulia, su poznati po odličnoj gastronomskoj ponudi koja se temelji na lokalno uzgojenom povrću, mahunarkama i, naravno, tjestenini. Nadaleko je poznata focaccia iz Barija koja sadrži cherry rajčice i masline, a tjestenina orecchiette je perjanica ovog kraja, posebno u kombinaciji s brokulom. Ako ste raspoloženi za nešto sasvim drugačije – isprobajte pečene komade palente, još jedan specijalitet Barija.

Estetiku Barija lako možete prenijeti u svoj dom odabranim komadima namještaja iz Natuzzija. Dizajner Marcel Wanders inspirirao se Apulijom, točnije putnikom koji se nakon putovanja po cijelom svijetu vraća u rodni kraj na jugu Italije. Tako je nastao miks talijanske klasike s modernim tehnologijama i urbanom konstrukcijom. Sve se to vidi na modularnoj sjedećoj garnituri Skyline, u potpunosti tapeciranoj, a koja će postati središte svakog doma, neovisno o adresi.

image

Sjedeća garnitura Skyline, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Kada smo već kod centralnih komada namještaja koji sigurno zaustavljaju poglede, svakako treba spomenuti fotelju Dove design, također iz pera nizozemskog dizajnera Wandersa. Posveta talijanskoj formi, a s druge strane urbani izgled pokazali su se kao dobitna kombinacija za RedDot nagradu, važno priznanje za dizajnere. Wandersa je inspiriralo beskrajno plavo nebo Apulije, a isti osjećaj slobode možete imati i u svojem dnevnom boravku.

image

Fotelja Dove design, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

3. FIRENCA

image

Firenca

SHUTTERSTOCK

Na što pomislite kada čujete za Toskanu? Vjerojatno zelene, nepregledne vinograde, sunce, vino, odmor. Unutrašnjost Italije pravi je hedonistički raj. Firenca je jedna od omiljenih lokacija za višednevne posjetitelje iz Hrvatske jer je lako dostupna autobusom, ali i iz cijelog svijeta. Naime, godišnje je posjeti oko 10 milijuna turista.

Firentinska katedrala, koju zovu još i Duomo (dom bogova) je must-see, no naša preporuka je da karte obavezno kupite ranije. Firenca nudi toliko toga da je dovoljna samo poslijepodnevna šetnja i već ćete se osjećati kao da ste dio nekog klasičnog talijanskog filma.

Idiličnu Firencu zovu i gradom renesanse jer je bila dom brojnih umjetnika, među ostalim, Leonarda da Vincija, Michelangela, Donatella i Botticellija. Potonji je naslikao remek djelo 'Rođenje Venere' koje možete razgledati u Uffizi galeriji u Firenci, a upravo je ponovno rođenje bila inspiracija za Timeless sjedeću garnituru koju je za Natuzzi osmislila Lorenza Bozzoli. Ovu udobnu sofu krase meka i duboka sjedala te je svojevrsna posveta održivom talijanskom stilu življenja.

image

Sjedeća garnitura Timeless, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Modularna je, ima veliki broj kombinacija pa se zbog toga može neprestano ispočetka „rađati“ i promijeniti izgled vašeg dnevnog boravka. Poziva na druženje, baš poput onog usporenog, hedonističnog ispijanja vina na obroncima Toskane.

UGLEDAJTE SE NA TALIJANE I PRIGRLITE STIL LA DOLCE VITA. SAZNAJTE KAKO U NAŠEM SPECIJALU!

4. MILANO

image

Milano

SHUTTERSTOCK

Drugi najveći talijanski grad iz Zagreba je jednostavno dostupan avionom. U proljeće doslovno postaje grad cvijeća, na svakom uglu će vas osupnuti mirisno šarenilo. Glavno mjesto okupljanja u ovo vrijeme je Botanički vrt Brera, trgovi su vibrantni i življi nego ikad, a na svakom kutku je vizura ispred koje ćete se poželjeti fotografirati.

Nezaobilazna postaja u Milanu je impozantna katedrala čija je izgradnja trajala više od 600 godina, ali i San Siro, legendarni stadion AC Milana. Tu je i mnoštvo muzeja koje se isplati obići – arheološki, znanosti i tehnologije, moderne umjetnosti, ali i potpuno drugačijih od svega što ste dosad vidjeli, npr. Armani muzej.

Milano je i mjesto iz kojeg dolazi dizajner Mario Bellini koji je za Natuzzi osmislio mnoštvo kvalitetnih sofa i fotelja. Ističe se modularna sofa Pablo, a Bellini je rekao da ga je inspiriralo kamenje omekšano morskim valovima.

image

Modularna sofa Pablo, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

Isti dizajnerski potpis stoji iza fotelje Conca, beskrajno udobnog sjedišta koje može biti miks kože i tkanine. Ima skandinavski dašak i neprikosnovenu talijansku kvalitetu.

image

Fotelja Conca, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

5. BERGAMO

image

Bergamo

SHUTTERSTOCK

Jedan od najljepših gradića Lombardije poseban je zidinama okruženom gornjem gradu. On se naziva Bergamo Alto i zasigurno ste ga vidjeli na pitoresknim fotografijama travel vodiča. Do renesansnog gornjeg grada dolazi se uspinjačom, a ovaj skriveni dragulj još nije otkrilo toliko turista da bi se stvarale velike gužve.

To je i njegova posebnost, ugodna skučenost, srednjovjekovna atmosfera i mnoštvo kutaka koji samo čekaju da budu otkriveni. Središnji dio gornjeg grada je Piazza Vecchia na kojoj se smjestilo mnoštvo šarmantnih kafića, a najveća atrakcija je bazilika Svete Marije Velike, izgrađena u 12. stoljeću.

Usprkos renesansnom prvom dojmu, Bergamo nosi titulu 'pametnog grada' Italije jer su posvećeni održivosti, na visokom stupnju digitalne transformacije i ekonomski stabilni. Oda pametnim, visokotehnološkim gradovima poput Bergama može se pronaći i među Natuzzi namještajem. Odličan primjer je sofa Duca – klasičnog izgleda, ali zahvaljujući svim blagodatima modernih tehnologija u potpunosti se prilagođava svakoj osobi. Ima pomične naslone za glavu i noge, a svojim svevremenskim dizajnom lako će se uklopiti u svaki dom.

image

Sofa Duca, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

6. VENECIJA

image

Venecija

SHUTTERSTOCK

Venecija je toliko popularna da se ondje morao početi naplaćivati ulazak u grad i uvesti stroga kontrola nad posjetiteljima. Time je pomalo vratila svoju pravu čar, a pravo vrijeme za posjetiti je baš sada. Od svih gradova na našem popisu, Venecija je najbliža od Zagreba, automobilom je potrebno svega četiri sata.

A kako je najbolje doživjeti? Preporučujemo kultnu vožnju gondolom, ili bilo kojim drugim brodom jer je grad na vodi (odnosno, drvenim balvanima) najbolje doživjeti upravo tako – na vodi. Razgledajte, barem izvana, Baziliku svetog Marka i uživajte u brojnim restoranima tradicionalne talijanske kuhinje.

Duh Venecije možete unijeti i u svoj dom zahvaljujući fotelji Cassie iz Natuzzija, jedinstvenog oblika školjke koji odmah podsjeća na more. Duboko sjedalo i visoki naslon pružit će vam neviđenu udobnost, a fotelja je dostupna u tkanini i koži.

image

Fotelja Cassie, Natuzzi Store Zagreb, Buzin

Natuzzi

UGLEDAJTE SE NA TALIJANE I PRIGRLITE STIL LA DOLCE VITA. SAZNAJTE KAKO U NAŠEM SPECIJALU!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija, Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:32