PRIJE I POSLIJE

Transformacija mračne i sumorne kuhinje u osvježavajući, moderan i svijetli prostor

 Interios by Popov/JOHN GRANEN
Vlasnici su željeli unutrašnjost svoje nove kuće za odmor u potpunosti prilagoditi prekrasnoj prirodi u okolici doma

U gradu Mukilteo u Washingtonu smo pronašli jednu predivnu transformaciju kuhinjskog prostora. Iako na prvi pogled izgleda kao potpuna renovacija prostora to ipak nije istina, u samom preuređenju poduzeto je samo nekoliko važnih koraka koji su stvorili kompletno novi prostore. Kada je mladi bračni par kupio ovu vikendicu na dvije etaže na sjeverozapadu Pacifika ono što ih je najviše oduševilo bio je predivna priroda u okolici kuće i sam pogled iz doma, stoga su željeli unutrašnjost svoje nove kuće za odmor u potpunosti prilagoditi okolini. Započeli su s kuhinjom...

Tamni zidovi, crne radne ploče i veliki viseći stalak u sredini postojeće kuhinje učinili su da prostor izgleda prenatrpano i sumorno. Na postojećem poluotoku nalazila se velika ploča za kuhanje koja je zauzimala dragocjen prostor kako bi par uživao u zajedničkom obroku. Ormari s pločastim vratima od javorovog furnira, kockasta pozadina i sive podne pločice s debelim, tamnim linijama odavale su dojam mračne i zastarjele kuhinje.

image

Kuhinja prije obnove

Interior by Popov
image

Kuhinja prije obnove

Interior by Popov

Vlasnici kuće angažirali su dizajnericu Annu Popov iz studija Interiors by Popov i Makswell Construction kako bi im dali redizajniranu kuhinju te dobili više prostora na pultu, pametnije spremište i kohezivnu paletu boja koja djeluje svijetlo, lijepo i moderno.

Popov je otvorila kuhinju tako što je uklonila viseći stalak za lonce i gornje ormariće. Dizajnerica je na stražnju stijenku postavila novi klizni raspon i napu, što joj je omogućilo da poluotok povuče naprijed kako bi produžila kuhinju i dodala više prostora na pultu. Bijele kvarcne ploče lijepo se uklapaju s postojećim arhitektonskim detaljima od drva u prostoriji i svijetloplavim ormarićima od javora s tamnom željezarijom.

image

Kuhinja nakon obnove

JOHN GRANEN
image

Kuhinja nakon obnove

JOHN GRANEN
image

Kuhinja nakon obnove

JOHN GRANEN

Ručno izrađena, teksturirana svijetlo siva pločica prekriva stražnji zid, a bijela boja na zidovima sudopera i hladnjaka daje ravnotežu prostoriji. Za dodatni kontrast i dubinu, Popov je koristila crne pločice od škriljevca sa laganom fugom na podovima. Moderne stolice na novom poluotoku zamijenile su nezgrapna sjedala od svijetlog drveta, a nove police za knjige, sitnice i poštu stoje odmah uz kuhinjska vrata.

Crna svjetla na stropu obloženom drvenim pločama zamijenjena su s dva niza rasvjetnih staza za više slojevitog svjetla. Trio novih svjetiljki u industrijskom stilu na zidu sudopera dodaje osvjetljenje iznad proširenih pultova za jednostavnu pripremu obroka. Sudoper je premješten iz uskog kuta na zid prozora kako bi par mogao uživati u prekrasnom pogledu dok peru suđe ili pripremaju obroke.

image

Kuhinja nakon obnove

JOHN GRANEN
image

Kuhinja nakon obnove

JOHN GRANEN

Prilagođene staklene police obješene na tamne nosače pružaju otvoreno skladište za posuđe na mjestu gdje je nekada bio stari sudoper. "Ovo je naš omiljeni dio kuhinje", kaže Popov. Police pružaju gornju pohranu bez blokiranja pogleda na obližnju floru.

Funkcionalan zid za pohranu na desnoj strani nadoknađuje gornje ormare koji su uklonjeni iz starog dizajna. Ugrađeni hladnjak s francuskim vratima, pećnica, stanica za kavu i police na izvlačenje u potpunosti usavršuju kuhinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2022 13:26