Uradi sam

Trajna uspomena na hrvatsku valutu. Zbogom kuni, pozdrav lampi obloženoj kovanicama lipe!

 Privatna arhiva
Tomislav Žeravica iz Višnjevca pokraj Osijeka neiscrpan je izvor za “uradi sam” projekte

Lutku je prije početka rada očistio od prašine i lagano ju ručno izbrusio. Zatim je počeo dugotrajni proces lijepljenja kovanica, koji je trajao između šest i osam sati. Za kraj je bila potrebna samo dekorativna žarulja u toploj nijansi, gotovo iste boje kao i kovanice.

image
Privatna arhiva

Hrvatska kuna odlazi u povijest: u novčanicima ćemo uskoro imati eure, a u kovanicama cente. I dok jedni razmišljaju o konvertiranju kune u euro, a drugi o ulaganju u zlato, nekretnine ili pak dionice, Tomislav Žeravica iz Višnjevca pokraj Osijeka došao je na odličnu ideju kako iskoristiti postojeće kovanice lipe za izradu jedinstvene lampe, čak i nevezano za skorašnji ulazak u eurozonu. Ipak, tajming je gotovo pa savršen, jer lampa ostaje trajna uspomena na hrvatsku valutu.

image
Privatna arhiva

Inače, Tomislav je po struci kemijski tehničar, ali i vlasnik web trgovine pod nazivom TomzyShop, u sklopu koje se bavi preuređenjem namještaja i obradom drva. Ujedno je i neiscrpan izvor odličnih ideja za “uradi sam” projekte. To najbolje znaju njegovi prijatelji, pa je tako prije više od godinu dana od jednog od njih dobio lutku iz izloga jedne popularne trgovine. Razmišljajući što bi mogao s njom učiniti, došao je na ideju nesvakidašnje prenamjene u rasvjetno tijelo obloženo kovanicama od 10 lipa. Nas je, naravno, odmah zanimalo nešto više o ovom projektu.

image
Privatna arhiva

- Koristio sam pištolj s vrućim ljepilom, kabel s grlom za žarulju koji sam kupio u Ikei te pur pjenu kojom je ispunjen prostor trupa kako bi grlo za žarulju stajalo ravno i stabilno. Lutku sam prije početka rada dobro očistio od prašine i onda ju lagano ručno izbrusio. Zatim je počeo dugotrajni proces lijepljenja kovanica. Točan broj sati ne znam, ali ugrubo govoreći, između šest i osam. Za kraj je bila potrebna samo dekorativna žarulja u toploj nijansi, gotovo u boji kovanica. I to je bilo to. Ovo mi je jedan od dražih DIY projekata, prijatelji mi govore da prodam lampu, ali jednostavno ne mogu, prelijepa mi je, i baš mi je prirasla srcu - priznaje Tomislav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:02