MVRDV

Tornjevi visoki 150 metara koji izrastaju iz bujnog krajolika raznovsnog drveća i zelenila

 Atchain
Projektna dva tornja u obliku slova L, svaki visok 40 katova, okrenuti su jedan prema drugom sa sjevernog i južnog ugla

Jedan od najpoznatijih nizozemskih, a i svjetskih arhitektonskih studija MVRDV pobijedio je na natječaju za projektiranje stambeno-poslovnog kompleksa mješovite namjene na rubu financijske četvrti Jiangbei New Area u Nanjingu u Kini – prenosi ArchDaily. Nazvane "Oasis Towers", dva tornja visoka 150 metara okružena su bujnim krajolikom, a stanovnicima će pružiti zeleno utočište unutar gustog dijela grada koji se brzo razvija.

image
Atchain

Projekt je predložen kao nadopuna brzom rastu kineske metropole Nanjing. Godine 2015. vlada je formirala novo područje Jiangbei, proširivši Nanjing na zapad preko rijeke Yangtze. Na prvi pogled, tornjevi se čine vrlo raznolikim, svaki kat ima drugačiji oblik od svojih susjeda iznad i ispod.

image
Atchain

Projektna dva tornja u obliku slova L, svaki visok 40 katova, okrenuti su jedan prema drugom sa sjevernog i južnog ugla. Podij od 3-4 kata stvara perimetar koji obuhvaća većinu mjesta kako bi se stvorilo zaštićeno okruženje u srcu. Ova perimetralna zgrada premošćuje pješačke staze i ulicu između dviju parcela, stvarajući jasno razdvajanje između okolnog susjedstva i središnje oaze.

image
Atchain

Omotana drvećem i bujnim zelenilom, središnja oaza tvori zeleni krajolik na kaskadnim terasama zgrade, kao i bujno okruženje za kupovinu u poslovnim etažama zgrade od prizemlja do trećeg kata. Ovaj prostor osigurava hlađenje i biološku raznolikost te stvara prohodna područja koja povezuju dvije parcele preko središnje ceste. U samom središtu javnog prostora, krajolik se spušta ispod razine tla i povezuje ispod ceste, pružajući prijelaz za pješake i pristup metro stanici ispod lokacije.

image
Atchain
image
Atchain

Određeni dijelovi tornjeva imaju formalnu, rešetkastu fasadu na vanjskim stranama rubnog bloka na uzvisinama koje odgovaraju uredskim neboderima. Na ostalim pročeljima, ova vanjska obloga ustupa mjesto tekućim oblinama balkona, terasa, krovova i malih paviljona presvučenih fasadama od recikliranog bambusa. Biljke odvajaju susjedne balkone, osiguravajući da se zelena oaza proteže do samog vrha dizajna.

image
Atchain

- Suvremena arhitektura Nanjinga nadahnuta je prirodom u obliku i izgledu. S Oasis Towers željeli smo pogurati ovaj trend do maksimuma - ne samo oponašajući prirodu sa zakrivljenim, slojevitim ‘liticama‘, već i doslovno uključiti prirodu u dizajn sa zelenilom i dodirivanjem prirodnih procesa- kaže Winy Maas, partner osnivač MVRDV-a.

image
Atchain

Integracija prirode u dizajn dodatno je istaknuta kroz strategije održivosti dizajna. Krovovi u koji nisu dostupni pješacima ili stanovnicima gusto su zasađeni raznim vrstama koje pomažu povećati bioraznolikost. Postoji i sustav od 500 četvornih metara koji prirodno filtrira i čisti vodu kao dio sustava za recikliranje nalaze se na krovovima. Pozicioniranje tornjeva također iskorištava prednosti prevladavajućih zapadnih vjetrova kako bi se maksimalno povećala prirodna ventilacija. Duboki balkoni raspoređeni su kako bi osigurali obilje prirodnog svjetla, a istovremeno smanjili solarni dobitak ljeti, zajedno s pažljivo postavljenim drvećem koje daje dodatnu sjenu u toplijim mjesecima. Osim toga, dizalica topline s izvorom vode koristi susjednu rijeku za smanjenje potrošnje energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:12