Vrhunski i domaće

Tanja i Dubravko izrađuju replike kartografskih i umjetničkih djela kakvih nema

 Berislava Picek/ CROPIX
Replike kartografskih i umjetničkih djela rade na ručno obrađenom papiru, iluminiraju zlatnom bojom i impregniraju pčelinjim voskom

PROFIL

NAZIV: AEterna Medieval Shop, povijesne replike kartografskih i umjetničkih djela

IZRADA: Tanja Radman i Dubravko Jakovljević

Kada se spoje ljubav i posao, to nikada ne može biti loše. Dobar primjer za to su Tanja Radman i Dubravko Jakovljević, mladi par, koji osim ljubavi jedno za drugo dijele i onu za zajednički posao. Konačan rezultat je proizvod koji u Hrvatskoj ne možete pronaći nigdje, a i na svjetskoj sceni je teško viđen. Naime, ovaj par kreativaca izrađuje povijesne replike kartografskih i umjetničkih djela. Svi prikazi su napravljeni ručno na posebno obrađenom papiru, iluminirani zlatnom bojom te impregnirani pčelinjim voskom.

image

Tanja Radman i Dubravko Jakovljević

Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Dubravko se ovim poslom bavi još od svoje 16. godine, kada je u Dubrovniku radio za svoga prijatelja, u međuvremenu je studirao arheologiji i etnologiju, ali se strastveno nastavio baviti izrađivanjem replika povijesnih djela. Nisu to samo karte i umjetnička djela, nađe se tu svega, a po posebnim narudžbama kreiraju se djela koja ne možete nigdje pronaći, niti vidjeti. Tanja je spisateljica i turistički vodič te vrhunski poznaje povijest Dubrovnika, što svjedoče i njezine knjige, ali ta svoja znanja također odlično pretače u ovaj posao. Zajednički istražuju povijesne knjige, enciklopedije, internet i traže zanimljiva djela iz srednjeg vijeka pa sve do 19. stoljeća. Sve je autentično i znanstveno dosljedno prikazano.

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Ništa drugo ne dolazi u obzir. Ako postoji povijesno utemeljenje i zorni prikaz, jedino to preuzimamo, nismo otvoreni subjektivnim prikazima. Ako netko, naprimjer, želi određeno životnije djelo, mi pronalazimo prikaz is srednjeg ili nekog drugog povijesnog razdoblja i njega repliciramo, ne uzimamo suvremene prikaze - napominju.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Djela se prvo ispisuju na poseban papir, potom se taj papir obrađuje na način da se gužva, zatim Tanja ručno radi pozlatu detalja, a po završetku toga Dubravko premazuje kompletan papir pčelinjim voskom kako bi se dobio antikni izgled.

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Ovisno o veličini papira i kompleksnosti djela potrebno nam je otprilike oko sat vremena za jedan komad, ali to je zapravo samo dio ovoga posla. Istraživanje koje prethodi konačnom proizvodu je nešto što ipak oduzima puno više vremena, ali u tome i leži velika čar. Ponekad su to sati provedeni na internetu, a nekad su to turneje po knjižnicama u potrazi za pravim komadom. Sve u svemu, ovo je posao koji traži potpunu posvećenost - kaže Dubravko.

image

Djela iz srednjeg vijeka pa do 19. stoljeća, autentično su i dosljedno prikazana

Berislava Picek/ CROPIX

Iako je Tanja prije svega spisateljica, Dubravko je sve svoje vrijeme utkao u ovaj posao, pogotovo sada kad su preuzeli posao od Dubravkova prijatelja i postali vlasnici AEterne. U Dubrovniku su već dobro poznati, kako domaćima tako i turistima, i još uvijek im je glavni fokus jug Hrvatske, ali isto su tako nedavno otvorili prodavaonicu u samom centru Zagreba i počeli svoju priču na sjeveru. Kako saznajemo, posao ide dobro, razlog tomu je prije svega unikatan proizvod koji je jako teško pronaći bilo gdje na tržištu, ali isto tako i jako prihvatljive cijene gdje svoje antikno umjetničko djelo, kartografski prikaz ili čak nešto što je vaše možete nabaviti po cijenama od 50 pa do 450 kuna, ovisno o veličini papira i kompleksnosti posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:45