PREDIVNI SU

Stolci koji su bili kamen temeljac skandinavskog stila dobili svoje novo ruho

 Carl Hansen & Søn
Ilse Crawford, poznata dizajnerica, osmislila je novi izgled popularne kolekcije od pet solaca

Udobni nasloni za leđa od zakrivljenog drveta, sjedala tkana ručno, savršeni spojevi i skladni oblici - to su kvalitete stolca koje je 1950-ih dizajnirao Hans J. Wegner (1914-2007).

image
Carl Hansen & Søn

Plodan protagonist skandinavskog dizajna, nakon školovanja za stolara u školi za umjetnost i obrt u Kopenhagenu i sklapanja prijateljstva s dizajnerima poput Arnea Jacobsena i Erika Møllera, Wegner je svoje istraživanje usredotočio na dizajn stolaca. Nove životne potrebe počele su mijenjati domaće prostore, koji su zahtijevali lakši i fleksibilniji namještaj: Wegner je radio na funkciji, udobnosti i jednostavnosti koja je bila podržana dubokim poznavanjem zanatstva.

image
Carl Hansen & Søn
image
Carl Hansen & Søn
image
Carl Hansen & Søn

Godine 1949., uspješna suradnja s Carlom Hansenom, jednim od najvećih proizvođača namještaja u Danskoj, omogućila mu je da dopre do široke javnosti i razvije svoju detaljnu i eksperimentalnu metodu rada, što je rezultiralo stvaranjem stolaca zahvaljujući također stalnom interesu za prirodne materijale i intrinzični potencijal drva.

Pet stolaca – prvi od preko 100 koje je dizajnirao Wegner i koji su još uvijek prisutni u katalogu Carl Hansen & Søn – bili su predodređeni da postanu kamen temeljac skandinavskog dizajna i uživaju ogroman uspjeh. Najpopularnija je CH24, poznatija kao Wishbone Chair, kojeg karakteriziraju organske linije. Na arhivskom crtežu (olovka na milimetarskom papiru) Wegner ocrtava okvir zakrivljenog naslona, ​​koji završava račvastim komadom drveta koji podsjeća na životinjsko carstvo – ptičje kosti – kako bi dao stabilnost drvu zakrivljenom parom i jamčio udobnost. Također 1950. Wegner je napravio CH22 (s velikim sjedištem od drveta), CH23 (posebno stabilna stolica za blagovanje), CH25 (fotelja s kukom za vješanje na zid) i, konačno, CH26 (izdašnih proporcija, za one koji vole provoditi vrijeme za stolom).

image
Carl Hansen & Søn
image
Carl Hansen & Søn
image
Carl Hansen & Søn
image
Carl Hansen & Søn

Wegner je izjavio da je radio u procesu pročišćavanja i pojednostavljenja kako bi napravio četiri noge, sjedalo, naslon i naslone za ruke. No, i danas je više od 100 koraka uključeno u proces, uglavnom ručno, za stvaranje ovih stolica, čija prividna jednostavnost naglašava izražajne potencijale prirodnih materijala.

Danas pet stolaca čine kolekciju First Masterpieces Carla Hansena & Søna koja – u slavlje Wegnerove ostavštine i više od 70 godina suradnje – se sastoji od niz boja, razvijenih s dizajnericom iz Londona - Ilse Crawford i inspirirana je estetikom danskog slikara Pera Kirkebyja, koji je istraživao geologiju i prirodne elemente u svojoj umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 06:32