Od davnina se priča o ovome...

Stavite ovu biljku u novčanik i privucite sreću i ljubav

 STEFANIE GREWEL/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA/STEFANIE GREWEL/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Naše bake su govorile da donose sreću u ljubavi i dobro zdravlje. Prema narodnom vjerovanju, jedan od takvih amajlija je žir.

Trebalo bi uzeti nekoliko komada i staviti ih u džep ili ponijeti kući. Vjeruje se da jedan žir u džepu ili novčaniku štiti od bolesti, a tri žira će privući će sreću u ljubavi i zaštititi vas od opasnosti. Možete nositi i zlatni ili srebrni privjesak u obliku žira, imat će isti učinak, prenosi Najžena.

image
/SHUTTERSTOCK

Nordijska legenda govori da se bog Thor, dok je grmilo, sakrio ispod stabla hrasta. Tada je nastalo vjerovanje da ovaj simbol blagostanja štiti dom od oluje i vremenskih nepogoda. Također, priča se, a neki i vjeruju, da će žir stavljen na prozor zaštititi putnika od oluje i groma.Žir se također koristio u mnogim tehnikama ljubavnog proricanja. Naime, da bi djevojka saznala da će se udati za osobu koja joj se sviđa, stavila bi dva žira u vodu. Ako su lebdjeli jedno prema drugom, to se smatralo povoljnim znakom i dobrim izborom. Međutim, ako bi svaki žir išao u suprotnom smjeru, to je značilo da ta osoba nije najbolji izbor za brak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 18:34