UZ PODRŠKU ZNALACA

Startup obećava leteći automobil do 2025. koji nije puno kompliciraniji od običnog

 Alef Aeronautics
Kako javlja CNN, tvrtka sa sjedištem u Santa Clari nedavno je predstavila prototip novog letećeg automobila

Alef Aeronautics želi vam olakšati putovanje na posao - čak i ako to znači da na trenutak poletite kako biste "preskočili" sve što bi vam moglo biti na putu. Kako javlja CNN, tvrtka sa sjedištem u Santa Clari nedavno je predstavila prototip novog letećeg automobila, Model A, koji bi vozačima omogućio okomito polijetanje u zrak, slično helikopteru. Za one željne polijetanja, tvrtka je također rekla da planira isporučiti vozila do kraja 2025. godine.

image
Alef Aeronautics
image
Alef Aeronautics

Iako cilj da se automobili potaknu da lete nije nov - ljudi su ga razmišljali desetljećima - propisi, tehnologija i drugi čimbenici udaljili su tu mogućnost od stvarnosti, barem do sada. Tvrtke poput Samson Skya, koja je odobrena za testiranje letova u srpnju, ili Terrafugia rade na tome da na nebo dovedu vlastite verzije letećih automobila, koji su na mnogo načina slični onima zamišljenim u filmovima prije toliko godina. Međutim, verzija Alef Aeronautics razlikuje se od ovih konkurenata po tome što programeri očekuju da automobil većim dijelom ostane na tlu.

image
Alef Aeronautics
image
Alef Aeronautics

Kao što je Jim Dukhovny, glavni izvršni direktor Alefa, rekao za CNBC Make It, idealno bi bilo da automobil leti samo kratko vrijeme kako bi se izbjegle prepreke na cesti: zastoj na cesti, vremenske prilike i infrastruktura mogli bi biti razlozi za let. Kad su u zraku, tijelo i kokpit za dvije osobe okreću se na bok, leteći slično dronu. Prema web stranici Alef Aeronautic, tvrtka je prvi put letjela prototipom svog modela A 2019. prije nego što se okrenula estetskom dizajnu interijera i eksterijera automobila 2021.

image
Alef Aeronautics

Ipak, rokovi proizvodnje i isporuke su ambiciozni i, kako CNN prenosi, ispunjavanje sigurnosnih i regulatornih zahtjeva, kao i masovna proizvodnja vozila, moglo bi biti dugotrajan izazov. Međutim, kada Alef Aeronautics isporuči Model A, koštat će 300.000 dolara. A do 2030. tvrtka se također nada predstaviti jednostavniji, jeftiniji model, Model Z, koji će koštati 35.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:13