Made in Croatia

Šogorice pokrenule brend Jopagu u sklopu kojeg izrađuju namještaj za djecu i odrasle

 Marko Miščević/ CROPIX
Ivana i Lucija dobro znaju koliko djeca potiču kreativnost kod roditelja. I obratno!

PROFIL

  • Info: modularna sofa, dječja fotelja, dječje vozilo i balance board brenda Jopagu
  • Dizajn: Ivana Jandri i Lucija Stepinac

Ivana Jandri je po struci arhitektica, a Lucija Stepinac radi na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te studira na doktorskom studiju na Građevinskom fakultetu.

O tome kako su šogorice napravile fora dasku za ravnotežu za djecu i odrasle pisali smo prije manje od godinu dana u Jutarnjem listu. One su u međuvremenu nastavile kreirati zanimljive predmete. Riječ je o brend Jopagu koji su pokrenule Ivana Jandri i Lucija Stepinac.

image
Marko Miščević/ CROPIX

Brend je produkt dugogodišnjeg odvojenog i samostalnog rada ovog kreativnog tima. Ivana je arhitektica koja se kroz studij, ali i kasnije, bavi grafičkim dizajnom i izradom namještaja. Lucija je zaposlena na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te je studentica doktorskog studija na Građevinskom fakultetu, što joj je pomoglo u kreiranju konstrukcija njihova namještaja.

Od zadnjeg puta, osmislile su još nekoliko dizajna za postojeće proizvode i dizajnirale par novih.

- Uz sve novosti, tu je i naša stranica i online shop jopagu.com, gdje možete pronaći nešto postojeće ili zatražiti proizvod osmišljen samo za vas. Modularna sofa, iako je u primarnoj zamisli bila oslonac ploči za ravnotežu, probila se kao samostalan proizvod koji klinci jednostavno obožavaju, za igru ili odmor - kaže nam Ivana Jandri.

Razmišljale su dalje - zašto bi sjedenje moralo biti dosadno? Što bi bilo kada bismo mogli u isto vrijeme sjediti, vježbati i masirati si leđa? Prototip u dječjoj varijanti uskoro, najavljuju, izlazi i za odrasle.

image

Djeca vremenom imaju nove interese, što nam daje ideje u osmišljavanju novih proizvoda, kažu. Tako su nakon ploče za ravnotežu (desno), kreirale modularnu sofu (gore) i dječju fotelju (sasvim desno). Njihovi su proizvodi gotovo uvijek multifunkcionalni

Marko Miščević/ CROPIX

- Tu je i dječja fotelja. Spužvu smo zavoljeli, a i sve njene oblikovne mogućnosti. Dječje fotelje uvijek su u nekoj ne toliko atraktivnoj varijanti. Zato smo odlučile od jednog kubusa tvrde spužve napraviti fotelju, stolac i tabure - sve to u jednom. Kod nas je gotovo uvijek pravilo da proizvod ne može biti isključivo za jednu funkciju. Oblikovno je to za nas izazov, a onda, gledajući djecu, i za njihovu maštu - dodaje Ivana Jandri.

Njihovo dječje vozilo se već tri godine može sresti po gradu. Većina ga naziva “Segway za djecu” jer izgledom malo podsjeća na njega. Ima odličan balans.

image
Marko Miščević/ CROPIX

- Kad sam započela sa svojim prvim projektom kolijevke od savijenog drva, ideje vezane uz savijanje i laminaciju drva su samo pristizale. Izrada balance boarda bila je jedna od njih. Primarno se koristi za balansiranje, ali dječja mašta to iskoristi na puno kreativnije načine. Služi kao tobogan, poligon za vožnju autića, tunel, a mamama za istezanje, jogu... Naš proizvod je igračka za djecu koju će odrasli moći koristiti za vježbanje ili ležanje, a koja se pritom vizualno uklapa stan - rekla nam je Lucija Stepinac.

image
Marko Miščević/ CROPIX

Lucija je izradila dasku, a Ivana ju je oslikala te je ispala odlično. Dopunjavaju se u idejama i razradi. Grafike mogu biti apstraktne ili konkretne slike koje im klijent pošalje. Imaju i nove grafike ploča za ravnotežu te suradnje s ilustratorima i grafičkim dizajnerima (RECYCLE, Marvin makes you happy, Mrva Kreative). S povećanom proizvodnjom, uslijedile su i promjene u izradi proizvoda.

- Ponosni smo na naše suradnike koji s velikom voljom razrađuju s nama svaki detalj. Rastemo i postajemo sve bolji, djeca nam rastu i imaju nove interese, što nam daje ideje u osmišljavanju novih proizvoda. Ne možemo se zaustaviti - zaključuje Ivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:09