Adjaye Associates

Sinagoga, crkva i džamija na istom mjestu kao simbol svijeta prihvaćanja i otvorenosti

 DROR BALDINGER FAIA/
Projekt se sastoji od tri kubične zgrade s ravnim krovovima, svaka istog volumena, ali se razlikuje po specifičnim detaljima

Smještena na otoku Saadiyat, kulturnom središtu uz obalu Abu Dhabija, kompleks pod nazivom obiteljska kuća Abrahamic, koju je dizajnirao poznati arhitektonski ured Adjaye Associates, međuvjerski je kompleks koji sadrži crkvu (Crkva svetog Franje), sinagogu (Sinagoga Moses Ben Maimon) i džamija (Imam Al-Tayeb Mosque), prostor za tri religije – kršćanstvo, judaizam i islam.

image
DROR BALDINGER FAIA/

Projekt se sastoji od tri kubične zgrade s ravnim krovovima, svaka istog volumena, ali se razlikuje po specifičnim detaljima. Tri zgrade uzdižu se s postolja koje sadrži prostor za okupljanje, knjižnicu i povišeni vrt. Podnožje podsjeća na univerzalni koncept humka, koji ima za cilj približiti ljude višim stvarima i potaknuti međuvjerski dijalog.

image

Sinagoga Moses Ben Maimon

DROR BALDINGER FAIA/
image

Crkva svetog Franje

DROR BALDINGER FAIA/
image

Džamija Imam Al-Tayeb Mosque

DROR BALDINGER FAIA/

"Vjerujem da bi arhitektura trebala djelovati na ujedinjenju svijeta u kojem želimo živjeti, svijeta prihvaćanja, otvorenosti i stalnog napredovanja," rekao je Daniel Adjaye i dodao: "Nadamo se da će kroz ove zgrade koje slave tri različite religije, ljudi svih vjera i iz cijelog društva mogu učiti i uključiti se u misiju miroljubivog suživota za generacije koje dolaze".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:21