Dječji vrtić Čigra

Sedam savjeta za malu školu kod kuće

 Martina Petrović
 

Roditeljima djece koja će za nekoliko mjeseci prvi put sjesti u školske klupe, preporučuje se da svojim mališanima pomognu oko pripreme za školu. Naime, za upis u školu djetetu je neophodna potvrda o pohađanju programa predškole koju izdaje odgojno-obrazovna ustanova. Program predškole obvezni je program odgojno-obrazovnoga rada s djecom u godini prije polaska djeteta u osnovnu školu. Taj program traje 250 sati.

Kako većina djece nije išla u dječji vrtić od sredine ožujka, mnogi predškolarci sada trebaju zasukati rukave. Posebno se to odnosi na one koji neće krenuti u vrtić ili malu školu 11. svibnja.

Kako bi se toj djeci olakšala priprema za školu, Dječji vrtić Čigra korisne sadržaje objavljuje na internetu. U Čigrinoj virtualnoj igraonici nalaze se sadržaji koji djeci pomožu u osamostaljivanju, razvoju grafomotorike, predmatematičkih i predčitačkih vještina te pisanju.

Martina Petrović

Tu su i videosnimke sa savjetima psihologinje i odgajateljica roditeljima. Među najvažnijim savjetima su:

1. Uvedite dnevnu rutinu

Rutina će u život djece unijeti predvidivost što im je nužno za stjecanje osjećaja sigurnosti i stabilnosti. Rutinom se također postavljaju granice u odgoju. Ona djetetu daje jasnu sliku što se i kada od njega očekuje.

2. Uvedite obiteljske sastanke

Na njima možete napraviti tjedni plan. Isti otisnite. Napišite ga ili, kako bi ga djeca lakše razumjela, ukrasite slikama. Možete zajednički odrediti i kako ćete pratiti izvršenje plana – stavljajte kvačice ili pluseve i minuse. Vi se zacrtanoga morate pridržavati jer ste djetetu glavni životni model.

3. Definirajte kada počinje mala škola

Glavica djeteta treba biti spremna za učenje! Zato je najbolje da kućna mala škola počinje nakon što se dijete naspavalo i pojelo zdrav doručak.

Martina Petrović

4. Uredite zajedno radni prostor

Radni prostor treba biti uredan i čist. Djetetu ništa ne smije odvlačiti pozornost.

5. Pripremite radni pribor

Nabavite bilježnicu i pernicu. Provjerite jesu li olovke našiljene i sve stvari na broju.

Martina Petrović

6. Dajte djetetu zadatke

Zadaci za predškolarce mogu se pronaći na internetu. Neke možete otisnuti, a za neke možete koristiti stvari koje već imate kod kuće. Grah, gumbići i kamenčići bit će vam sjajni saveznici u razvoju grafomotorike te predmatematičkih vještina djeteta.

7. Budite oprezni s pomoći, a velikodušni s pohvalama

Djeci je važno da ih potičete i pohvaljujete, a u rješavanju zadataka pomažite im tek kada vas zamole za pomoć. Na taj će način djeca najbolje razvijati svoje potencijale.

Martina Cvek

Ove su savjete dale odgajateljica Petra Klasić i psihologinja Dejana Jelić Zelenbaba.

Martina Cvek

U Dječjem vrtiću Čigra smatraju kako mala škola organizirana na taj način djeci koja sada borave kod kuće, uvelike može olakšati pripremu za upis u prvi razred. Roditelje se pritom podsjeća da je mala škola s jedne strane nastavak učenja kroz igru, a s druge priprema za sustavan rad koji škola traži.

Savjete za predškolarce Dječji vrtić Čigra objavljuje na internetu u sklopu projekta Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Video sadržaj pogledaj na poveznici ovdje.

Čigrina virtualna igraonica: padlet.com.

Foto: Martina Cvek, Martina Petrović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 15:19